Δικαστήριο της ΕΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της τοποθέτησης του Αθανάσιου Ράντου

Δικαστήριο της ΕΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της τοποθέτησης του Αθανάσιου Ράντου

Την προσφυγή είχε καταθέσει η τέως γενική εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου Ελεανόρ Σάρπστον

rantos
Το 2005, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με απόφαση των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, η Ελεανόρ Σάρπστον διορίστηκε γενική εισαγγελέας στο Δικαστήριο για το υπόλοιπο της θητείας τoυ προκατόχου της, δηλαδή έως τις 6 Οκτωβρίου 2009. Η θητεία της ανανεώθηκε, για το χρονικό διάστημα από 7 Οκτωβρίου 2009 έως 6 Οκτωβρίου 2015 και, στη συνέχεια, για το χρονικό διάστημα από 7 Οκτωβρίου 2015 έως 6 Οκτωβρίου 2021.

Στις 29 Ιανουαρίου 2020, η Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών υιοθέτησε δήλωση σχετικά με τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους γενικούς εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επίμαχη δήλωση). Στην δήλωση αυτή υπενθυμίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 50 ΣΕΕ, οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν για αυτό από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης.

Η Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών σημείωσε ότι η μόνιμη θέση του γενικού εισαγγελέα που είχε παραχωρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενσωματώνεται στο εκ περιτροπής σύστημα των κρατών μελών για τον διορισμό των γενικών εισαγγελέων. Η Συνδιάσκεψη επισήμανε ότι, με βάση τη σειρά πρωτοκόλλου, το επόμενο επιλέξιμο κράτος μέλος είναι η Ελλάδα.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, με απόφαση των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών για τον διορισμό τριών δικαστών και ενός γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας ο διάδοχος της προσφεύγουσας, Αθανάσιος Ράντος, για την περίοδο από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 6 Οκτωβρίου 2021.

Η Ελεανόρ Σάρπστον με δυο προσφυγές που άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, στις 7 Απριλίου 2020 και στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, ζήτησε αντίστοιχα την μερική ακύρωση της επίμαχης δήλωσης καθώς και την ακύρωση της ως άνω απόφασης, κατά το μέρος που αφορά τον διορισμό του Α. Ράντου.

Με δυο διατάξεις της 6ης Οκτωβρίου 2020, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε τις δυο προσφυγές ακύρωσης ως απαράδεκτη και ως προδήλως απαράδεκτη, αντίστοιχα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διαδηλωτής που... παριστάνει τον Πούτιν ζητά την απελευθέρωση του Ναβάλνι - Δείτε φωτογραφίες

«Μόλκα»: Το σεξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Υπόθεση Κορφιάτη: Προφυλακίστηκε η 27χρονη «τσιλιαδόρος» - Παραδόθηκε μόνη της
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης