Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών ζήτησαν οι δικηγόροι τους

Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών ζήτησαν οι δικηγόροι τους

Οι δικηγόροι ζήτησαν την επιστροφή στην Ελλάδα των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη- Στην Αδριανούπολη και οι οικογένειές τους 

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την Πέμπτη
στην Αδριανούπολη, αφότου εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. 

Όπως μεταδίδει η Milliyet, οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, έχουν προσέλθει στο δικαστήριο, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους. 

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η ένσταση των δύο δικηγόρων ενδέχεται να εκδικαστεί, είτε σήμερα, είτε σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, με όλους τους εμπλεκόμενους να περιμένουν την απόφαση. 

Στην Αδριανούπολη έχουν φτάσει και οι οικογένειες των δύο στρατιωτών, προκειμένου να ζητήσουν άδεια από την Εισαγγελία για να τους επισκεφθούν. 


 

«Στις ίδιες φυλακές "γείτονες" με τον Ντεμιρτάς»

Νωρίτερα σε άλλο δημοσίευμά της η Milliyet, ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιώτες κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη, όντες «γείτονες» του πρώην προέδρου του Κουρδικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. 

 «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε, ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί. 

«Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς», σημειώνει στη συνέχεια.

«Ξεσκονίζουν» τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών

Η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης έχει διατάξει την εξονυχιστική διερεύνηση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτών. Εκείνοι στις πρώτες δηλώσεις τους είχαν αναφέρει ότι έχασαν τον δρόμο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών,  αναζητώντας μετανάστες.

Από την άλλη πλευρά, μετά τη σύλληψή τους, κατασχέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία ελέγχονται. Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί την ίδια μέρα. 

Διαρροές επισημαίνουν «αντιφάσεις στις καταθέσεις των στρατιωτικών», ωστόσο διαψεύδεται από τα περισσότερα δημοσιεύματα, η οποιαδήποτε σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν βρει άσυλο στην Ελλάδα. 


Τα τρία σενάρια

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο και δυσμενέστερο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος, υιοθετώντας μία άτεγκτη στάση. Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες δεν θα περιορίζεται στην «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Σε αυτή θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία. 

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί, επεκτείνουν το κατηγορητήριο και σέρνουν την Ελλάδα σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιου είδους διπλωματικού εκβιασμού εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Από αυτό το σενάριο ο Ερντογάν θα επιτύχει να κλείσει το στόμα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για μαλθακότητα ως προς την Ελλάδα. Επίσης επιθυμεί να αποπροσανατολίσει από την επικαιρότητα αναφορικά από το μέτωπο του Αφρίν, όπου οι τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί και ο φόβος ενός μακροχρόνιου εγκλωβισμού του τουρκικού στρατού στην περιοχή, στοιχειώνουν την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο είναι και το ευτυχέστερο για την Ελλάδα και φυσικά το πιο μετριοπαθές. Το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί. Θα ισχύσει μονάχα η «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Στην περίπτωση αυτή, η περιπέτεια των στρατιωτών θα λάβει τέλος. Θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα έχει αποφύγει να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές με μία ευρωπαϊκή χώρα, προκαλώντας έτσι και την έντονη δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, άλλωστε, έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα εδώ.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα επίσης απεύχεται. Παρ’ ότι δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπίας, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση και την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. 
ΣΧΟΛΙΑ (43)

Takis

Τσιπρα και λοιποι της συμμοριας μαζεψτε τα...αρκετα μας καταστρεψατε λαμογια

Γιώργος

Περιμένετε Έλληνες να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για την χώρα μας????. Αυτοί που θέλανε να τιμωρήσουν την Ν.Δ.. για τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ το οποίο τώρα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, τους αυξημένους φόρους, τους πλειστηριασμούς, την φυγή των νέων μας στο εξωτερικό , τα διακόσια δισεκατομμύρια επί πλέον χρέος του Τσίπρα , τώρα θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν και την εθνική μας ταυτότητα και ενδεχομένως και εδάφη. Ο Τσίπρας είναι ο εφιάλτης και θα έχει άσχημο τέλος , αυτός και η συμμορία τους.

----------------

ΑΣΕ ΦΙΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΡΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΡΟΣΕΞΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Λαμπρος

Το ερωτημα ειναι τι ειχαν στα κινητα τους;;

eee

η καταιγίδα έρχεται, απλώς δεν την βλέπεται ακόμη, αυτά είναι μικρά επεισόδια πριν την καταιγίδα, κοινός αντιπερισπασμός και παραπλάνηση πριν την μεγάλη επιχείρηση, γατάκια ετοιμαστείτε για επιστράτευση .....................................

dfg

Αν ήταν κατάσκοποι, θα μπαίναν στην Τουρκία με την Ελληνική στρατιωτική στολή τους και με τον οπλισμό τους;; Θα ήταν οι ποιό ηλίθιοι κατάσκοποι όλων των εποχών. Δεν χρειάζεται καν δίκη για να αποδειχθεί η αθωώτητά τους.

καζίνο Λονδίνου

Ο ΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ; ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΚΟΜΑΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΨΟΚΟΙΛΙΑ ή ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ??

Συνελήφθησαν 2 στρατιώτες απο "σύμμαχη" γειτονική χώρα που κατα λάθος μήκαν στην άλλη χώρα!!Εαν αυτό γινόταν μεταξύ Ισπανίας /Γαλλίας ,Ιταλίας /Γαλλίας κλπ τι θα συνέβαινε? Εδω τελικά υπάρχει πρόβλημα . Το ΝΑΤΟ που είναι? Για ποια συμμαχία μιλάμε και πως εξισώνουν θύτη με θύμα. Επιτέλους φοβούνται τους μογγόλους,αντί να τους πατήσουν κάτω κάθεται μια Αμερική και ασχολείται με τους γελοίους? Τι σκοτεινούς σκοπούς έχουν για τον Ελληνισμό οι μεγάλοι μας σύμμαχοι? Εαν δεν τους αρέσει ή αρκεί η Ελλάδα ως σύμμαχος μπορεί κάλλιστα να επανεξετάσει την θέση της στην συμμαχία και να βρεί άλλους προαγματικούς ΣΥΜΜΑΧΟΥ...Σ -ο νοών νοείτω

@ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ??

Ποιος εχει "χτισει" τοσα χρόνια σχεσεις με το νατο και μάλιστα εχει καταφερει να εχει μεγαλοστελεχη σε ολες τις επιτροπες;; Φυσικα η Τουρκια, οταν οι Έλληνες εκαναν πορειες και ελεγαν κατω το Νατο, οταν ο Τσιπρας,πριν απο χρονια, ελεγε να φυγουμε απο το νατο κανεις δεν ελεγε τίποτα. Οχι να τους βριζουμε και οταν εχουμε αναγκη να ζηταμε βοηθεια. Το ιδιο ισχυει και με την ΕΕ. ΟΧΙ να είμαστε αρνητικοι και να λεμε πως θελουμε να φυγουμε και μολις εχουμε αναγκη να τους αναζητουμε. Οι εξωτερικη πολιτικη βασιζεται στη διπλωματια και στις καλες σχεσεις, κατι στο οποιο η 'Ελλαδα ήταν και ειναι για κλαματα

ΒΡΣ

Επειδή είναι καλό να μπαίνουμε καμιά φορά στη θέση του άλλου, καλό είναι να σκεφτούμε τί θα έκανε ο καθένας μας αν ήταν στη θέση του τούρκου στρατιωτικού διοικητή, η μονάδα του οποίου συνέλαβε τους δικούς μας μπουμπούνες, τους Μήτρο και Μητρούση ντυμένους με στολή παραλλαγής. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, όλοι οι αξιωματικοί είναι με την ψυχή στο στόμα μην τυχόν κατηγορηθούν ως γκιουλενιστές και προδότες. Αν νομίζουμε ότι δεν συμβαίνει συχνά, κάνουμε λάθος γιατί τα μπουντρούμια είναι γεμάτα από "γκιουλενιστές προδότες" αξιωματικούς, που εντοπίστηκαν φυσικά από "πληροφορίες" καλοθελητών συναδέλφων τους, δηλαδή άλλων στρατιωτικών. Αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω του Αφρίν, που σημαίνει ότι αν τυχόν κατηγορηθείς ως "προδότης", στην καλύτερη των περιπτώσεων παίρνεις μετάθεση στο Αφρίν με κίνδυνο να σκοτωθείς και στη χειρότερη σε χώνουν σε μπουντρούμι ως γκιουλενιστή και σε πηγαίνουν πάνω χέρι-κάτω χέρι όλη μέρα. Τι επιλογές άρα είχε ο τούρκος διοικητής; Α) Να λύσει το θέμα όπως συνέβαινε προ πραξικοπήματος, με επικοινωνία σε επίπεδο χαμηλών κλιμακίων με τον έλληνα ομόλογό του και να τους επιστρέψει άτυπα και γρήγορα. Τότε θα διακινδύνευε να τον κατηγορήσει κανας άλλος δυσαρεστημένος αξιωματικός ως "προδότη" και να εξασφαλίσει μπουντρούμι ή μετάθεση στην εμπόλεμη ζώνη. Β) Να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου, δηλαδή να τους συλλάβει, να ειδοποιήσει την Στρατοχωροφυλακή για να τους μαζέψει και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, ώστε να μην διακινδυνεύσει ο ίδιος να τον κατηγορήσουν ότι "τα χει τακιμιάσει" με τους έλληνες. Με την παραπάνω λογική, εξηγούνται πολλά. Οι καιροί είναι πονηροί και δεν σηκώνουν ρίσκα. Μάλλον ούτε σχέδιο απαγωγής των Τούρκων υπάρχει για να πιέσουν για ανταλλαγή με τους πραξικοπηματίες, ούτε είσοδος σε ελληνικό έδαφος για να τους αρπάξουν, ούτε τίποτα. Κι άσε τους Δρούγους και τους Μπογδάνους να λένε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Θα τους αφήσουν ελεύθερους κανονικότατα γιατί από ότι διάβασα οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που κατηγορούνται θα είναι με αναστολή και εξαγοράσιμες.

χαζομαρες

το ιδιο πραγμα γινεται και απο τις δυο πλευρες 10 φορες το χρονο. Και λυνεται τηλεφωνικα, μεσω των 2 διοικητων σε μιση ωρα μεσα. Επιλογη των Τουρκων ειναι να το τραβηξουν στα ορια.

Νικος

Εαν έτσι όπως όπως τα λες τώρα θα ήταν έξω το πολύ κουτόχορτο βλάπτει τον εγκέφαλο πρόσεξε το από αναβολή σε αναβολή και η ποινή θα είναι βαρύτατη βλέπεις τα ΜΜΕ θέλουν να το παίζουν συνέχεια λόγω Αφριν όπου ο Ερτογάν τρώει την μια σφαλιάρα μετά την άλλη σκέψου πριν γράψεις τις μ@@@@ς σου καθαρή ενέδρα για εσωτερική κατανάλωση ηταν ασχετε.

γκρούεζας

μουσουλμάνε "έλληνα" πρακτορίσκε τράβα να σου δώσει τώρα ο πρόξενος μπράβο για το ωραίο σχόλιο που έκανες .... και μην ξεχάσεις το μπαξισάκι για τον κόπο

Κυνικός

Ο γερο-μπολσεβίκος μπαρμπα Φώτης Κουρέλης τι δηλώσεις έκανε σήμερα; Δεν απείλησε τον Ερντογάν με το "αγάπη μόνο"; Ασε που με την αιχμαλωσία των δύο υπολοχαγών Νατάσα δεν έγιναν και οι καθιερωμένες ημερήσιες δηλώσεις του Ηλία Βρεττού από το κρεβάτι του πόνου... Κουρέλης και Βρεττός εξαφανισμένοι και ανησυχώ...

seluk

Ο Πανος ο Ρουλετας δεν εχει χρονο για δηλωσεις??? Ο Πινοκιο ισως??? Εχουν στηθει στα τεσσερα και περιμενουν την αποφαση του Σουλτανου??? ΥΓ Κουραγιο στις οικογενειες των απαχθεντων λογικα θα τραβηξει σε μακρος αυτη η ιστορια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sillalitirio-neo

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στο κέντρο, λόγω των συγκεντρώσεων κατά τη Συμφωνίας των Πρεσπών - Επί ποδός πάνω από 1.500 αστυνομικοί, υπό τον φόβο επεισοδίων

prespes-1

Η προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρού για τον δήμο Πρεσπών λήγει στο τέλος Ιανουαρίου και η δημοτική αρχή σκέφτηκε το δέλεαρ αυτό προκειμένου να στηρίξει όποιον αποφασίσει να καταθέσει αίτηση

themos_are

Το παιδί από την Κυψέλη που εξελίχθηκε σε ένα δημοσιογράφο με κείμενο που «τσάκιζε» κόκκαλα και η πορεία προς την κορυφή - Η μεταγραφή από την «Εξπρές» στην «Καθημερινή», η «Ελευθεροτυπία», η τηλεόραση, το «Πρώτο Θέμα», οι μεγάλες μάχες και η διαδρομή μέχρι το άδικο τέλος