Την απόλυση εφοριακού από την υπηρεσία του ζητά η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Την απόλυση εφοριακού από την υπηρεσία του ζητά η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Δεν συμφωνεί με την προσωρινή παύση των 6 μηνών και ζητά να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή σε εφοριακό που μοίραζε αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμα και σε αυτούς που χρωστούσαν στην Εφορία

Να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή, όπως είναι αυτή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη βαρύτερη αυτής της προσωρινής παύσης των 6 μηνών που επιβλήθηκε σε εφοριακό που χορηγούσε αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ενώ χρωστούσαν στην Εφορία, ζητεί με αίτησή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Γενικής Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
          
Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε σε εφοριακό υπάλληλο την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, για χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή για Δημόσιο υπάλληλο διαγωγή εντός υπηρεσίας, για παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και για πρόκληση βλάβης  στα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
          
Και αυτό γιατί μέσα στην διετία 2011-2012 προέβη στην έκδοση τουλάχιστον 122 αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους, ακόμη και από άλλες Δ.Ο.Υ. εκτός από αυτήν που υπηρετούσε, χωρίς να πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις (είχαν οφειλές.
          
Ενδεικτικά,  το 2012 χορήγησε  25  αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ), χωρίς καν ο φορολογούμενος να έχει υποβάλλει σχετική αίτηση, ακόμη χορήγησε  39 ΑΦΕ σε φορολογούμενους άλλων Δ.Ο.Υ. χωρίς να έχει δικαίωμα, επίσης χορήγησε 72 ΑΦΕ χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
          
Παράλληλα, το προηγούμενο έτος (2011),    9 ΑΦΕ δεν βρέθηκαν στο αρχείο της Δ.Ο.Υ., 24 ΑΦΕ χορηγήθηκαν σε φορολογούμενους άλλων Δ.Ο.Υ., 50 ΑΦΕ  χορηγήθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και τέλος ορισμένα ΑΦΕ χορηγήθηκαν χωρίς   να έχει υποβάλλει σχετική αίτηση ο φορολογούμενος.
          
Για τη χορήγηση των ΑΦΕ  «ξεγελούσε» τη  φραγή που είχε το   μηχανογραφικό σύστημα, τοποθετώντας  στο σημείο των προϋποθέσεων τις οποίες είχε ορίσει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για τη  χορήγησή τους, πέντε μηδενικά ή πέντε τελείες. Δηλαδή, εμφανιζόταν ότι πριν χορηγηθεί στο   φορολογούμενο το ΑΦΕ είχε υποβληθεί σε έλεγχο εάν είχε οποιαδήποτε χρέος και ο έλεγχος έδειξε ότι δεν υπάρχει.
          
Για τις ενέργειες του αυτές ο εφοριακός υπάλληλος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση.
          
Από πειθαρχικής πλευράς, αρχικά     το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της στέρηση αποδοχών 10 μηνών και η Μαρία Παπασπύρου υπέβαλε ένσταση επικαλούμενη ότι η εν λόγω πειθαρχική ποινή είναι αναιτιολόγητα επιεικής. Πράγματι, από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο η πειθαρχική ποινή μεταβλήθηκε σε προσωρινή παύση 6 μηνών.
          
Κατόπιν αυτών, η   Γενική  Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών είναι δυσανάλογα επιεικής σε σχέση με τις πράξεις του, καθώς μάλιστα από τις κατ΄ επανάληψη ενέργειες του, υπήρξε οικονομική βλάβη στο κράτος λόγω της αποστέρησης εσόδων που δικαιούταν να λάβει. Εξάλλου, η επιεικής ποινή επιβλήθηκε χωρίς να συντρέχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο στο πρόσωπο του εφοριακού.
          
Τέλος, η Μαρία Παπασπύρου ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να επιβληθεί σε βάρος του εφοριακού η πειθαρχική ποινή «της οριστικής παύσης ή οιαδήποτε ποινή κρίνει το ίδιο ως προσήκουσα».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Σιγά μη φοβηθεί

Στην Ψαροκώσταινα, το να απολύσεις δημόσιο υπάλληλο είναι τόσο δύσκολο, όσο το να προσπαθήσεις να σταματήσεις τη ρεμούλα στην Ελλάδα! Και επειδή η σημερινή δικαιοσύνη της ατιμωρησίας βασιλεύει, έχουμε γεμίσει παράνομους κάθε είδους

Τέλος στην ανοχη

Εμ ειμαςτε και πολυ αυστηροί αλλα και πολυ ψυχοπονιαρηδες.. με το που παρακαλέσει ο άλλος τα ξεχνάμε ολα..αμ δεν γίνεται χωριό ετςι . Καλά κανει η επιθεωρήτρια. Να σφίξουν οι κωλοι

Λεωνιδας

συγχαρητηρια στην κ. Μαρία Παπασπύρου

.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΕΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ

Μιχάλης

Συμφωνώ μαζί σου!!! Αλλά έχω μια απορία!!! Ξαφνικά ένα πρωί ο εφοριακός ξύπνησε και επειδή δεν είχε τί να κάνει άρχισε να μοιράζει ΑΦΕ;;; Αυτοί που έλαβαν τις ΑΦΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ δεν θα ελεγθούν;;; Σε τέτοιες περιπτώσεις ευθύνη έχει όχι μόνο ο δροδοκών αλλά και ο δωροδωκούμενος!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»