Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους των υδροηλεκτρικών του Αχελώου

axello

Το θέμα των ανταποδοτικών τέθηκε για πρώτη φορά απο την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε για πρώτη φορά στα Αγραφα την 1.8.2016

Ανταποδοτικά τέλη από τη ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό έργο της Λίμνης Κρεμαστών στον Αχελώο ζητά η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών.

Το θέμα των ανταποδοτικών τέθηκε για πρώτη φορά απο την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε για πρώτη φορά στα Αγραφα την 1.8.2016.

-Ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι και εκτενής συζήτηση για αυτο το θέμα.

-Εγιναν δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, ο οποίος συμφώνησε με το αίτημα και ως ΤΕΕ το ζήτησε επίσημα απο το υπουργείο Ανάπτυξης.

-Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επίσημα ζήτησε την θέσπιση ανταποδοτικών, συμφωνώντας με την πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών.

-Ενημερώθηκε η ΚΕΔΕ, η οποία σε συνεδριασή της στην Κρήτη έκανε θετική αναφορά

-Κατόπιν επικοινωνίας με τον Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη υπεβλήθη ερώτηση στην αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού κα Vestager ήταν καταπέλτης, λέγοντας, ότι το ελληνικό κράτος παρανομεί που δεν αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες, αυτό που αποδίδουν όλα τα υδροηλεκτρικά έργα.

-Ακολούθησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φάμελο, ο οποίος ναι μεν συμφώνησε για το δίκαιο του αιτήματος, αλλά μας παρέπεμψε στον κ. Σταθάκη που έχει την αρμοδιότητα και όφειλε να νομοθετήσει με όσα λένε φορείς και Ε.Ε.

-Ήρθαμε σε επικοινωνία και υπεβλήθησαν 3 ερωτήσεις στη Βουλή απο διαφορετικούς βουλευτές, οι οποίες παραμένουν παράτυπα αναπάντητες, απο τον αρμόδιο υπουργό. (Δανέλης, Κωσταντόπουλος, Μπαργιώτας).

-Διαμορφώθηκε πλήρης φάκελος που δόθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή. Αρχικά υπήρξε ενθουσιαμός και μετά σιγή που, εύλογα δημιουργεί ερωτήματα.

-Ακολούθησε συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη του δικτύου λιμνών όπου δόθηκαν όλα τα στοιχεία, λαμβάνοντας υποσχέσεις για κοινή διεκδίκηση

-Έγινε πριν λίγες ημέρες το συμβούλιο του Δικτύου των Λιμνών και οι Δήμοι αποφάσισαν μετά απο πολλές δεκαετίες την διεκδίκηση του αυτονόητου. Αυτό αποφάσισαν ότι θα γίνει μέσω ενός ψηφίσματος που θα σταλεί στον Πρωθυπουργό.

-Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας κ. Μπαργιώτα, όπου ο απαντών υπουργός κ. Σταθάκης δήλωσε ότι πάρα την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου και παρά το καθολικό πλέον αίτημα, δεν προτιθεται να προχωρήσει σε σχετική νομοθέτηση.

Δήλωση Αλέξη Καρδαμπίκη, Προέδρου Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ν. Ευρυτανίας


Για περισσότερα από 50 χρόνια, η ΔΕΗ από τη λειτουργία τού υδροηλεκτρικού εργοστασίου των Κρεμαστών, αποκόμισε τεράστια κέρδη χωρίς να αποδώσει απολύτως τίποτα στην τοπική κοινωνία. Όπως λέει και η Ευρωπία Επιτροπος κ Vestager., η θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος, σε αντιστοιχία με τα οριζόμενα στον Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση επι του θέματος. Όσο δεν ξεκαθαρίζουν την θέση τους, όλο και πιό πολύ θα ακούγεται, ότι δεν θεσπίζονται ανταποδοτικά, λόγω των επερχόμενων αλλαγών στον ενεργειακό χώρο και την πιθανή πώληση της ΔΕΗ σε νέο ιδιοκτήτη που θα κληθεί να καταβάλλει οικονομικούς στην τοπική κοινωνία.

Ενα άλλο βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι η στάθμη των νερών.

Η ΔΕΗ κατα βούληση αντλεί όσο νερό θέλει, δημιουργώντας περιβαλλοντολογικό πρόβλημα αφού τα νερά ανεβοκατεβαίνουν εκατοντάδες μέτρα, δημιουργώντας σελληνιακό τοπίο, στην ομορφότερη ίσως λίμνη της Ελλάδας.. Η λελογισμένη χρήση και η μέτρια διακύμανση είναι υποχρέωση της ΔΕΗ και του αρμόδιου υπουργείου να την επιβάλλει.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

Τι περιμένεις από κράτος μπαταχτσή, διεφθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένο παραγωγό ενέργειας?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tritsi

«Ο Φορέας Διαχείρισης που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να το φροντίζει και να το προστατεύει, το έχει καταδικάσει σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο Νίκος Ζενέτος

xathike

Ο Όκγιεκουλ ήταν ο πρώτος παγετώνας του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς συρρικνώθηκε δραματικά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας

fotia-n1

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές όταν από το 2008 έως το 2018 ο μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 464 φωτιές

2
camping-1591202_960_720

Οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ μια μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα -24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο- βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη