Handelsblatt: «Ενέχυρο» για την Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί;

Handelsblatt: «Ενέχυρο» για την Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί;

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα»

Το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία
παραμένει θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η Handelsblatt εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.

Με αφορμή την απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο της ένστασης στην απόφαση προφυλάκισης των δύο συλληφθέντων, η εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογούν οι αρθρογράφοι της Handelsblatt και επισημαίνουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «πράγματι δεν επικρατεί κατάσταση πολέμου ανάμεσα στους δύο συμμαχικούς εταίρους με την ιστορική αντιπαλότητα, όμως εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις. Η Αθήνα και η Άγκυρα ερίζουν για τα σύνορα και τις οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον αέρα όπως και το στρατιωτικό καθεστώς αρκετών νησιών του Αιγαίου είναι διαφιλονικούμενα», αναφέρει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. «Τώρα η αντιπαράθεση για τα Ίμια αναζωπυρώνεται», σχολιάζει η HB αναφερόμενη στο συμβάν του Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό σκάφος του λιμενικού. Οι αρθρογράφοι κάνουν ακόμη λόγο για επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου με αφορμή την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου που επρόκειτο να προβεί σε έρευνα υδρογονανθράκων.

Η HB σημειώνει ότι με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 «η Τουρκία ακολουθεί επί του παρόντος μια εξωτερική πολιτική που ορισμένοι θα χαρακτήριζαν πολιτική με αυτοπεποίθηση ενώ άλλοι θα την έλεγαν επιθετική». Αυτό εξηγεί γιατί «σημαίνει συναγερμός» για την περίπτωση των ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας εικοτολογίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή επιδίωξη της Άγκυρας να προβεί σε ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Στο θέμα αναφέρεται με ρεπορτάζ της και η Tageszeitung του Βερολίνου, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει και πάλι φασαρία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» με αφορμή τη σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών. Και η TAZ προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες ως ενέχυρο προκειμένου να πιέσει για απελευθέρωση των τούρκων στρατιωτικών (σ.σ. στην Ελλάδα)».

Η TAZ κάνει επίσης λόγο για επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας παλαιότερες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, αλλά και το επίμαχο ζήτημα των γεωτρήσεων στα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Ανάπτυξη μετά από 9 χρόνια για την Ελλάδα

Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει ακόμη την ανάπτυξη που σημείωσε η ελληνική οικονομία το 2017 βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Κοινή παρατήρηση των Γερμανών αρθρογράφων είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια ύφεσης.

«Η οικονομία στην Ελλάδα σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη μετά από σχεδόν εννιά χρόνια υποχώρησης», γράφει η ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk, επισημαίνοντας πάντως ότι η ανάπτυξη του 1,4% «ήταν κάπως χαμηλότερη από τον στόχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 1,6%».

«Με ταχύτητα μικρότερη του αναμενομένου» αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το 2017, αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης».

Πιο αισιόδοξη η προσέγγιση του Spiegel Online, το οποίο γράφει ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αισθητά», ωστόσο «ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε σημαντικά στο τέλος της χρονιάς (2017)».

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά πάντως ότι «θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος ακόμη προκειμένου οικονομική ισχύς της Ελλάδας να φθάσει ξανά το προ κρίσης επίπεδο. Σήμερα το ΑΕΠ της υπολείπεται κατά ένα τέταρτο περίπου από το αντίστοιχο του 2008».

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Νικος

Ναι Αλλα τα παιδιά που πιάστηκαν δείχνουν σε τι κατάσταση ειναι ο στρατός μας ...χειμα στο κύμα όλοι ..επαγγαλματιες στρατιωτικοί, να γίνεται χαμός με τους Τούρκους εδω κι καιρό κι αυτοί να πηγαίνουν περιπολία λες κι πάνε στην παραλία βόλτα με την γκομενα ;;;; Αν ηταν έφεδροι ,να πεις οτι δεν δεινουν σημασία ,αλλα επαγγαλματιες ;;;;; Οποίος δρν ξερει η δεν θυμάται ας μαθει τι έγινε το Δεκέμβρη του 1986 ...αλλα τότε ο Έλληνες τα παντελόνια δεν τα ειχε για να μην κρυώνει ...έχουμε τελειωσει σαν έθνος ...κρίμα ...

Είμαστε ενας γραφικός λαός που ολόκληρους μαντράχαλους ενήλικες τους αποκαλούμε παιδιά". Πόσο γελοίο ????

τ

Παραίτηση κανείς?

Επισκέπτης

Μεγάλη Τεσσαρακοστή για τους δυο στρατιωτικούς που ίσως τούς μείνει χαραγμένη για πάντα. Εύχομαι να μην καταλήξει σε εβδομάδα παθών. Η Τουρκία ΔΕΝ είναι κράτος δημοκρατικό, τέλεια και παύλα. Ποτέ δεν υπήρξε πολιτισμένος τόπος, μόνο ό,τι πήραν από την τριβή τους με τούς Ρωμηούς αλλά κι αυτό δεν άντεξε στο χρόνο... βάρβαροι ήταν και παραμένουν.

@

Αν προσεξατε στα αρθρα του γερμανικου τυπου αλλα και σε ολες τις δηλωσεις των ευρωπαικων κυβερνησεων και των ΗΠΑ κανεις δεν παιρνει θεση υπερ του δικιου της ελλαδας και τις παραβιασεις των διεθνων συνθηκων της τουρκιας. Ειμαστε μονοι μας και οταν γινει το μπαμ ολοι θα ερθουν ως συμμαχοι να παρουν μεριδιο απο την πιτα. Μεγαλο λαθος του ελληνικου λαου που εδωσε εξουσια σε ενα εθνομηδενιστικο κομμα που ακομα και στις προεκλογικες δηλωσεις του ανεφεροταν για ελευθερα συνορα , ελευθερη εισροη ισλαμιστων παρανομων μεταναστων, εναντια στην εκκλησια που ειναι πυλωνας ενοτητας και υπερ των σκοπιανων στο θεμα του ονοματος.

Πολιτικοί στήν Ελλάδα

Με τέτοιους πολιτικούς Ρεζίλι έχουμε γίνει Παγκόσμιος....

Δεν θελει και πολυ φαντασια

Φως φαναρι οτι τα παιδια θα πληρωσουν την νυφη, εδω τον Τουρκο-Γερμανο δημοσιαγραφο μετα απο χιλια ζορια και προσωπικη παρεμβαση της Μερκελ τον αφησαν μετα απο ενα χρονο ομηριας. Δεν ειναι καθολου τυχαιο το θεμα με την ΑΟΖ και το Καστελόριζο, πισω απ τον Σουλτανο ειναι σκληροπυρηνικοί εθνικιστες που τον ψηνουν να βουτηξει κανα νησι, ετσι θα τον αποθεώσουν και οι Τουρκοι και απο Σουλτανος θα γινει Χιτλερ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

car

Tο βάθος στο οποίο όπου βρίσκεται το όχημα αγγίζει περίπου τα 18 – 20 μέτρα - Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τις έρευνες των δυτών της ΕΜΑΚ - Η γυναίκα εξαφανίστηκε τη Δευτέρα

1