Παρά το οξύμωρο της διαδικασίας, από την στιγμή που η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπήρξε παραβίαση των συνόρων, ο πρέσβης της χώρας μας στην πΓΔΜ κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η χρήση βίας δεν συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ κάλεσε τις αρχές της χώρας να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.
Κλείσιμο
Το κείμενο της ανακοίνωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι το ακόλουθο:
«Ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σήμερα από το πρωί σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα σημερινά απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη.
Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μακρινή και αφηρημένη έννοια. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αγγίζει την καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού – από το κόστος της ενέργειας, μέχρι την ασφάλεια της κατοικίας και της υγείας των μελών της οικογένειας.