LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί - Θα γίνονται 5.000 την ημέρα

vaccine_new_2

Με πολύ ταχύτερους ρυθμούς - στο «μοντέλο Ισράηλ» - θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί από Δευτέρα, με έμφαση στο  υγειονομικό προσωπικό και τους υπερήλικες - Να χορηγείται το εμβόλιο στους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές στους χώρους τους για να μην χάνεται χρόνος, ζητούν οι κλινικάρχες

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς της χώρας, στο σύστημα υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής.

Οι υγειονομικοί που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται την περασμένη Κυριακή σε εννέα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνουν από αύριο και σε τρεις φάσεις, τη σκυτάλη της «Ελευθερίας» -όπως ονομάζεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοιού- στους συναδέλφους τους σε όλο το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, καθώς και στους φιλοξενούμενους των περίπου 350 Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικών και ΜΚΟ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η  «Ελευθερία» να ολοκληρωθεί στο πεδίο της υγείας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα διενεργούνται περίπου 5.000 εμβολιασμοί ημερησίως στα εμβολιαστικά κέντρα του ΕΣΥ.

Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοιού, ισχυρές δόσεις... ανησυχίας έχουν «χορηγηθεί» ήδη στους υγειονομικούς του ΕΣΥ με τις αναβολές εμβολιασμών σε πολλά νοσοκομεία και τις καταγγελίες των εκπροσώπων τους, όπως της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Δόσεις ανησυχίας και προβληματισμού εντοπίζονται και στους εργαζόμενους της ιδιωτικής υγείας, οι οποίοι ζητούν να μάθουν σε ποιο ακριβώς κεφάλαιο βρίσκονται μέσα στο εμβολιαστικό σχέδιο που ξεδιπλώνεται, αγωνιώντας για τη θωράκισή τους. Ιδίως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο Υγείας αποσαφήνισε την περασμένη Τετάρτη ότι θα εμβολιαστούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει, στα εμβολιαστικά κέντρα του ΕΣΥ. Ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ιδιωτικών κλινικών ζητούν για λόγους οικονομίας χρόνου και διαχείρισης της εμβολιαστικής διαδικασίας να διενεργηθούν οι εμβολιασμοί στους δικούς τους χώρους, αντί να μετακινούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι στα σημεία εμβολιασμού της «Ελευθερίας».

Μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, είχαν διενεργηθεί 3.779 εμβολιασμοί - σημειωτέον ξεκίνησαν συμβολικά την περασμένη Κυριακη, με τον εμβολιασμό εκπροσώπων του κράτους, της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.

«Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας και στον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, ότι λόγω των χειρισμών τους καθυστερεί η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία.

«Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1 καθώς και από σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, με το υπουργείο Υγείας να απαντά πως τα νοσοκομεία είχαν κληθεί να είναι έτοιμα στις 4 Ιανουαρίου αλλά ο ειδικότερος σχεδιασμός προβλέπει σταδιακά την ένταξή τους στην εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία».

Πως θα εξελιχθεί η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία»

Συνολικά οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ είναι 123.500 και 15.000 είναι οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές, χρονίων παθήσεων, κέντρα αποκατάστασης κλπ. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ανταπόκριση των υγειονομικών είναι ενθαρρυντική – εκτιμάται στο 50-60%- με το ιατρικό προσωπικό να έχει δηλώσει στην πλειονότητά του ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Από αυτήν την εβδομάδα, η «Ελευθερία» αναμένεται να απλωθεί σταδιακά σε όλο το ΕΣΥ, όπως και στους οίκους ευγηρίας. Ειδικότερα, αύριο θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε 42 δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων στο λεκανοπέδιο θα βρίσκονται στρατιωτικά νοσοκομεία, τα Παίδων, το ογκολογικό «Αγιος Σάββας», το «Ελπίς» κ.ά. Εννοείται πως τα πέντε νοσοκομεία της Αττικής, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο, και τα τέσσερα πανεπιστημιακά της επικράτειας, ΑΧΕΠΑ, νοσοκομεία Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας θα συνεχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα αρχίσουν εμβολιασμοί σε άλλα 55 νοσοκομεία και την ερχόμενη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν οι παραλαβές στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Παράλληλα, με τους περίπου 60.000 υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν, το εμβόλιο θα μπορούν να λάβουν στα κέντρα εμβολιασμού στο ΕΣΥ και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Οι περίπου 20.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις ΜΦΗ αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό, γι αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους έθεσε ψηλά στην προτεραιοποίηση των ομάδων προς εμβολιασμό μαζί με τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ (οι ηλικιωμένοι επειδή νοσούν πολύ βαριά, οι υγειονομικοί επειδή εκτίθενται στον ιό, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου). Τους προηγούμενους μήνες, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε αυτές τις δομές πλήρωσαν ακριβά την επιδημία. Τουλάχιστον δύο εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό και τη σοβαρή νόσησή τους. Μαζί με τους φιλοξενούμενους των Μονάδων, θα εμβολιάζονται και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» εισέρχεται στη δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός πληθυσμός. Η αρχή θα γίνει και πάλι από τους ηλικιωμένους, 85 χρόνων και άνω – αυτοί έχουν την προτεραιότητα και στη συνέχεια ακολουθούν οι άνθρωποι ηλικίας 80 χρόνων και άνω, μετά οι 75χρονοι και άνω και τέλος οι 70χρονοι και άνω. Στην ίδια φάση και πλέον μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ίδιας, της δεύτερης φάσης εμβολιασμού οι πολίτες 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

Στην τρίτη φάση της «Ελευθερίας» θα εμβολιαστούν οι ενήλικες, 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Χρονικά η τρίτη φάση τοποθετείται τον Ιούνιο του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων – κάτι που στις δύο πρώτες φάσεις είναι δεδομένο ότι θα εξελίσσεται με προβλήματα λόγω της παραγωγής και της διάθεσης των εμβολίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Eπιχείρηση «Ελευθερία»: Στα περιφερειακά νοσοκομεία τα εμβόλια για τους υγειονομικούς

Eurotunnel: Τι θα αλλάξει για το «σύμβολο σύνδεσης» στη μετά-Brexit εποχή;

Ταινίες Sci-Fi: Είναι όσα περιγράφουν... τρελά, ή μερικά έχουν γίνει ήδη πραγματικότητα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (55)

Μιλτος

Το Ισραήλ με λίγες δεκαετίες ζωής,το βλέπουν όλοι με τα κυάλια.Μιλάμε για κράτος και όχι για φέουδο σαν το δικό μας.

Αστρο του Δαβιδ

Το Ισραηλ ειναι το κρατος-εθνος του Θεου/Γιαχβε. Μην ξεχνιομαστε, ετσι??

gidi

Με την 1η δόση υπάρχει άμεσα σημαντική ανοσία. Η 2η γίνεται ώστε η ανοσία να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Οι 89000 δόσεις έπρεπε να γίνουν σε 2-3 μέρες το πολύ. Είναι serial killers. 1 εβδομάδα σημαίνει πολλοί νεκροί. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή της οικονομίας ώστε με τα 32 δις της ΕΕ να κυριαρχήσουν οι δικοί τους. Κορπορατισμός στο μεγαλείο του.

H Bαλεvτίνη πήγε μαζί με τον Aμπvτούλ στα εγκαίvια του Ισλαμικoύ Τεμέvoυς

+1

μαθηματικα

βρε ζωον διαβασε τι λεει 5χ την ημερα.με 1018 κεντρα θα κανουν 5 την ημερα το καθενα ,αθλος.

Ρε

Ρε ασχετοι μαθηματικοί. Αυτά τα εμβόλια είναι απο μία εταιρία μονο. Θα πάρουν εγκριση αλλα 5. Και θα συγκρίνουμε τώρα την Ελλάδα με το Ισραήλ; Αλλά θα ξεχνάμε ότι οι άλλες 199 χώρες της γης είναι στα ίδια ή χειρότερα από την Ελλάδα. Ουστ σκουληκια της υπόγας. Στην Αγγλια και στη Γερμανια λένε να δίνουν μία δόση μόνο και στην Αμερική να δίνουν 2 μισές. Εσείς το βιολί σας ζώα.

Bαλεντίνη

Δεν με νοιάζει για τον κόσμο... ο Αbdull μoυ πότε θα εμβoλιαστεί;;;

Α

Σε 60 μήνες χωρίς απεργίες θα έχουμε εμβολιαστεί 9.000.000.Μια χαρά πάει τι βιάζεστε;

Notis

Μοντέλο Ισραήλ!Που ακριβώς το είδατε αυτό?Εδώ μιλάμε για ρυθμό χελώνας.

μαθηματικα

δηλαδη 150χ τον μηνα.αρα για ανοσια με εμβολιασμο για 7,5 εκ χρειαζομαστε 50 μηνες δηλαδη πανω απο 4 χρονια και σεις μιλατε για ισραηλ που εχει εμβολιασει 1 εκ σε 5 μερες.ενταξει οκ

iam

γεια σου πράβδα με τις μπούρδες σου

Μπυροκοιλιάς

Δώστε μπύρα δωρεάν στο κόσμο αφού είστε ανίκανοι να τον εμβολιάζετε. Άχρηστοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης