Kύπρος - Αττίλας: Τι διηγούνται Έλληνες πολεμιστές της πρώτης γραμμής

Kύπρος - Αττίλας: Τι διηγούνται Έλληνες πολεμιστές της πρώτης γραμμής

Ο Δημήτρης Σπανογιάννης και ο Παναγιώτης Αφάλης θυμούνται και διηγούνται στο protothema.gr την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών της Κύπρου - Ο περιβόητος «Φάκελος» της Κύπρου παραμένει κλειστός τέσσερις δεκαετίες τώρα και από τα δύο κράτη, Ελληνικό και Κυπριακό, μοναδικές αλήθειες παραμένουν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έλαβαν μέρος και έζησαν τα γεγονότα εκείνη την περίοδο.

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές για τους ήρωες που υπερασπίστηκαν με σθένος τα εδάφη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, σε έναν πόλεμο άνισο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Έλληνες στρατιώτες κατάφεραν, όχι μόνο να κρατήσουν σαν λέοντες τις γραμμές τους αλλά χάριν στην ανδρεία τους, οι τουρκικές επιχειρήσεις σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους μετρώντας χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.

Για την ιστορία, η Τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις, με τον -ΑΤΤΙΛΑ 1- στις 20 Ιουλίου 1974 και με τον -ΑΤΤΙΛΑ 2- στις 14 Αυγούστου 1974. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις "κέρδισαν" περίπου το 37% του νησιού αφήνοντας στην Ελληνική στρατιωτική πλευρά 46 νεκρούς και 59 αγνοούμενους της ΕΛΔΥΚ, 29 νεκρούς καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και 4 αεροπόρους της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».Ελληνική Δύναμη Κύπρου 1974

Ο Δημήτρης Σπανογιάννης πρόεδρος σήμερα, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974 έζησε και τις δύο φάσεις και ακόμα θυμάται… «Κύπρος… δέος, ρίγος, όλες μου οι αναμνήσεις οι νεανικές, η ζωή μου όλη, η οποία με ακολουθεί μέχρι σήμερα. Γιατί εκεί έζησα και ένιωσα τις πιο έντονες δυσκολίες της ζωής μου που με έχουν στιγματίσει για πάντα και στην καθημερινότητα μου».Ο 22χρονος τότε Δημήτρης Σπανογιάννης απολυόταν και επαναπατριζόταν. Διηγώντας τα στο protothema.gr αναφέρει μια έντονη ανάμνησή του: «Φεύγοντας για Ελλάδα ήμουν ενθουσιασμένος ότι πάω να απολυθώ. Την επόμενη μέρα μάθαμε ότι οι Τούρκοι χτύπησαν την Κύπρο και την ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ήταν ένα μεγάλο σοκ, και εν συνεχεία εμείς που ήμασταν πάνω στο αρματαγωγό -ΛΕΣΒΟΣ- απαιτήσαμε από τους αξιωματικούς μας και τον πλοίαρχο του πλοίου να μας γυρίσουν πίσω στα αδέρφια μας και να πολεμήσουμε μαζί τους. Πράγματι αυτό έγινε και στη μια περίπου το μεσημέρι κάναμε απόβαση στην Πάφο. Οι Παφίτες που μας είδαν, θεώρησαν ότι ερχόταν στρατός από Ελλάδα και πανηγύριζαν. Το αρματαγωγό -ΛΕΣΒΟΣ- χτύπησε τον τουρκικό θύλακα της Πάφου».Συνεχίζοντας την διήγηση και γνωρίζοντας πλέον ότι πάνε για πόλεμο αναφέρει: «Το απόγευμα με επιταγμένα φορτηγά και λεωφορεία, άοπλοι και ταξιδεύοντας όλο το βράδυ από το νότιο Τρόοδος, φτάσαμε την επόμενη μέρα το πρωί γύρω στις 9 κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Εκεί μας χτύπησε η πολεμική αεροπορία των Τούρκων. Βγήκαμε έξω από τα οχήματα και πήγαμε διασκορπισμένοι, περπατώντας, και μπήκαμε στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Εκεί ακόμα και οι αξιωματικοί αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν γνώριζαν ότι εμείς γυρίσαμε πίσω. Μας έλεγαν χαρακτηριστικά ­-τί θέλετε εσείς εδώ- καθώς θεωρούσαν πως ήμασταν στην Ελλάδα απολυμένοι. Η ΕΛ.ΔΥ.Κ το βράδυ εκείνο, στις 20 Ιουλίου, μετά το πρωινό χτύπημα των Τούρκων, έκανε επίθεση στον τουρκικό θύλακα στο χωριό Κιόνελι στην ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. Έτσι παραμείναμε εκεί, μέχρι που τελείωσε και ο δεύτερος -ΑΤΤΙΛΑΣ- γιατί έτυχε ο λόχος μου να μείνει σε όλες τις μάχες, και ήμουν στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ».Εμφανώς φορτισμένος από τις αναμνήσεις ο κ. Δημήτρης τόνισε: «Θέλω να σας πω ότι και στην εκεχειρία που έγινε στις 22 Ιουλίου, 23 στην ουσία γιατί στις 22 Ιουλίου το βράδυ, παρόλο που είχαμε εκεχειρία οι Τούρκοι μας χτύπησαν στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η βασική δύναμη της ΕΛ.ΔΥ.Κ οπισθοχώρησε και έφυγε για άλλα μέτωπα και στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ έμειναν τρεις λόχοι, για υποστήριξη του στρατοπέδου, και οπότε πια έμεινα εκεί στο στρατόπεδο μέχρι που ξεκίνησε ο δεύτερος -ΑΤΤΙΛΑΣ- 14-16 Αυγούστου και ο λόχος που συμμετείχε στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ, μια από τις πιο άνισες μάχες που έγιναν ποτέ, με πάρα πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές, καταφέραμε κάποιοι να φύγουμε από κει».Α΄ Μοίρα Καταδρομών

Δεν ήταν όμως μόνο οι άνδρες της ΕΛ.ΔΥ.Κ που αντιστάθηκαν ηρωικά. Ήταν και η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου και συγκεκριμένα από την Κρήτη, η Α΄ Μοίρα Καταδρομών η οποία με αεροπλάνα τύπου NORD NORATLAS πραγματοποίησε την επιχείρηση «ΝΙΚΗ».Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχε και ο Παναγιώτης Αφάλης σημερινός Πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος 74» ο οποίος ακούγοντας την λέξη -Κύπρος- σαν να μην πέρασαν 40 χρόνια, μας λέει συγκινημένος: «Εγώ νιώθω ότι μπορούμε ακόμα να οργανωθούμε, όχι με πραξικοπήματα κι όλα αυτά. Δεν το βλέπω καν δύσκολο. Είδα ότι εμείς πήγαμε -δύο άμαχοι- και πήραμε εντολή να πάμε σε -δέκα μάχες- και φέραμε θετικά αποτελέσματα».

Ο 21χρονος τότε  Παναγιώτης Αφάλης, με το βλέμμα του στο κενό, θυμάται και αναφέρει: «Εκεί κατάλαβα τι θα πει συνήθεια. Είδα ότι ο πόλεμος είναι συνήθεια. Μετά από την πρώτη, δεύτερη, τρίτη μέρα, εγώ έμεινα επτά μήνες. Ε, μετά από επτά ημέρες, δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Αγρίμια, κατάλαβα ότι τα πάντα είναι συνήθεια».Στην εξιστόρηση του θυμάται ακόμα τις λεπτομέρειες «Από τις 9:30 το βράδυ ξεκίνησαν την απογείωση τους τα αεροπλάνα, μετά από τρεις ώρες φτάσαμε στη Λευκωσία. Πλησιάζοντας το αεροδρόμιο ακούγαμε τις σφαίρες να χτυπούν τα αεροπλάνα. Προσγειωθήκαμε, όχι ομαλά, δεν σταμάτησε το αεροπλάνο, ήταν με τις μηχανές αναμμένες και σε 40 πόντους πηδούσαμε στο έδαφος. Θυμάμαι ακροβολιστήκαμε εκεί όπως ήταν το αεροδρόμιο και βάλαμε κάτω τα ντουφέκια μας και είπαμε -μόλις ξημερώσει θα χτυπήσουμε τον εχθρό-. Μετά από μισή ώρα ήρθανε κάτι στρατιωτικά φορτηγά και μας πήρανε και μας πήγαν μέσα στην Λευκωσία σε μια ιερατική σχολή του Μακαρίου. Τα ξημερώματα στις 23 Ιουλίου ήρθανε εκεί και μας είπανε ότι πρέπει να πάμε στο αεροδρόμιο, η μάχη δεν κράτησε πολύ, το μεγαλύτερο κομμάτι κράτησε στο διπλωματικό μέρος. Οι Τούρκοι όπου υπήρχε μεγάλη αντίσταση έφευγαν. Το αεροδρόμιο τελικά το έδωσαν στον ΟΗΕ και μέχρι σήμερα παραμένει ουδέτερο».Τελειώνοντας την διήγηση του ο κ. Παναγιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο λάθος της αναδίπλωσης, συγκεκριμένα λέει: «Είχε κηρυχτεί εκεχειρία, η μονάδα μας συμμετείχε στην μάχη του αεροδρομίου σε εκεχειρία. Το μεγαλύτερο λάθος. Όταν έχεις εκεχειρία δεν τολμάει κανένας αξιωματικός ή διοικητής να δώσει εντολή να πάει μια μονάδα στον πόλεμο. Οπότε εμείς κάναμε αναδίπλωση στην αναδίπλωση και προχωρούσαν οι Τούρκοι. Και αφού τα προετοίμασαν όλα, ξεκίνησαν και τον δεύτερο Αττίλα που έγινε 16-17 Αυγούστου εμείς μετά το αεροδρόμιο δεν ξαναπήγαμε στα ορύγματα».


ΣΧΟΛΙΑ (8)

Τα μόνα σώβρακα που πήρανε είναι απ'τις μπουγάδες

Το ότι κάναμε οι Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι αδελφοί) ότι μπορούσαμε σε πολιτικό, διπλωματικό και κατά συνέπεια στρατιωτικό επίπεδο για να ηττηθούμε από τις μογγολικές ορδές, δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν στιγμές ανδρείας από τους μαχητές μας.Διάβασε και για το χαμηλό ηθικό των Τούρκων στρατιωτών, ενώ στάλθηκαν επίλεκτες μονάδες τους, υπήρξαν στιγμές απόλυτου πανικού και ατζαμοσύνης στις τάξεις τους, ενώ δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τις δικές τους απώλειες.Ο πατέρας μου, που υπήρξε ο νεώτερος σε ηλικία Ταγματάρχης εξ Υπαξιωματικών σε καιρό ειρήνης στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο ως και τουλάχιστον τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπηρέτησε στην Κύπρο με την Μεραρχία και έφυγε μαζί της το 1967 ζώντας ακρότητες και από τις δύο πλευρές, θεωρούσε δε πως το Νησί δεν θα το πατούσε τουρκικό άρβυλο αν δεν έφευγε η Ελληνική Μεραρχία όσες προδοσίας και αν κάνανε κάποιοι συμπατριώτες μας.Εγώ που έχω επιχειρήσει σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές τα τελευταία 10 χρόνια, είτε σαν εργαζόμενος του ΟΑΣΕ (OSCE) σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και στην συνέχεια σαν εργαζόμενος της Blackwater σε Ιράκ και της Kratos Defense & Security Solutions στο Αφγανιστάν, έχω να σου πω ευθαρσώς πως σε ανδρεία, ευστροφία, επινοητικότητα, ετοιμότητα πνεύματος και αποτελεσματικότητα είμαστε στους κορυφαίους αν όχι οι κορυφαίοι. Τώρα πως τα σκατώνουμε έτσι εντός συνόρων, δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω.Στον χώρο που εργαζόμουν ως πρόσφατα (και δεν υπήρξα ποτέ αμιγώς στρατιωτικός), οι Έλληνες μετράμε, ενώ οι Τούρκοι που είναι και εμπειροπόλεμοι λόγω Κουρδικού και εκπαιδευμένοι αρκετά καλά με τεράστια κονδύλια και υλικοτεχνικές παροχές, δεν υπάρχουν.Αν θες να πιστεύεις οτί μας πήρανε τα σώβρακα τότε, ίσως ναι, από κάτι χεζιάρηδες σαν εσένα, που τους μυρίζονται από μίλια μακρυά και αν δεν έχουν την τύχη να τα κακαρώσουν γρήγορα, γνωρίζουν και τον οθωμανικό σοδομισμό.Και ο πατέρας μου πριν απο εμένα και εγώ μετά από αυτόν, είχαμε πάντα μαζί μας κυάνιο για την ύστατη στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλους μαζί μας, πριν το κεφάλι μας κατρακυλήσει από τους ώμους μας από κουζινομάχαιρο!Soldier Of Fortune.

Μιά λέξη ! ...Προδοσία !.............

Το 1974 στην Κύπρο έγινε η μεγαλύτερη εθνική προδοσία στην σύγρονη ιστορία του Ελληνισμού !Έλληνες ή Ελληνοκύπριοι συνειδητά προδότες δεν πιστεύω ότι υπήρξαν ! Όμως οι δομές εξουσίας των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ΕΛΔΥΚ είχαν διαβρωθεί από ξένους πράκτορες ! Αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τον πατριωτισμό και παρέσυραν τους αξιωματικούς και στην εκδήλωση πραξικοπήματος για να διώξουν τον Μακάριο γιατί δεν τον εμπιστευόταν οι Αμερικάνοι και στην αποφυγή άμυνας την πρώτη ημέρα της εισβολής που υπήρχε η δυνατότητα να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στους εισβολείς , αλλά και στην μετέπειτα ''εκεχειρία '' που έφερε τον αττίλα ΙΙ και την κατάληψη τελικά του 37% της Κύπρου ! Κατά αρχήν μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δημιουργήθηκε εμφύλιος στην Κύπρο μεταξύ Μακαριακών και πραξικοπηματιών πράγμα που οχι μόνο βοήθησε τους εισβολείς αλλά δικαιολόγησε κάπως στα μάτια των ξένων και την εισβολή ! ... Πάντως από ιστορίες που έχω ακούσει από αυτόπτες μάρτυρες και από ότι έχω διαβάσει βγάζω το συμπέρασμα ότι ξένοι πράκτορες και ξένοι διπλωμάτες μαζί με κάποιους αφελείς Έλλαδίτες και Ελληνικύπριους αξιωματικούς και πολιτικούς ευθύνονται για την κυπριακή τραγωδία ! Μετά την εισβολή το μόνο που ενδιέφερε τους ξένους ήταν μην γίνει ανοικτός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και αποδυναμωθεί η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και γι' αυτό κατέλυσαν την χούντα διότι δεν μπορούσαν πλέον να ελέγξουν την συμπεριφορά ορισμένων θερμόαιμων αξιωματικών αλλά και διότι έπρεπε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα για να μπορέσει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία που ακολούθησε μετέπειτα .......

tomcat

Προς''παραμύθια!''Σου λέω μόνο ένα όνομα:Μανώλης Μπικάκης,καταδρομέας στην ΕΛΔΥΚ. Μόνος του εξολόθρευσε ένα τάγμα Τούρκων και ανατίναξε 6 άρματα μάχης Μ-48Α2. Έλληνας ήρωας. Μόνος του σταμάτησε την πολεμική μηχανή των Τούρκων στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η νεκρή ζώνη.Χωρίς καμιά υλική ή ηθική βοήθεια.Σαν αυτόν πολέμησαν όλοι οι κομάντος.Προδομένοι από τους πολιτικούς της εποχής τους...Βλέπεις η ''Κύπρος έπεφτε μακριά''. Πάτησε στη Google το όνομα Μπικάκης Μανώλης και θα καταλάβεις....Διάβασε και λίγη ιστορία.Άσχετε!

nwntas

αυτα που λες ειναι ανοησιες 1 αρμα κατεστρεψε

ΣΤΑΘΗΣ

ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ, ΠΕΤΑΣ ΤΗ ΚΟΤΣΑΝΑ ΣΟΥ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.

παραμύθια!

Περασμένα παραμύθια και διηγώντας να κλαίς και να παραμιλάς. Σας πήρανε και τα σώβρακα οι Τούρκοι και πάλι καλά που είστε ακόμη ζωντανοί!

@παραμυθια

επειδη εισαι πολυ ασχετος αν δεν υπηρχε η ελδυκ το 74 τα μογγολα θα ειχαν καταλαβει ολο το νησι.αληθεια που υπηρετησες κ τι εθνικοτητα εισαι?ορκ μηπως?

παραμύθια!

@20/07/201420: ασχετος όντως περί τα στρατιωτικά, αλλά βλέπω τα αποτελέσματα. Δεν υπηρέτησα (είμαι αντιρρησίας συνείδησης - όχι για θρησκευτικούς λόγους) εθνικότητα: κοσμοπολίτης διεθνιστής. Μου είπαν στο στρατολογικό να υποβάλω κάποια δικαιολογητικά ώστε να κάνω 15μηνη θητεία σε άλλους δημόσιους τομείς εκτός Αθηνών και αρνήθηκα. Εχω κάνει μήνυση στο ελληνικό κράτος για παρενόχληση και την κοινοποίησα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάνε κάπου 13 μήνες και δεν με έχουν ξαναενοχλήσει. Ηρθε και μια τύπισσα απ΄τους αναρχικούς να μου κάνει συνέντευξε αλλά την έστειλα. Δε θέλω δημοσιότητα, την ησυχία μου θέλω! @ΣΤΑΘΗΣ20/07/201421: Είμαι άσχετος με τα στρατιωτικά, αλλά και η υπόθεση του Λεωνίδα με τους τριακόσιους σηκώνει συζήτηση! Ενας φίλος μου που συζητάμε τα ιστορικά υποστηρίζει ότι θα ήταν αδιανόητο για τη Σπάρτη που στους Πελοπονησιακούς πολέμους είχε όλο τον ανδρικό πληθυσμό υπό τα όπλα να ξεμείνει με τριακόσιους ξενέρωτους εναντίον μιας ολόκληρής στρατιάς. Για τους άλλους τους τύπους (Θεσπιείς;;;) που ήταν και περισσότεροι δεν γίνεται καμιά αναφορά, που είναι άδικο, αλλά δε μου πέφτει λόγος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xionia_main

Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα - Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Φλώρινα -  30 άτομα εγκλωβίστηκαν σε καταφύγιο από τα χιόνια στην Πτολεμαΐδα - Χάος στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων και στην Εγνατία - Συνεχίζεται η κακοκαιρία και τη Δευτέρα - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Amvrosios

«Είπα ότι το θέμα των εφημέριων είναι πολύ καυτό και αυτό πρέπει να συζητήσουμε, ενώ τα περιουσιακά είναι δεύτερα σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε και τίποτε άλλο», δηλώνει στο ΑΠΕ ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων