Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας: Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για τον εμβολιασμό

Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας: Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για τον εμβολιασμό

Παρότι προς το παρόν τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα δεν χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη μελέτες για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, ο καθηγητής υπογραμμίζει τα οφέλη από το μεγάλο αυτό επιστημονικό «δώρο» 

emvoliasmos12
Στην αξία των εμβολίων και στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών αναφέρεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με την ευκαιρία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και στη χώρα μας.

Παρότι προς το παρόν τα εμβόλια που είναι – ή θα είναι- διαθέσιμα δεν χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη μελέτες για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, ο καθηγητής υπογραμμίζει τα οφέλη από το μεγάλο αυτό επιστημονικό «δώρο» ιδίως σε ό,τι αφορά τις παιδικές ζωές που έχουν σωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

«Τα εμβόλια σώζουν 5 εκατ. ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Με τους εμβολιασμούς, εξαφανίστηκαν πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κλπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε το 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανισθεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και η διφθερίτιδα και ο τέτανος» επισημαίνει ο καθηγητής και ανατρέχει στη δική του εμπειρία, «όταν ως ειδικευόμενος παιδίατρος στις αρχές του 1970 είχε βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να χάσουμε 23 παιδιά από διφθερίτιδα Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”».

«Ο κόσμος δεν θυμάται αυτές τις ασθένειες, δεν τις φοβάται από άγνοια και δεν αξιολογεί σωστά τη χρησιμότητα των εμβολίων, ενώ και οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν και έχουν πλέον εξαφανιστεί στη χώρα μας» λέει.

Η καινοτομία του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19

O πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας αναφέρει πως το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό.

Εξηγεί πως παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για 3 λόγους. Ειδικότερα, επειδή: α)Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, β) Το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS 1(2003) και MERS(2012) και γ) η χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες , ενώ συνήθως για την παρασκευή

όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρίες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Το νέο εμβόλιο έχει διπλή δράση: α)παράγει πολλά αντισώματα και β) διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4) που είναι τα κύτταρα “φονιάδες” που έχουν ρόλο σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας.

Οι ψευδείς παρενέργειες και το «αντίδοτο» της ενημέρωσης

Κλείσιμο
Ως παιδίατρος με τεράστια εμπειρία και χιλιάδες εμβολιασμούς, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει το μείζον πρόβλημα των ψευδών στοιχείων για τις παρενέργειες των εμβολίων.

«Έχει καταγραφεί μία ψευδής παρενέργεια που τρομοκρατούσε για χρόνια και τώρα φοβάμαι ότι μπορεί να εμφανισθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Πιο συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες «συγκοπικά επεισόδια» που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μια απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα, επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου» εξηγεί.

Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου, αναφέρει ο ειδικός, είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας. Η αλλεργία, όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία.

Για τον λόγο αυτό τονίζει πως είναι αναγκαία η ενημέρωση στο κοινό από ειδικούς, όπως οι πρέπει να κάνουν οι ειδικοί που είναι οι παιδίατροι, οι λοιμωξιολόγοι, οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι που χρησιμοποίησαν το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, καθώς και οι γυναικολόγοι με το εμβόλιο έναντι του HPV.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εμβολιάζεται - Ανοίγει «παράθυρο ελπίδας» στη μάχη κατά της πανδημίας

Ελληνοτουρκική κρίση: Πιέσεις για διερευνητικές από ΗΠΑ και Βερολίνο

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο - Τι λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης