Υπό διάλυση το Εφετείο Αθηνών: Εικόνες ντροπής από τον «ναό της Δικαιοσύνης»

court1

Τέσσερις μήνες μετά τη βομβιστική επίθεση, οι ζημιές ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί - Σε άθλια κατάσταση τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά του κτιρίου

Σπασμένα τζάμια, σωλήνες που στάζουν, ασανσέρ εκτός λειτουργίας, τουαλέτες με σπασμένες πόρτες, διαλυμένα καθίσματα, ηλεκτροφόρα καλώδια γυμνά. Εικόνες που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα παλιό, εγκαταλειμμένο κτίριο. Είναι όμως και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, υπάλληλοι και απλοί πολίτες, που σπεύδουν στο Εφετείο Αθηνών είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για προσωπική τους υπόθεση.

Τέσσερις μήνες μετά τη βομβιστική επίθεση στην είσοδο του Εφετείου επί της οδού Λουκάρεως, οι ζημιές ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, δυσχεραίνοντας την εύρυθμη λειτουργία του ναού της Δικαιοσύνης, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονται εντός, αλλά και αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια των αρμοδίων που αδυνατούν να αλλάξουν εγκαίρως ακόμη και τα τζάμια.

Έτσι, αντί να αντικατασταθούν τα τζάμια που έσπασαν από την έκρηξη της βόμβας τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου 2017 – την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ο.Λ.Α. - τοποθετήθηκαν μουσαμάδες οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα. Αρκετά γραφεία δικαστών και εισαγγελέων υπέστησαν υλικές ζημιές, οι οποίες όμως δεν αποκαταστάθηκαν με αποτέλεσμα οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης είτε να στοιβάζονται σε άλλα γραφεία είτε να αναγκάζονται να δουλέψουν στο σπίτι τους.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του κτιρίου όπου στεγάζεται το Εφετείο Αθηνών, δεν προκλήθηκαν όλα από την έκρηξη της βόμβας. Στις 15 Μαρτίου έληξε η σύμβαση συντήρησης των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς, που βρίσκονται στην είσοδο του Εφετείου επί της Λουκάρεως, να έχουν ακινητοποιηθεί. Μία κορδέλα «εξηγεί» στους επισκέπτες ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο ασανσέρ για να ανέβουν σε έναν από τους επτά ορόφους του κτιρίου. Και αν αυτό το πρόβλημα προς το παρόν αντιμετωπίζεται χάρη στα αρκετά ασανσέρ που έχει το ακίνητο, η εύρεση μιας καρέκλας στο χώρο αναμονής, έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, θυμίζει το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες». Όποιος προλάβει, έκατσε, αφού σχεδόν οι μισές είναι σπασμένες. Χαρτί υγείας και σαπούνι από το σπίτι τους θα πρέπει να έχουν οι επισκέπτες του Εφετείου Αθήνα, αφού οι τουαλέτες δεν διαθέτουν τίποτα από τα δύο. +

efteio-new-1s
efteio-new-2s


Και σαν να μην έφταναν αυτά, από τις 31/10/2017 έχει λήξει και η σύμβαση που αφορά στη συντήρηση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ορθά ο φωτισμός σε όλους τους ορόφους. Ειδικά στις τουαλέτες, τόσο εκείνες που χρησιμοποιούν οι δικηγόροι και οι πολίτες, όσο και εκείνες για τους δικαστές και τους υπαλλήλους, λιμνάζουν νερά στο δάπεδο, που επιφέρουν δυσοσμία αλλά και αποτελούν εστία μόλυνσης. Μια κατάσταση που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ έχουν σημειωθεί και μικροατυχήματα λόγω περιορισμένου φωτισμού ή υγρασίας επί του εδάφους.

Εξαιτίας της μη συντήρησης των υδραυλικών εγκαταστάσεων παρατηρείται να τρέχει νερό στην έδρα του δικαστηρίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου διεξάγονται πολλές και σημαντικές δίκες. Περαιτέρω πολλά από τα φώτα που υπάρχουν στο υπόγειο και σε άλλους ορόφους του Εφετείου Αθηνών, είναι χωρίς καπάκια, με αποτέλεσμα οι λάμπες μαζί με τα ηλεκτροφόρα καλώδια να είναι γυμνά και να υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Πολλές από τις λάμπες, μάλιστα, είναι καμένες, όμως δεν έχουν αντικατασταθεί, σαν κάποιος να θέλει να δώσει ένα ρομαντικό τόνο στους διαδρόμους.

Στο off είναι και αρκετά κλιματιστικά μηχανήματα, αφού έληξε και η σύμβαση συντήρησής τους από τις 17/7/2016. Όσοι βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες τη χειμερινή περίοδο αντιμετωπίζουν συνθήκες ψύχους, ενώ τη θερινή περίοδο συνθήκες καύσωνα. Σωματικές κακώσεις έχουν σημειωθεί με θύματα υπαλλήλους του Εφετείου στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το αρχείο. Τα ράουλα και οι μεταλλόβεργες των μεταλλικών φοριαμών έχουν διαρραγεί, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερέστατη η δια χειρός μετακίνησή τους, για την οποία απαιτείται η συνδρομή τεσσάρων ή και πέντε γραμματέων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες έχουν τραυματίσει τα χέρια και τα πόδια τους.

Τα παραπάνω, τα οποία αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του «Πρώτου Θέματος», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) κ. Θέμης Σοφός, σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., που έχουν την ευθύνη του χώρου, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Σταύρο Κοντονή και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ.Δημήτρη Παπασπύρου, ενώ το κοινοποιεί στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Αθηνών, καθώς και στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.Α. «Η εξακολούθηση της παράνομης κατάστασης, συνιστά έκθεση, αδίκημα το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται από τις οικείες διατάξεις του Π.Κ.» σημειώνει ο κ.Σοφός και ζητά από τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση του κτιρίου «προτού θρηνήσουμε θύματα». Επιπροσθέτως εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα φέρει την ιδιότητα του δικηγόρου, δεν έχει επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για την επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα ενημερώνει τους αρμοδίους ότι η αποκατάσταση της τζαμαρίας θα γίνει με χορηγικές ενέργειες, αφού οι ίδιοι δεν φρόντισαν μέχρι σήμερα για αυτό, όπως και η συντήρηση του μηχανήματος x-Ray που επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Το «Πρώτο Θέμα» επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος του οποίου σχολίασε, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποστείλει στις Κτιριακές Υποδομές σχετικό έγγραφο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες.court2
court1
court5
court4

ΣΧΟΛΙΑ (12)

93%

Θέλω υπουργό δικαιοσύνης τον Μιχάλη Αρβανίτη.

ok

oi xestres

123

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ? ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ,,,,,, ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ....

τα κτιρια τους μαραναν

ελληνικη δικαιοσυνη.. το συντομοτερο ανεκδοτο πια

Μαυρα χάλια, μαυρα παντού ..........

Δεν ειναι μονο το Εφετείο. Σε διάλυση ειναι όλη η Δικαιοσύνη και όλη η χώρα μας .......... Την ευθύνη του γενικού μπάχαλου ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ.

@@

Τα ζώα οι Ελληναρες ήθελαν Τσίπρα για να μην πληρώνουν Ενφια και για να "τελειώνουν με το παλιό". Γουστάρω τρελά. Θα ησυχάσω μόνο όταν και ο τελευταίος νεοελληναρας πληρώσει γι αυτό που έκανε με οποιοδήποτε τρόπο. Είτε με κατεστραμμενα δημόσια κτίρια, είτε με του να του πάρουν το σπίτι είτε με το να μπουν σπίτι του διαρρήκτες η λαθροπιθηκοι

Aψηλός παναθηναϊκάκιας

Nαός της δικαιοσύνης, λέει!!! Μπουυυααααααχαχαχαχαχαχαααααααα... εε ρε κάτι γλέντια που έχουμε ρίξει μέσα στον ναό με τον Μπάμπη και την θεούσα!!!

amerikanos

η προτερεοτητα του αξιοτημου κκ κοντονη ειναι να τρεχει στα συνεδρια του συριζα και της ανταρσιας και να λεει οτι οι εσθονοι ειναι φασιστες .. χαχαχα τολμα ωρε να επισκευασει της ζημιες των τρομοκρατων ? οχι βεβαια μενουν να υπενθυμιζουν στους δικαστες τι θα τους συμβει να ερμοζουν τους νομους τους κρατους στην ηριανα τον περικλη τον σαραφη και στα αλλα καθαρματα του συριζα

Γυφτοαμερικανος

Ναναι καλα τα καθαρματα της ΝΔ και τα μνημονια τους. Αμερικανακι της κακιας ωρας παναθεμα σε.

Κουμουνδουρου

Επειδή κανείς διπλό βάρδια σήμερα που είναι αργία, περνά αύριο για €1.2 αντί για 0.6

Ε.Π

Πρσπαθώ να θυμηθώ φωτο του Σαμαρά ή του συριζόφιλου ανηψιού της Ραφήνας με Αμερικάνο πρόεδρο κι όλο μου ρχεται η εικόνα από 2 φωτογενείς μαύρους με κάτι συμπέθερους απ τα Τίρανα στη μέση.

έλα Καρανίκα

προσοχή στα μπουτάκια της Ελένης λέμε, και κονομάς και χαζεύεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»