Ασφυκτική η κατάσταση με 6.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό

Ασφυκτική η κατάσταση με 6.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται ο χώρος του πρώην αεροδρομίου 

Ασφυκτική η κατάσταση με 6.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό
Δραματική παραμένει η κατάσταση από τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ελληνικό στον οποίο καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και
μετανάστες. 

Όπως μαρτυρούν και οι εικόνες του protothema.gr ο χώρος, στον οποίο υπολογίζεται πως διαμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν χωράνε να μπουν άλλοι στο εσωτερικό, με πολλούς να έχουν κατασκηνώσει έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου. 

Κλείσιμο

Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου
 




Οι εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός είναι συγκλονιστικές αφού φαίνεται καθαρά το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, με πολλούς να κοιμούνται σε σκηνές που έχουν στήσει απέναντι από τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας. 

Το σκηνικό θυμίζει ανοργάνωτο καταυλισμό αφού οι γυναίκες απλώνουν τα ρούχα στα συρματοπλέγματα των εγκαταστάσεων ενώ οικογένειες Αφγανών παίρνουν το πρωινό τους ανάβοντας φωτιά σε μαγκάλι. 


Οικογένειες Αφγανών παίρνουν το πρωινό τους ανάβοντας φωτιά σε μαγκάλι.




Μικρά παιδιά θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο αφού παίζουν μέσα στους χώρους του αεροδρομίου όπου καθημερινά περνούν αυτοκίνητα. 

Την ίδια ώρα ο καταυλισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία υγειονομική «βόμβα» αφού μετανάστες και πρόσφυγες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προκειμένου να κάνουν μπάνιο καταφεύγουν στην παραλία του Αγίου Κοσμά που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.  

Ενδεικτικό των τραγικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό είναι η εικόνα στην οποία ένας πατέρας, αφού διασχίζει την παραλιακή λεωφόρο κρατώντας ένα παιδικό καρότσι, φτάνει στην παραλία, βάζει το παιδί στην άκρη και αρχίζει να πλένει τα ρούχα του στο θαλασσινό νερό.


Ένας πατέρας πλένει ρούχα στη θάλασσα


Την ίδια ώρα αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή με την καθαριότητα των χώρων να μην είναι στην πρώτη επιλογή των υπευθύνων φορέων.


Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή 




Τέλος η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχετική επιστολή της, αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις, αλλά και πέριξ αυτών, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι στους παραχωρηθέντες χώρους έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που έχει δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις...», αναφέρει σύμφωνα μεταξύ άλλων η επιστολή. 

«Επίσης, αν και έχει παραχωρηθεί μόνο το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτιρίου αφίξεων, όπως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο, οι πρόσφυγες έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα κτίρια της εισόδου του πρώην Αεροδρομίου και έχουν στήσει σκηνές στις πυλωτές αυτών των κτιρίων. Δεδομένου δε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις (εκθεσιακό κέντρο, βοηθητικό γήπεδο μπάσκετ κλπ.) φιλοξενούν εκδηλώσεις, τις οποίες προφανώς επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων»
,σημειώνεται ακόμη. 

Δείτε βίντεο: Χάος στο Ελληνικό - Ένα τσαντίρι γεμάτο σκουπίδια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης