Σήφης Βαλυράκης - Corrierre della Serra: Ο ήρωας που ύψωσε ανάστημα στη Χούντα - «Ανθρωποκτονία», λέει η σύζυγός του

Σήφης Βαλυράκης - Corrierre della Serra: Ο ήρωας που ύψωσε ανάστημα στη Χούντα - «Ανθρωποκτονία», λέει η σύζυγός του

Εκτενές αφιέρωμα της ιταλικής Corriere della Sera στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ – Τι γράφει για τις έρευνες σχετικά με τον θάνατό του – Τι λέει η σύζυγος του – Η πορεία της ζωής του από την αντίσταση στην Χούντα έως το ΠΑΣΟΚ

valyrakis
Στον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, φιλοξενώντας παράλληλα και δηλώσεις της συζύγου του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει ο Paolo Valentino, ο φαινομενικά συμπτωματικός θάνατος ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έξω από το λιμάνι της Ερέτριας, της γνωστής και ως Νεγρεπόντε κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, είναι ένα άλυτο μυστήριο που εδώ και μήνες έχει διχάσει τη χώρα.

Περιγράφοντας την είδηση του θανάτου του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η εφημερίδα αναφέρει: «Ο Σήφης Βαλυράκης 77 ετών, ξεκίνησε μόνος με το φουσκωτό του να πάει για ψάρεμα το μεσημέρι μιας Κυριακής. Η σορός του βρέθηκε από την Ακτοφυλακή λίγο μετά τις 8 το βράδυ, δύο χιλιόμετρα πιο μακρυά από όπου είχε ξεκινήσει, με την μηχανή του σκάφους ακόμα αναμμένη και αφού πρώτα η σύζυγός του, ανήσυχη για την αργοπορία του να επιστρέψει, ειδοποίησε το Λιμενικό».

Και ενώ αρχικά ο θάνατός του αποδόθηκε σε έμφραγμα του οποίου ακολούθησε η πτώση στην θάλασσα και ο τραυματισμός του στο δάχτυλο στην προπέλα του σκάφους, η νεκροψία, όπως σημειώνει η Corriere della Sera  ήρθε να ανατρέψει τις πρώτες εκτιμήσεις. «Η νεκροψία απέκλεισε το καρδιακό επεισόδιο, και απεφάνθη ότι ο πνιγμός του πρώην υπουργού επήλθε μετά από τον τραυματισμό του. Το πώς όμως κατέληξε στη θάλασσα δεν διαλευκάνθηκε ποτέ», γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Σημειώνει δε, πως «πριν από λίγες μέρες ακόμα κι ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε ότι ήταν χρέος του να κάνει παρέμβαση στη Βουλή. Ενα χρέος που υπαγορεύτηκε από την άρνηση των Αρχών να δρομολογήσουν νέες εκτενείς έρευνες αντί να υποστηρίζουν πεισματικά την κάθε άλλο παρά βάσιμη άποψη, ότι επρόκειτο για “ατύχημα" που έρχεται σε αντίθεση με πολλές μαρτυρίες».

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη η οποία μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, αναφέρει μαρτυρίες προερχόμενες από την μικρή κοινότητα της Ερέτριας σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από ένα σκάφη περικύκλωσαν το φουσκωτό, απειλώντας τον πρώην υπουργό και δημιουργώντας έντονο κυματισμό προκειμένου να τον υποχρεώσουν να απομακρυνθεί.

Κλείσιμο
417504_2
Ο Σήφης Βαλυράκης με τη σύζυγό του Μίνα σε εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2002


Η Μίνα Παπαθεοδώρου επίσης προσπάθησε να κατευθύνει τις Αρχές προς μια ομάδα παράνομων ψαράδων που την στιγμή του συμβάντος έπλεαν στην περιοχή με τα σκάφη τους. Όπως λέει η ίδια, ο Βαλυράκης πρέπει να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε στη θάλασσα, κανείς όμως δεν έσπευσε να τον βοηθήσει. «Η άποψη ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης είναι απολύτως βάσιμη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο Σήφης χτυπήθηκε με κοντάρι. Τον χτύπησαν», αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Αθήνα η κυρία Παπαθεοδώρου.

«Δεν θέλησαν να κάνουν σοβαρές έρευνες» λέει η κυρία Παπαθεοδώρου-Βαλυρακη και συνεχίζει τονίζοντας πως «η ακρόαση τον υπαιτίων έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν τους απαγγέλθηκαν καν κατηγορίες. Πρόκειται για συγκάλυψη από το Λιμενικό που προστατεύει τους ψαράδες. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ένας εθνικός ήρωας σαν τον Σήφη», σημειώνει.

Όπως επίσης λέει η Corriere della Sera, ένας άλλος μάρτυρας, μιλώντας σε κανάλι της τηλεόρασης, υποστήριξε ότι οι ψαράδες είχαν έντονο διαπληκτισμό με τον Βαλυράκη πριν από το συμβάν. «Αλλά οι καταθέσεις αυτές δεν διερευνήθηκαν περαιτέρω», γράφει ο Paolo Valentino.

valirakis-italiko-dimosievma-468


Corriere della Sera: Ο ήρωας που ύψωσε το ανάστημά του στη Χούντα των συνταγματαρχών

Η ιταλική εφημερίδα στην συνέχεια του αφιερώματός της, γράφει για την ζωή και το έργο του Σήφη Βαλυράκη σημειώνοντας πως υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο είχε προσχωρήσει πριν καλά καλά κλείσει τα τριάντα του χρόνια και όταν ακόμα ήταν υπό διωγμό από το καθεστώς της χούντας. «Ήταν ένας αγωνιστής-θρύλος της αντίστασης κατά της χούντας», γράφει.

Όπως λέει, τον συνέδεε φιλία με τον Αλέκο Παναγούλη, ποιητή και σύντροφο της Οριάνα Φαλάτσι, ο θάνατος του οποίου επίσης δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Ο Βαλυράκης συνελήφθη και βασανίστηκε το 1971 αλλά δραπέτευσε αφού κατάφερε να κόψει ένα από τα σίδερα του κελιού του και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην φυλακή. Τον έπιασαν στα σύνορα με την Γιουκοσλαβία, μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας αλλά κατάφερε να δραπετεύσει πάλι, αυτή τη φορά κολυμπώντας πολλά χιλιόμετρα μέχρι τις ακτές της Αλβανίας. Δεν ήταν τυχερός όμως, γιατί το κομμουνιστικό καθεστώς στα Τίρανα τον συνέλαβε με την κατηγορία της κατασκοπίας και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια καταναγκαστικά έργα. Τελικά τον απελευθέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αφού πέτυχε διαμεσολάβηση της Κινέζικης κυβέρνησης.

Γράφει η Corriere della Sera: «Όταν το 1981, με την επαναφορά της δημοκρατίας, ο Παπανδρέου ανέβηκε στην εξουσία, ο Βαλυράκης ήταν εξ αρχής ένας από τους πλέον έμπιστους υπουργούς του και διατέλεσε υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Αθλητισμού. Τέλος, ανέλαβε το κεφαλαιώδους σημασίας υπουργείο της Δημόσιας Τάξης στην δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Την θέση αυτή κατείχε μέχρι το 1996 όποτε και ο Ανδρεας Παπανδρέου αποσύρθηκε για λόγους υγείας. Παρέμεινε όμως εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για την Κρήτη μέχρι το 2012.

Τα τελευταία χρόνια, ο τέως υπουργός, λάτρης της θάλασσας, αφοσιώθηκε στην πάταξη της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας και της συνεπαγόμενης περιβαλλοντολογικής καταστροφής στο Αιγαίο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αρκαδία: Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία - Απείλησε τους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι

Φωτιές: Πάνω από 2.600 διασώσεις «μετρά» το Λιμενικό: Πήραν αγκαλιά τους πολίτες

Φωτιά στην Εύβοια: Μεταφέρουν στα χέρια τους κατάκοιτους από το Πευκί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης