Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη «Μαλαματίνα» - Τραυματίες τρεις αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη «Μαλαματίνα» - Τραυματίες τρεις αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές στο νοσοκομείο

Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ απεργών και αστυνομικών -Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αναπνευστικά πριοβλήματα πέντε διαδηλωτές - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια

ματ618
Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Από τα επεισόδια που έγιναν ανάμεσα σε εργαζομένους που απεργούν και τις αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικό πρόβλημα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Νέα συγκέντρωση και επεισόδια στη «Μαλαματίνα» 2


Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν και τρεις αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί το κλίμα ήταν "έκρυθμο" στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας, καθώς οι εργαζόμενοι που απεργούν, μαζί με αλληλέγγυους, είχαν στήσει «φραγμό» με τα σώματά τους στην κεντρική πύλη, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο στους εργαζομένους που δεν συμμετέχουν στην απεργία και έφτασαν με λεωφορείο στη μονάδα.

Νέα συγκέντρωση και επεισόδια στη «Μαλαματίνα»


Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επέμβαση περίπου στις 11 το πρωί για να τους απομακρύνουν από τον αύλειο χώρο, με τους απεργούς και τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να τους συμπαρασταθούν, να αντιδρούν έντονα και να σημειώνονται μάχες σώμα με σώμα. Τότε οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και προσαγωγές, με την κατάσταση να εξομαλύνεται λίγα λεπτά αργότερα. Οι εργαζόμενοι τελικά αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο και με τη συνοδεία της αστυνομίας εισήλθαν στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί, στις εγκαταστάσεις υπήρχε παρουσία εισαγγελικής λειτουργού.

epeisodia-12
epeisodia-11
epeisodia-10
epeisodia-9


«Οι εργαζόμενοι της" Μαλαματίνα" δίνουν έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα. Υπάρχει ένα σχέδιο εξυγίανσης για να μείνουν οι εργαζόμενοι και να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις από τους εργαζόμενους, η εργοδοσία όμως έχει προχωρήσει σε απολύσεις αδικαιολόγητες και παράνομες. Η απεργία κρίθηκε νόμιμη. Σήμερα ήρθαν και απαίτησαν να μπουν μέσα οι "απεργοσπάστες" μαζί με πολύ μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε καμία πρόκληση από τη μεριά των εργαζομένων, ούτε καν λεκτική. Υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ με έντονη βία σε εμένα και στους υπόλοιπους, ρίξανε χημικά, μας απώθησαν και κάποιοι δυστυχώς τραυματίστηκαν».

Την επέμβαση των ΜΑΤ κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου από νωρίς το πρωί.

epeisodia-8
epeisodia-7
epeisodia-6
epeisodia-5
epeisodia-4


Για παράνομο αποκλεισμό των εγκαταστάσεων κάνει λόγο η «Μαλαματίνα»

Για συνέχιση «του παράνομου αποκλεισμού των εγκαταστάσεων της Μαλαματίνας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, από μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών», κάνει λόγο η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της.

«Ασκώντας για μια ακόμη φορά βία, το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου, η συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών – με τη συνδρομή ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρία – εμπόδισε με απειλές και προπηλακισμούς, τους εργαζομένους και τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ήθελαν να εργαστούν, να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία «να διασφαλίσει τη νομιμότητα, να προστατέψει την υγιή επιχειρηματικότητα και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία της πλειοψηφίας των εργαζομένων, που θέλουν να εργαστούν και να κρατήσουν την Οινοποιία ανοικτή».



Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Συνεχίζεται ο παράνομος αποκλεισμός των εγκαταστάσεων της Μαλαματίνας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, από μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών, οι οποίοι επιμένουν να απαιτούν να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα λειτουργικού εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.

Ασκώντας για μια ακόμη φορά βία, το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου, η συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών – με τη συνδρομή ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρία – εμπόδισε με απειλές και προπηλακισμούς, τους εργαζομένους και τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ήθελαν να εργαστούν, να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που θέλουν να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που αρνήθηκαν την μεταφορά των οδηγών και βοηθών οδηγών σε άλλα τμήματα της εταιρείας προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της Διοίκησης αφενός για το κλείσιμο του ζημιογόνου τμήματος Διάθεσης και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξη άλλων τμημάτων της επιχείρησης που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε διπλασιασμό των θέσεων εργασίας.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που θέλουν να συνδιοικούν, όπως έκαναν με τον προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα μιας ιστορικής επιχείρησης όπως η ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια και μετά την είσοδο των νέων επενδυτών έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης. Δεν νοιάζονται για το βιοπορισμό και το εισόδημα 90 εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και περισσότερων από 1.000 αμπελουργών και 300 συνεργατών προμηθευτών που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία της.

Ως εταιρεία, απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία να διασφαλίσει τη νομιμότητα, να προστατέψει την υγιή επιχειρηματικότητα και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία της πλειοψηφίας των εργαζομένων, που θέλουν να εργαστούν και να κρατήσουν την Οινοποιία ανοικτή.

Καλούμε όλα τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό τους να σεβαστούν την ιστορία της επιχείρησης και την προσπάθεια της νέας ιδιοκτησίας να την αναπτύξει , καθώς και το δικαίωμα των εργαζομένων της για αξιοπρεπή εργασία και εισόδημα».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο stop στις παραδόσεις φυσικού αερίου από Ρωσία σε Γερμανία μέσω του Nord Stream

Οικονόμου: Τη νέα σχολική χρονιά το ολοήμερο επεκτείνεται από τις 4:00 μμ στις 05:30 μμ 

Vegan μητέρα καταδικάστηκε σε ισόβια για τον θάνατο του 18 μηνών γιου της από ασιτία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης