Χρονιά εκκαθάρισης φαίνεται να είναι το 2013 για τους επονομαζόμενους αιώνιους φοιτητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι «αιώνιοι» φοιτητές άρχισαν να ξεπερνούν σε αριθμό τους ενεργούς με αποκορύφωμα το 2011 που έφτασαν τις 178.826. Εξαίρεση αποτελούν τα Πανεπιστήμια Πάντειο και Ιόνιο όπου οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τώρα, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι 31.197 ενώ ο αριθμός αυτών που χρωστάνε μαθήματα και δεν έχουν πάρει πτυχίο είναι ο διπλάσιος δηλαδή 61.669!
Κλείσιμο
Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται σε πολλά Πανεπιστήμια, ιδίως στα κεντρικά : στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι κανονικοί φοιτητές είναι 6.904 ενώ οι αιώνιοι φοιτητές είναι 11.280. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς οι ενεργοί φοιτητές είναι 7.274 και οι αιώνιοι είναι 12.225.
Συνολικά σε όλα τα Πανεπιστήμια περισσότεροι είναι οι φοιτητές που καθυστερούν πολλά χρόνια να πάρουν το πτυχίο τους ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.
Το 2013 αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση αφού με τον νόμο -πλαίσιο της Αννας Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2011 τίθεται πλέον όριο στη διάρκεια φοίτησης στους νεοεισερχόμενους.
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ανέδειξε την πρότασή του για την καθιέρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κοινωνικής Αφύπνισης για την Αναπηρία και Ανάπτυξης Συμπεριληπτικής Νοοτροπίας.
Η Mapei Hellas, εταιρεία δομικών και χημικών προϊόντων, μέλος του γνωστού Ιταλικού Ομίλου Mapei, που φέτος κλείνει 25 χρόνια στην Ελλάδα, έχει εισέλθει δυναμικά σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης, με τη σειρά προϊόντων «Zero Line» να αποτελεί την αιχμή του δόρατος και να την οδηγεί σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.