Άγρια επίθεση ασθενή σε νοσηλεύτρια στο Δρομοκαΐτειο

Άγρια επίθεση ασθενή σε νοσηλεύτρια στο Δρομοκαΐτειο

Καθημερινό φαινόμενο τα περιστατικά βίας κατά του προσωπικού, δηλώνει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Αττικής

Μια νοσηλεύτρια από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο είναι το τελευταίο θύμα του «πάσχοντος συστήματος ψυχικής υγείας» καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ
Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Αττικής), με αφορμή τον τραυματισμό της νοσηλεύτριας μετά από επίθεση που δέχθηκε από ψυχικά ασθενή κατά την υπηρεσία της, τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας. 

«Τα περιστατικά βίας και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς δυστυχώς να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων που παρά τις προτάσεις μας, είναι ανύπαρκτο» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ, και ζητεί απο την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των επαγγελματιών υγείας, αλλά και έναντι των ψυχικά ασθενών. 

Στο συγκεκριμένο τμήμα οξέων περιστατικών του Δρομοκαΐτειου που τραυματίστηκε η νοσηλεύτρια εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) για 31 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους! Επιπλέον, είναι γεγονός ότι στα τμήματα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται αδιακρίτως ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως ασθενείς με νοητική υστέρηση ή με το καθεστώς του άρθρου 69 του ΠΚ, εξαρτημένοι από ουσίες και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές μονάδες.

Τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας στο Δρομοκαΐτειο -όπως και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο- ξεπερνούν το 60% των νοσηλευομένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς είτε κατά την εισαγωγή τους, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί μια δυσχερή καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

«Οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών δομών, έχουν οδηγηθεί στην πλήρη σωματική και ψυχική εξουθένωση, καθώς αναγκάζονται να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα σύστημα ψυχικής υγείας με πάρα πολλά προβλήματα. Πασχίζουν και μοχθούν καθημερινά για τη παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στο καταρρέον ΕΣΥ και όχι μόνο δεν ανταμείβονται, έστω ηθικώς, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους κατά την παροχή της εργασίας τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, αντιμετωπιζόμενοι σαν κοινοί εγκληματίες και ως τα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝΟΨΥΝΟ, κ. Γιώργος Αβραμίδης. 

ΣΥΝΟΨΥΝΟ: Είμαστε νοσηλευτές, οχι φύλακες 

«Βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι "ακίνδυνοι" για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς, γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας» αναφέρουν οι νοσηλευτές των ψυχιατρείων του ΕΣΥ. 

Υπενθυμιζουν δε στους υπευθυνους πως οι αρμοδιότητες των Νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής επιστήμης και είναι παράνομο και επικίνδυνο να τους ανατίθεται ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών. 

Στηλιτεύουν επίσης την τακτική των συναρμοδίων υπουργείων να αντιμετωπίζουν το ζήτημα σε θεωρητικό επίπεδο, «με σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας» καθώς αποδεικνύεται πως δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, και ζητούν την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και την πρόληψη κάθε κίνδυνου που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Dr Παλάβρας MD

Καλά, συγνώμη, αφού σας έχω πει να κλειδώνετε καλά τον αγύριγο και να μην του ξεκουμπώνετε την άσπρη ρόμπα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

alb_main01

Πολλά τα ερωτηματικά για τις συνθήκες της απόδρασης από το Α.Τ. Αργυρούπολης - Προκλητικές αναρτήσεις στα social media με καλάζνικοφ και πανάκριβα οχήματα - Χάριζαν κλοπιμαία στις γυναίκες που κυκλοφορούσαν

11
190620181731019827313

Απορρίφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη και το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισής τους που κατετέθη σήμερα - Παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης

14