Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα διανυκτερεύοντα/εφημερεύοντα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τη «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους, αλλά αντιθέτως θα «αποβεί εις βάρος τους».
«Αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία» σημειώνουν.
Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ανέδειξε την πρότασή του για την καθιέρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κοινωνικής Αφύπνισης για την Αναπηρία και Ανάπτυξης Συμπεριληπτικής Νοοτροπίας.