Ναόμι Κλάιν: «Κτηνώδης» η λιτότητα στην Ελλάδα

Ναόμι Κλάιν: «Κτηνώδης» η λιτότητα στην Ελλάδα

Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τη συσσωρευμένη οργή, είπε η ακτιβίστρια

Ναόμι Κλάιν: «Κτηνώδης» η λιτότητα στην Ελλάδα
Την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό, που ζει, όπως δήλωσε, το δόγμα του σοκ τα τελευταία χρόνια εξέφρασε η Καναδή ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του Κοινωνικού Χώρου «Μικρόπολις», στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων έρευνα και για τις Σκουριές.

Η Ναόμι Κλάιν, σημείωσε ότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες πολίτες «πολεμούν σαν τρελοί», έχοντας μάλιστα εμπνεύσει και άλλους λαούς να αντιδράσουν, όπως για παράδειγμα το ρεύμα των «Intignados» στην Ισπανία.

Η ακτιβίστρια αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκμεταλλεύεται σε ένα βαθμό τη συσσωρευμένη οργή που επικρατεί στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «κτηνώδη» τη λιτότητα που εφαρμόζεται στη χώρα μας, ανέφερε ότι η χώρα έχει περάσει στη φάση «της εκμετάλλευσης της κρίσης για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων», ενώ δήλωσε ότι «αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς το ευρώ, τότε είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό».

Κλείσιμο
Η Ναόμι Κλάιν εξέφρασε την απορία γιατί οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί για ν' αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην αυστηρή λιτότητα, ενώ συμπλήρωσε ότι το κόμμα εκείνο, που θα προτείνει στους πολίτες υπεύθυνη εναλλακτική και θα τους πείσει ότι το αντίθετο της λιτότητας δεν είναι η Αποκάλυψη, θα προσελκύσει μεγάλη στήριξη.

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί προς το κέντρο, για να αυξήσει την πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης, απάντησε πως «υπάρχει πολύ μακρά ιστορία αριστερών κομμάτων, που πάνε προς το κέντρο για να γίνουν πιο αποδεκτά, αλλά θα ήταν πλήρης καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει εναλλακτική, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα. «Αν υπάρχει πραγματική εναλλακτική, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπροσωπήσει, τότε είναι η ελπίδα αυτής της χώρας», κατέληξε.

Αναφερόμενη στις Σκουριές, για τις οποίες ετοιμάζει και βιβλίο αλλά και ντοκιμαντέρ, η γνωστή ακτιβίστρια ισχυρίστηκε ότι αστυνομικούς ελέγχους αντίστοιχους με αυτούς που βίωσε στη Χαλκιδική, τους έχει συναντήσει μόνο στη Γάζα. Επισήμανε ότι αυτό που την τράβηξε να κάνει έρευνα και στην Ελλάδα ήταν ότι «η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται πολύ ενεργά ως πρόσχημα για τη θυσία του περιβάλλοντος».

Σχολιάζοντας τέλος το ρόλο των ΜΜΕ, επισήμανε ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην υπαγωγή μιας χώρας στο δόγμα του σοκ και εκτίμησε ότι τα κράτη σε κρίση, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται εναλλακτικά ΜΜΕ. «Πρέπει να σπάσουμε το ξόρκι, να διαλύσουμε την ύπνωση», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης