Συρίγος στο «ΘΕΜΑ 104,6»: Δύσκολη περίοδος για τα Ελληνοτουρκικά μετά τις 11 Δεκεμβρίου

Συρίγος στο «ΘΕΜΑ 104,6»: Δύσκολη περίοδος για τα Ελληνοτουρκικά μετά τις 11 Δεκεμβρίου

Αγνωστο το τι θα θελήσει να κάνει ο Ερντογάν μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο

aggelos-surigos
Για την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά μίλησε στον ΘΕΜΑ 104, 6 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Ειδικότερα ανέφερε:

«Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι μετά τις 11 Δεκεμβρίου οπότε γίνεται το Ανώτατο Συμβούλιο της Ε.Ε. Εκτιμώ ότι στο συμβούλιο σίγουρα θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την Τουρκία και σίγουρα θα υπάρχουν κυρώσεις. Οπότε μετά περνάμε σε μία φάση που η Τουρκία πιθανόν να  επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε έναν διάλογο με τους δικούς της όρους.


Το κρίσιμο δεν είναι τόσο η αποστρατικοποίηση όσο η αποδοχή ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Η αποστρατικοποίηση είναι μία από αυτές τις εκφάνσεις.
Ο Ερντογάν βασίμως πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει την πίεση  που χρειάζεται ούτως ώστε όταν θα πάμε να συζητήσουμε - και νομίζω ότι στο μυαλό του δεν είναι να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο- στο μυαλό του είναι ότι θα πάμε σε μία μεγάλη διάσκεψη όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί θα ασκηθούν πιέσεις σε εκείνον που βρίσκεται σε ασθενέστερη κατάσταση.

Η στάση μας ήταν να μη μπούμε σε λογική στρατικοποίησης της κρίσης. Η κυβέρνηση επέλεξε - και με πολιτικό κόστος - να μην προχωρήσει σε πολεμική σύγκρουση με τις κινήσεις του Όρους ρέις στην περιοχή.Θεώρησε ότι πρέπει να ασκήσει πιέσεις από διπλωματικής πλευράς. Βοηθούντος και του Ερντογάν, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι το προβληματικό παιδί της περιοχής, το προβληματικό κράτος.Είναι σαφές σε όλους και παράλληλα η κυβέρνηση φτιάχνει τοπικές συμμαχίες.  Διαμορφώνεται ένα τοπικό σύστημα ασφαλείας, διαφορετικό από αυτό στο οποίο συμμετείχαμε, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με κράτη της ευρύτερης περιοχής.  

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εάν ο Ερντογάν επιλέξει να ανεβάσει πολύ τους τόνους. Εάν επιλέξει να στείλει γεωτρυτικό σκάφος στην περιοχή ή αν επιλέξει να περάσει τον 28ο μεσημβρινό που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ή προχωρήσει σε προσπάθεια για γεωτρήσεις. Εκεί, αλλάζει εκ των πραγμάτων η αντιμετώπιση.
Η κυβέρνηση έχει περάσει το μήνυμα ότι είναι ορισμένα σημεία στα οποία αλλάζει η ελληνική αντίδραση. Οποιεσδήποτε έρευνες πίσω από τον 28ο μεσημβρινό και γεωτρήσεις οπουδήποτε στην περιοχή που θεωρούμε ότι είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής πλευράς.
Εκατέρωθεν μηνύματα έχουν σταλεί, γι΄αυτό ο Ερντογάν είναι διστακτικός και δεν προχωράει πιο γρήγορα. Επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι μία κατάσταση στην οποία και οι δύο χώρες θα ματώσουν πάρα πολύ. Τα χτυπήματα και στη μία και στην άλλη χώρα θα είναι τρομακτικά σε περίπτωση πολέμου».


Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση για τον θάνατο του 39χρονου Dj από κορωνοϊό - «Πάλεψε» για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ

Νέες απίστευτες εικόνες από Σερβία: Χαμός στο λαϊκό προσκύνημα του Πατριάρχη Ειρηναίου

Ανήλικος έκρυψε ναρκωτικά μέσα σε Γυμνάσιο στον Πειραιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης