Έλλη Παπαγγελή: Το μοντέλο-«αρνητής» των νεκρών του Πολυτεχνείου

Έλλη Παπαγγελή: Το μοντέλο-«αρνητής» των νεκρών του Πολυτεχνείου

Το πρόβλημα δεν είναι η αμφισβήτηση της ιστορίας του Πολυτεχνείου, ούτε οι θελκτικές καμπύλες και η διάχυτη σεξουαλικότητα της Ελλης Παπαγγελή ή ο αισθησιακός τρόπος με τον οποίο πρόφερε το «Γιάννη, γιου αρ ε ΔΑΠ μασίν» σε δια­φημιστικό σποτάκι για τις φοιτητικές εκλογές του 2012.

Έλλη Παπαγγελή: Το μοντέλο-«αρνητής» των νεκρών του Πολυτεχνείου
Το παράδοξο στοιχείο στην περίπτωση της Ελλης Παπαγγελή δεν είναι καν ότι ως μοντέλο και απόφοιτη Αρχαιολογίας υπήρξε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό Κουμουτσάκου στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι εκρήξεις γύρω από το άτομό της πυροδοτούνται από το τελικό κοκτέιλ, από τη σύγχυση που προκαλεί μια εικονοκλαστική και οιονεί βαρυσήμαντη ανάγνωση των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Δηλαδή, από το πώς συνδυάζονται οι φωτογραφίες μιας 26χρονης καλλονής -και μάλιστα πτυχιούχου της Φιλοσοφικής- η οποία επιδεικνύει ως μοντέλο τα σωματικά προσόντα που εν αφθονία διαθέτει με την αξίωση της ίδιας ως μάχιμου στελέχους της ΟΝΝΕΔ να εκφέρει σοβαρό, ιδεολογικοπολιτικό λόγο, να εκφράσει συγκεκριμένες τάσεις και τελικά να διαμορφώσει στάσεις.

Ατομο από το -ευρύτατο, χάρη στην έντονη κοινωνικότητα που τη διακατέχει- περιβάλλον της λέει στο «ΘΕΜΑ» ότι η Ελλη αποδίδει τη θύελλα που ξεσήκωσε η ανάρτησή της στο Facebook περί των νεκρών του Πολυτεχνείου σε εν θερμώ και αδικαιολόγητες αντιδράσεις, οι οποίες διαδόθηκαν αστραπιαία μέσω Ιντερνετ σαν επιδημία: «Παρερμηνεύτηκαν όσα έγραψα», φέρεται ότι λέει η Ελλη Παπαγγελή, εξηγώντας ότι «όποιος ξέρει να διαβάζει, θα καταλάβαινε τι ακριβώς εννοούσα, πριν εξοργιστεί άδικα». 

Κλείσιμο


«Παρεξηγήθηκαν οι απόψεις μου» λέει η ίδια για την απαράδεκτη ύβρη στους νεκρούς της εξέγερσης 

Ως προς τα στερεότυπα βάσει των οποίων λειτουργεί η κοινή γνώμη ή ακόμη και των προκαταλήψεων για το τι αναμένεται γενικώς από μια σέξι νέα γυναίκα, η Παπαγγελή παραβιάζει κατάφωρα το «ασυμβίβαστο» μεταξύ των πολλαπλών ιδιοτήτων της: δηλαδή, θεωρείται εξ ορισμού αδιανόητο να είναι ωραία και ταυτόχρονα νοήμων και πολιτικοποιημένη, να ποζάρει προβάλλοντας το καλλίγραμμο σώμα της με φόντο ένα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα, την ίδια στιγμή που καταγγέλλει όλα όσα εκείνη θεωρεί κυρίαρχη «μυθολογία της Αριστεράς» σχετικά με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Ομως, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της, αδιαφορεί πλήρως για τις προκαταλήψεις σύμφωνα με τις οποίες η θηλυκότητα, η φροντίδα και το καμάρι για το σφρίγος της σάρκας κ.λπ. θα πρέπει κατ’ ανάγκην να συνδέονται με την πνευματική ελαφρότητα. Βέβαια, ούτε ο υφέρπων μισογυνισμός εις βάρος της είναι το φλέγον ζήτημα που αναδύθηκε για άλλη μία φορά στην επικαιρότητα εξαιτίας της Ελλης Παπαγγελή. Το πραγματικό «ζήτημα Παπαγγελή», ιδιαίτερα για τις εσωτερικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα περισσότερα από 3.000 likes που μέσα σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε με την εμπρηστική ανάρτησή της στο Facebook για τους (μη) νεκρούς του Πολυτεχνείου. Ανάμεσα στο πλήθος όσων έσπευσαν να χειροκροτήσουν την υποτιθέμενη «αποκατάσταση» της ιστορικής αλήθειας ήταν βεβαίως και στελέχη της ΟΝΝΕΔ, συνοδοιπόροι της Ελλης στους κομματικούς αγώνες του φυτωρίου της Νέας Δημοκρατίας.


Η ανάρτηση




Το απαράδεκτο post στο Facebook με τίτλο «Το Πολυτεχνείο και η μυθολογία της Αριστεράς», εκτός από εκατοντάδες like, μάζεψε και χιλιάδες αντιδράσεις. «Παρερμηνεύτηκαν όσα έγραψα», φέρεται να απαντά η Ελλη Παπαγγελή

Η βιασύνη αυτή ενδεχομένως να κοστίσει πολύ σε κάποιους, καθώς ανώτερα ιστάμενοι στον κομματικό μηχανισμό ενοχλήθηκαν σφόδρα από τα γραφόμενα της Παπαγγελή. Στην τρέχουσα περίοδο, η Ν.Δ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεριζώσει οποιαδήποτε υποψία συνάφειας, έστω και με ιχνοστοιχεία της Ακροδεξιάς. Οπότε ένα κείμενο που προβάλλει μια ανάγνωση της ούτως ή άλλως ευαίσθητης ιστορίας του Πολυτεχνείου, στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μια ακραία αντιδραστική ρητορική, μόνο επιθυμητή δεν είναι. Το ότι η Ελλη Παπαγγελή είναι εκκολαπτόμενο στέλεχος της Ν.Δ. δεν μειώνει τις διαστάσεις της αναταραχής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της άποψής της. Εξάλλου, οι πρώτοι που αντέδρασαν και έκαναν τα γρανάζια της εσωκομματικής ιεραρχίας να κινηθούν ήταν οι λεγόμενοι «ανένταχτοι φιλελεύθεροι», οι οποίοι εξοργίστηκαν με την Παπαγγελή και απαίτησαν ακόμη και την άμεση διαγραφή της. 

Στο κενό οι πιέσεις για διαγραφή

Και είναι σαφές ότι, ενώ η προφυλακισμένη ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να χαμογέλασε με ικανοποίηση για τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από τις θέσεις της Παπαγγελή, δεν συνέβη το ίδιο στη Νέα Δημοκρατία. Φημολογείται ότι ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης δέχτηκε έντονες πιέσεις να προχωρήσει στη διαγραφή της Παπαγγελή από την οργάνωση με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που όμως δεν συνέβη. Η δε Ελλη Παπαγγελή εξακολουθεί να αναφέρει με υπερηφάνεια στη σελίδα της στο Facebook ότι «ανέλαβα τον τομέα Αθλητισμού της Β2 Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ», αλλά και να παραπέμπει σε άρθρα περί Πολυτεχνείου παρόμοιας επιχειρηματολογίας με τη δική της. Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι ένα του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος, άλλωστε, υπερασπίστηκε δημοσίως την Παπαγγελή. Οσο για την εκδοχή ότι η ωραία Ελλη είναι ένας ακαταμάχητα ελκυστικός θηλυκός δούρειος ίππος -εφόσον στις αναρτήσεις της έχουν καταγραφεί 23.500 likes- και επί της ουσίας διαμεσολαβεί απλώς στην προώθηση των θέσεων άλλων, η ίδια απλώς θα αντέτασσε πειστήρια: το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής, την εθελοντική συμμετοχή ως ασκούμενης αρχαιολόγου σε ανασκαφές στην Ελεύθερνα της Κρήτης ή ακόμη και στο Ιράκ και, οπωσδήποτε, τη μακρόχρονη εμπλοκή της στον συνδικαλισμό, είτε ως φοιτήτρια, είτε ως μέλος της Νεολαίας - φυσικά πάντα σε οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Το αλλόκοτο και ασυνήθιστο μείγμα ιδιοτήτων και ενδιαφερόντων της Ελλης Παπαγγελή συνιστά την ταυτότητα ενός κοριτσιού το οποίο μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας και χωρίς φροντιστηριακά δεκανίκια αρίστευε στο σχολείο και είχε πάθος με την Ιστορία. Οπως έχει εκμυστηρευτεί σε συνεντεύξεις της, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Μαΐου, από μικρή είχε ως ινδάλματα προσωπικότητες όπως ο Τόμας Τζέφερσον, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ούλοφ Πάλμε και, βέβαια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ως παιδί διαζευγμένων γονέων, από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι οι φιλοδοξίες της θα ικανοποιηθούν μόνο με σκληρή προσπάθεια και μόνο αν κατάφερνε να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ή ευκαιρία. Ετυχε να έχει εκ φύσεως καλλίγραμμο και συμμετρικό κορμί, το οποίο όμως έκρυβε πίσω από αγορίστικη αμφίεση. Και μολονότι η ίδια, όπως μαρτυρά ο κύκλος της, δεν πιστεύει ότι διαθέτει κάποια εντυπωσιακά σωματικά χαρίσματα, παράλληλα με τις σπουδές της ασχολήθηκε με το μόντελινγκ. Εργάστηκε στον χώρο της μόδας, ανέβηκε στην πασαρέλα των επιδείξεων, χωρίς όμως να σνομπάρει το κοπιαστικό μεροκάματο της δειγματοδιανομής ή οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνουν οι υποχρεώσεις ενός promotion girl, όπως π.χ. το να χαμογελά καβάλα σε μοτοσικλέτες. Και ταυτόχρονα με όλα αυτά, η Ελλη Παπαγγελή ασκούσε περιστασιακά το επάγγελμα της καθηγήτριας Αρχαίων Ελληνικών, παραδίδοντας σε παιδιά ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον.

Τελευταία, το πρόσωπο και η σιλουέτα της Ελλης έχουν ταυτιστεί με την προώθηση γνωστού προϊόντος συμπληρώματος διατροφής. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κ. Γιώργος Τσουκαλαδάκης, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, εκτελεί χρέη μέντορα για την Ελλη, υποστηρίζοντάς την πιστά και ένθερμα όχι μόνο ως πρόσωπο της διαφημιστική του καμπάνιας που προωθεί και ο ίδιος με συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, αλλά και ως επίδοξη πολιτικό. 

Το πώς και αν αυτή η σταδιοδρομία στην πολιτική που ονειρεύεται η Ελλη θα επηρεαστεί από το πανδαιμόνιο και τις επικρίσεις που ξεσηκώθηκαν γύρω της εξαιτίας της περιβόητης ανάρτησης για το Πολυτεχνείο είναι προς το παρόν άγνωστο. Το ίδιο αυτό κείμενο πάντως προκάλεσε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο να επιπλήξει την Παπαγγελή. Εν τω μεταξύ εκείνη είχε ήδη αποσύρει την ιστορική της ανάλυση σχετικά με τον «μύθο των νεκρών του Πολυτεχνείου», πιθανότατα κατόπιν άνωθεν εντολών ή προτροπών.

Οπως μαθαίνει το «ΘΕΜΑ», η Ελλη Παπαγγελή αποφεύγει να κάνει λόγο για ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στις επόμενες εκλογές, κυρίως διότι, όπως λέει άτομο που τη γνωρίζει καλά, «για εκείνην προέχει η επαγγελματική καταξίωση και η δημιουργία οικογένειας. Για το πρώτο, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, μάλλον πλησιάζει στον στόχο της. Για το δεύτερο, δηλαδή αν σκοπεύει να παντρευτεί, να αποκτήσει παιδιά κ.λπ. η ίδια λέει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον πελαργό».























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης