Paolo Bulgari: «Ο παππούς μου έφυγε από την Ελλάδα έχοντας στην τσέπη μόνο 80 σέντς»

Paolo Bulgari: «Ο παππούς μου έφυγε από την Ελλάδα έχοντας στην τσέπη μόνο 80 σέντς»

O θάνατος της Anna Bulgari  έφερε την Ελληνοϊταλική οικογένεια χρυσοχόων στο προσκήνιο - Πριν από κάποια χρόνια μας είχε μιλήσει ο Paolo Bulgari, πρόεδρος της εταιρείας Βvlgari και ενεργό μέλος του brand, για την οικογένεια, την ιστορία τους και την Ελλάδα

boulga
Ο οικογενειακός του μύθος είναι πλεγμένος με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Ο παππούς του ξεκίνησε από ένα χωριό της Ηπείρου και κατάφερε να κάνει γαλαζοαίματους και σταρ να φορούν κομμάτια του. Είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας Bvlgari και είναι από την Ελλάδα… Eνας γνήσιος αριστοκράτης. Ενας κοσμοπολίτης του κόσμου που μπορεί να απολαμβάνει τον espresso του άλλοτε στην Ρώμη κι άλλοτε στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Αν και ευγενής, παραμένει φειδωλός στις εμφανίσεις στον τύπο. Ο άνθρωπος έχει συνδυάσει το όνομά του με έναν από τους μεγαλύτερους οίκους κοσμημάτων του κόσμου και δεν έχει ανάγκη την δημοσιότητα.

Τον πρωτογνώρισα στο άνοιγμα της ομώνυμης boutique στην οδό Βουκουρεστίου, από τον Κώστα Καίσαρη. Είχε τον ραφινάτο αέρα που διαθέτει η Ιταλική αφρόκρεμα.

Ηταν άνετος, χαμογελαστός και απολαμβάνοντας ένα ποτήρι προσέκο απάντησε στο επίμονο ερώτημά μου για το ποια ελληνίδα θεωρούσε σύμβολο κομψότητας ψιθυρίζοντάς μου ένα όνομα «Μελίνα Μερκούρη!».

Ο οίκος Bvlgari είναι συνώνυμος της φινέτσας και του γκλάμουρ.
BVULGARI_2

Κλείσιμο
Ο παππούς του Paolo, Σωτήρης, ξεκίνησε ως αργυροχόος από την Παραμυθιά της Ηπείρου για να κατακτήσει τον κόσμο. Και τα κατάφερε. Ανοιξε καταστήματα στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη της γης, επέβαλλε τα κοσμήματά στην παγκόσμια crème de la crème και έκανε ακόμη και τον εκκεντρικό Άντι Γουόρχολ να παραδεχτεί «Τα κοσμήματα Bvlgari λάνσαραν το δικό τους στυλ. Γι΄αυτό κι όλοι προσπαθούν να τα αντιγράψουν»

Τι πιστεύετε ότι σκέπτεται κάποιος όταν ακούει το όνομά σας;

Kάνει διάφορους συνειρμούς καθώς το όνομα Bvlgari είναι συνυφασμένο με πέντε λέξεις: Το κύρος, την ομορφιά, το χρώμα, την ποιότητα και το design
Eνας άνθρωπος που ξεκίνησε από την Ηπειρο και κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο όλο. Εκατόν εικοσιπέντε ζωής δεν είναι και λίγα. Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;
Nαι, η ίδια η δουλειά. Οι δημιουργίες του οίκου Bvlgari εκτιμώνται από την διεθνή πελατεία για το εξευγενισμένο τους στυλ, την υπερβολική προσοχή στην ποιότητα και το νεωτεριστικό τους design που τα αναδεικνύει σε διαχρονικά δείγματα κομψότητας. Το χαρακτηριστικό των κοσμημάτων μας είναι η ικανότητά τους να ερμηνεύουν θέματα εμπνευσμένα από την τέχνη μ΄ένα αξιοπρόσεκτο στυλ που αναδεικνύει τις προσωπικότητες των ανθρώπων που τα φορούν.

Τον παππού σας, τον γνωρίσατε;

Δυστυχώς, όχι! Εχω ακούσει όμως πολλές ιστορίες γι΄αυτόν από τον πατέρα μου.

Ποιό κομμάτι της οικογενειακής σας ιστορίας θεωρείτε ιδιαίτερα σημαντικό;

Το ότι ο παππούς μου Σωτήρης έφτασε την Ρώμη, το 1881, έχοντας στην τσέπη του μόνο 80 σέντς της λίρας. Το 1884 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Via Sistina και το 1897 είχε ήδη 9 μαγαζιά. Στην Ρώμη, την Νάπολη, το Μπελάτζιο, το Σαν Ρέμο, την Ποντρεσίνα, την Λουκέρνη, το Σορέντο και δύο outlets στο Σεν Μόριτζ. Ακόμη με εντυπωσιάζει το επιχειρηματικό του ένστικτο. Η δυνατή όσφρηση που διέθετε. Γνωρίζοντας ότι οι πωλήσεις το καλοκαίρι στην Ρώμη έπεφταν λόγω των διακοπών, επέκτεινε τις δουλειές του σε μέρη όπου υπήρχε κόσμος και τουρισμός. Η ίδια η ζωή απέδειξε πόσο ευφυής ήταν η συγκεκριμένη του κίνηση. Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό συστατικό της επιτυχίας. Εχουμε πάθος με την τέχνη, την οποία μελετούμε. Ο θείος μου Κωνσταντίνος, για παράδειγμα, είναι ο συγγραφέας ενός πολυσέλιδου καταλόγου, μνημειακών Ιταλικών ασημικών από όλες τις περιόδους.

Από τον πατέρα σας τι αναμνήσεις κρατάτε;

Ο πατέρας μου Γιώργος δεν ήταν μόνο εξπέρ στο να τοποθετεί με μαεστρία τις πέτρες πάνω στον χρυσό, δημιουργώντας μόδα αλλά ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Κατά την διάρκεια του πολέμου, μαζί με τον αδελφό του, βοήθησαν μέλη της καθολικής και Εβραϊκής κοινότητας να σωθούν. Διέθετε πάθος, επιδεξιότητα και σαφώς… επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Πολλοί αναρωτιούνται τι αισθάνεται περισσότερο ο Paolo Bvlgari: Ελληνας ή Ιταλός; 
BVULGARI

Διαθέτω ελληνικές ρίζες και έχω γεννηθεί και ζήσει στην Ιταλία, οπότε θα απαντήσω Ευρωπαίος

Κάποια ελληνική λέξη γνωρίζετε;

Βεβαίως. Λέω με σχετική ευκολία «καλημέρα!»

Ξέρω ότι έχετε επισκεφθεί πολλές φορές τα μέρη από τα οποία κατάγεστε. Θέλω να μου μιλήσετε όμως, για την πρώτη φορά που πήγατε στην Παραμυθιά
Ηταν το 1954. Ενιωσα δέος και συγκίνηση καθώς ανακάλυπτα τις ρίζες μου. Ολο το κουβάρι της οικογενειακής μου ιστορίας ξετυλίχτηκε. Είναι εντυπωσιακό να αντιλαμβάνεσαι ότι ένα τόσο μικρό μέρος που περιβάλλεται από πράσινα δάση, στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια με κεραμίδια στην οροφή, άνοιξε τον δρόμο για μια τόσο μεγάλη καριέρα. 

Ποιά είναι η αγαπημένη σας ελληνική γεύση;

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας πω τα γλυκά. Μ΄αρέσει το γαλακτομπούρεκο και ο μπακλαβάς.

Ο οίκος Bvlgari πάντως, είναι συνυφασμένος με τους celebrities.

Tα κοσμήματά σας έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα. Θα σας αναφέρω μόνο μερικά ονόματα. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Σοφία Λόρεν, Οντρεϊ Χέπμπορν, Τζίνα Λολομπριτζίτα. Αγαπούσαν τόσο πολύ τα κομμάτια μας που δίσταζαν να τα βγάλουν ακόμη κι όταν πήγαιναν στο πλατό για γύρισμα. Εχουμε πελάτες μέλη βασιλικών οίκων και αρχηγούς κρατών από τα περισσότερα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
BVULGARI_3

Και όχι μόνο. Από την Μαντόνα μέχρι τα κορίτσια του «Sex and the City» δείχνουν να σας εμπιστεύονται

Από το 1960 τα κοσμήματά μας εμφανίζονται σε ταινίες και εκδηλώσεις του τύπου κόκκινο χαλί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σχεδιάζουμε ειδικά κομμάτια για την περίσταση όπως κάναμε κάποια στιγμή για την Νικόλ Κίντμαν. Της φτιάξαμε τρία διαφορετικά κολιέ για την απονομή των Οσκαρ. Θυμάμαι ότι στο φιλμ «Prêt a porter» υπήρχε μια σκηνή όπου δειγματίζαμε στο Παρίσι την σειρά Chandra και όπου εγώ έπρεπε να πρωταγωνιστήσω, παίζοντας τον εαυτό μου. Ηταν μια εμπειρία συναρπαστική.

Ποια από τις προσωπικότητες που έχετε γνωρίσει, σας έχει εντυπωσιάσει για κάποιο λόγο;

Θα σας πω ένα όνομα που σίγουρα το γνωρίζετε. Eυάγγελος Αβέρωρ  και η Σάρον Στόουν ξέρω ότι σας είχε μαγέψει.  Είναι απίστευτο το μείγμα ομορφιάς, κομψότητας και εξυπνάδας. Κρατά τον συνομιλητή της σε συνεχή εγρήγορση. Σχεδόν ερωτοτροπεί με τα κοσμήματά μας.

Σε υψηλού κύρους πελάτες δειγματίζετε private;

Σίγουρα, είναι κάτι που το ζητούν και οι ίδιοι. Θυμάμαι τότε που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ γύριζε την Κλεοπάτρα στην Ρώμη και πήγαμε με τις θήκες στην Cinecitta για να διαλέξει κομμάτια μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η Ελίζαμπεθ που έχει αδυναμία στα κοσμήματα συνήθιζε ένα λέει « Αν υπάρχει ένα καλό στο ότι τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στην Ιταλία, είναι ότι εκεί υπάρχει ο oίκος Bvlgari».

Υπάρχει κάποιο κόσμημα του οίκου σας που ξεχωρίζετε;
BVULGARI_4

Ανήκει στην συλλεκτική συλλογή που παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα κολιέ από τιρκουάζ, σμαράγδια και αμέθυστο που φτιάχτηκε το 1965. Είναι τόσο εντυπωσιακό ώστε τα ταχυδρομεία της Ιταλίας να το κάνουν γραμματόσημο για τα 125 χρόνια του οίκου

Να τελειώσουμε με ένα επίκαιρο ερώτημα. Η οικονομική κρίση αγγίζει έναν τόσο μεγάλο οίκο, όπως Bvlgari;

Η παρούσα οικονομική συγκυρία αγγίζει τους πάντες. Επομένως ο οίκος μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Παρόλα αυτά διαθέτουμε την εμπειρία, την σύνεση και την ικανότητα να χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις επιτυχώς και σε σωστό timing. Eλέγχουμε τα κόστη μας και προσέχουμε ιδιαίτερα τις επενδύσεις μας.


Who is Who

Γεννήθηκε στην Ρώμη τον Οκτώβριο του 1937.

Αρχικά υπήρξε βοηθός του πατέρα του από τον οποίο εκπαιδεύτηκε στην επιλογή και τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων στα κοσμήματα . Συνέχισε να συνεργάζεται με τους νέους σχεδιαστές του οίκου και να διακρίνεται για την διορατικότητα και το ταλέντο του. Από το 1984 και για πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος του Bvlgari Group. Σήμερα , έχει παραδώσει τα σκήπτρα της Προεδρίας στον Jean Christophe Babin αλλά παραμένει κοντά στον οίκο και τις αποφάσεις του. Είναι ευαισθητοποιημένος σε οικολογικά θέματα και είναι μέλος της WWF. Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με το κοσμηματοπωλείο Kessaris

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός για δεύτερο κύμα κορωνοιού: «O ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»

Η σαρωτική επέλαση της πανδημίας στον πλανήτη και ο αντίκτυπος σε κάθε ήπειρο

Με επιφυλακτικότητα και υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης «κύλησε» η πρεμιέρα της εστίασης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK