Αναβιώνει απόψε η Μάχη της Καρύταινας και η κατάληψη του κάστρου από τον Κολοκοτρώνη το '21

Αναβιώνει απόψε η Μάχη της Καρύταινας και η κατάληψη του κάστρου από τον Κολοκοτρώνη το '21

Σήμερα το απόγευμα στις 6.00 μ.μ., η  Καρύταινα, το αρκαδικό χωριό με το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο,  μέσα από την τρίτη αναπαράσταση της μάχης της Καρύταινας, τιμά τους ήρωες του 1821 και τους απλούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν πριν από περίπου δύο αιώνες για να ζούμε σήμερα σε μία ελεύθερη πατρίδα. Το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι να είμαστε εκεί...

mnimeia8
Ήταν 27 Μαρτίου του 1821 όταν το κάστρο της Καρύταινας απελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό, αφού είχε προηγηθεί η πρώτη νίκη των Ελλήνων Επαναστατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στη μάχη της Καρύταινας. Αυτή, η ιστορική νίκη είναι και ο λόγος που η Καρύταινα απεικονιζόταν μαζί με τον Κολοκοτρώνη στα παλιά πεντοχίλιαρα. Το 1826, ο Γέρος του Μοριά θα οχυρώσει και πάλι το κάστρο για να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο στη διάρκεια των επιχειρήσεών του κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού. Στα ριζά του κάστρου, κοντά στην Παναγιά, έφτιαξε και το σπίτι του και το κάστρο δεν “πάρθηκε” ποτέ ξανά.

Αναβίωση στιγμών από την επανάσταση του 1821 στην Καρύταινα - Αναπαράσταση κατάληψης κάστρου


Εκεί, στον ίδιο τόπο, στα ίδια μέρη, στα ίδια χώματα,  κάτω από το σπουδαίο αυτό φρούριο της Πελοποννήσου θα αναβιώσει σήμερα το απόγευμα η πρώτη τακτική νικηφόρος μάχη της Ελληνικής Επανάστασης όπου ο Κολοκοτρώνης με μια πανέξυπνη στρατηγική αξιοποιώντας το Στενό του Αγίου Αθανασίου και τον Αλφειό κατάφερε να κατατροπώσει τους Τούρκους και να αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων για την Εθνική Απελευθέρωση!
Εκεί, όσοι αποφασίσουν να εκδράμουν δυο ώρες από την Αθήνα, θα μάθουν την ιστορία μας, θα τη δούν σχεδόν να ζωντανεύει, θα βιώσουν τον φόβο αλλά και τη γενναιότητα των προγόνων μας τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε να τιμούμε έτσι όπως τους αξίζει.
Σήμερα το απόγευμα, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο, η γαλανόλευκη θα ανεμίζει στην ιστορική Καρύταινα “ταξιδεύοντας” τα λόγια του Γέρου του Μωριά, απ' άκρη σ' άκρη σ' ολόκληρη την Ελλάδα, σ' ολόκληρο τον Κόσμο, στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο: “Ο Θεός υπέγραψε τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του...”

afisa18



mnimeia6
mnimeia15
mnimeia1
Κλείσιμο

img3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης