Φωτιά στη Χίο: Εκκενώθηκαν προληπτικά 3 χωριά - Στη μάχη της κατάσβεσης και το ρωσικό θηρίο Beriev (Βίντεο)

Φωτιά στη Χίο: Εκκενώθηκαν προληπτικά 3 χωριά - Στη μάχη της κατάσβεσης και το ρωσικό θηρίο Beriev (Βίντεο)

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης - Στο νοσοκομείο πυροσβέστης που λιποθύμισε από εισπνοή καπνού

xios-fotia-arthro
Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή Κατάβαση της Χίου, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης. Προς το παρόν, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τρία χωριά, όπως επιβεβαίωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Χίου

«Είμαστε στο μέτωπο της φωτιάς αλλά δυστυχώς οι άνεμοι 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν καθόλου. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν όπως και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Αισιοδοξούμε πως όλα θα πάνε καλά. Για προληπτικούς καθαρά λόγους έχουμε εκκενώσει τρία μικρά χωριά Κατάβαση, Σιδουρούντα και Διεύχα. Δυστυχώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και κάτι τέτοιο το περιμένεις», δήλωσε ο Σταμάτιος Καρμαντζής.

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ρίχτηκε και το ρωσικό θηρίο Beriev Be-200, συμβάλλοντας σημαντικά στο αγώνα κατά του πύρινου μετώπου που καίει από το πρωί της Πέμπτης. Το ρωσικό αμφίβιο θηρίο, έφθασε στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο, ενισχύοντας σημαντικά τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

Beriev be-200 Chios Island- Greece


Ο ιστότοπος xiakoslaos.gr δημοσιεύει βίντεο με πλάνα από τα καναντέρ που συμμετέχουν στην επιχείρηση, τα οποία δείχνουν το πύρινο μέτωπο από ψηλά:


Έκτακτο :Φωτιά στην Κατάβαση  - Εκκενώνεται το χωριό.2


Κλείσιμο
Έκτακτο: Φωτιά στην Κατάβαση - Εκκενώνεται το χωριό. 3



Σύμφωνα με το politischios.gr η πυρκαγιά ήταν ήδη μέσα στον οικισμό Κατάβαση όταν έφθασαν τα πρώτα οχήματα νωρίς το πρωί, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στις 13.00 το πρωί το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς τη Σιδηρούντα, εκεί που έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Στο πλαίσιο της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης λιποθύμησε από εισπνοή καπνών και μεταφέρθηκε στο 
Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε μέσα από τον οικισμό, κάτι που θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, παρά το γεγονός ότι πέρασε μέσα από τις αυλές.






Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, με ριπές 4-7 μποφόρ, γι' αυτό υπήρξε άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, για να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 15 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ. Πηγές  από την Πυροσβεστική αναφέρουν στο Xiakoslaos.gr ότι στο σημείο έχουν μεταβεί με αεροσκάφος ATR της ΓΓΠΠ 25 πυροσβέστες του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΑΚ. 

Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι αίτιο της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 7 στην Κατάβαση μπορεί να είναι κάποια βλάβη στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

sidirounta
Η στιγμή της εκκένωσης στη Σιδηρούντα


katavasi_1
katavasi_2


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, politischios.gr, xiakoslaos.gr

Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία του προέδρου της Αϊτής: 4 «μισθοφόροι» νεκροί, μάχη σε εξέλιξη στο Πορτ-ο-Πρενς

Τρόμος στου Ζωγράφου για 21χρονη: Νεαρός της επιτέθηκε για να τη βιάσει

Συναγερμός με πλοίο από την Ιο στη Ραφήνα: Δεκάδες ύποπτα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης