Κακοκαιρία Daniel: «Λασπομαχία» σε 21 χωριά της Θεσσαλίας - Σε 7 δεν υπάρχει πρόσβαση από δρόμο

Κακοκαιρία Daniel: «Λασπομαχία» σε 21 χωριά της Θεσσαλίας - Σε 7 δεν υπάρχει πρόσβαση από δρόμο

Πρόβλημα και στη Γιάννουλη λόγω της στάθμης των νερών του Πηνειού - Περισσότερα από 15.000 τα νεκρά ζώα που έχουν καεί

laspomaxia
Σε 21 χωριά της Θεσσαλίας επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να διεξάγονται μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel με πρώτη προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στους κατοίκους, την άντληση υδάτων, τις διανοίξεις δρόμων και τις υπόλοιπες εργασίες.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, από τα 21 χωριά, υπάρχουν επτά - Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς - για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη οδική πρόσβαση καθώς δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στη Γιάννουλη Λάρισας, λόγω της στάθμης των νερών του Πηνειού.



Στη σύσκεψη υπήρξε και επισκόπηση της κατάστασης του οδικού δικτύου στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα, σύμφωνα με την οποία:

- όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

- ανοιχτός είναι και ο αυτοκινητόδρομος Ε65

- κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης) με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο εικοσιτετράωρα για να λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες καθαρισμού των υπόλοιπων επαρχιακών και δασικών δρόμων συνεχίζονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονται στα σημεία.

Κλείσιμο
Αυτό που διαπιστώθηκε, επίσης, είναι ότι μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη καθώς οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά των εκπρόσωπων του υπουργείου Υγείας τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που έχουν εκδοθεί ήδη.

Όσον αφορά, δε, για την καύση των νεκρών ζώων η τελευταία εικόνα είναι ότι μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, τα 7.750 χθες.

Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους (πχ μαντριά), ενώ σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη συνεργασία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα αυτό, καθώς η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άμεση.

Σχετικά με τα ζητήματα φιλοξενίας όσοι κάτοικοι των χωριών που έχουν πληγεί έχουν ανάγκη κατευθύνονται σε χώρους φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και στη συνέχεια μετακινούνται σε ξενοδοχεία.

Παράλληλα μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων έχει διατεθεί για τη φύλαξη των χωριών, στα οποία οι κάτοικοι έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία έξω από τις οικείες τους μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.

Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συμμετείχαν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος κα στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ανεκδιήγητος ο δήμαρχος Βόλου - Αχιλλέας Μπέος: Πρέπει να υπάρξει και ο ευαισθητούλης

Χωρίς τέλος η αγωνία για τον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο - Απρόβλεπτη η εξέλιξη της αποστράγγισης

Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός δολοφόνησε τη 42χρονη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης