Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε φέτος - Όλες οι αλλαγές και τα πρόστιμα

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε φέτος - Όλες οι αλλαγές και τα πρόστιμα

Τέλη κυκλοφορίας - Taxisnet: Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα - Πώς θα τα γλιτώσουν όσοι έχουν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού

teli_kikloforiaw
Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet έως και τις 15 Νοεμβρίου.  Οι πληρωμές φαίνεται πως δεν θα έχουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, αφού οι όποιες αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο -βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών- θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.

Και φέτος δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση, αφού στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να εισέλθουν στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.

Μπορεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας να αργεί (δύο περίπου μήνες ακόμη) ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ήδη σχεδιάζουν από τώρα το πώς θα κινηθούν ανάλογα με το αυτοκίνητο που έχουν στην κατοχή τους. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκίνητων μεγάλου κυβισμού που επιβαρύνεται με υψηλά τέλη κυκλοφορίας και ενδεχομένως και τεκμήρια διαβίωσης.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν στα χέρια τους μια επιλογή που μπορούν να ενεργοποιήσουν μέχρι τα τέλη του 2019. Οι κάτοχοι ΙΧ, κυρίως παλαιών και μεγάλου κυβισμού που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις θέτοντας το Ι.Χ. τους σε ακινησία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κλείσιμο
Άλλωστε, γνωρίζουν ότι, αν κάποια στιγμή χρειαστούν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες, προχωρώντας σε άρση της ακινησίας για ένα μήνα ή τρεις μήνες ή το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν ακριβά κυρίως για όσους κατέχουν Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αλλαγή. Τα τέλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κυμαίνονται από 615 έως 1.380 ευρώ.

Ετσι, γλιτώνουν ακόμη: 

-Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.029 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

-Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου ξεκινούν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας ως εξής:

- Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000
- Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005
- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010

Τα πρόστιμα

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά καταβάλλεται:

Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

– το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.

– 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης