Με απόδοση 3,9% το νέο δεκαετές ομόλογο

Με απόδοση 3,9% το νέο δεκαετές ομόλογο

Οι προσφορές αγγίζουν, κατά πληροφορίες, τα 12 δισ. ευρώ - Η αρχική καθοδήγηση ήταν για επιτόκιο 4,125%

omologo_main1
Στην περιοχή του 3,90% τείνει να κλείσει το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου ομολόγου, του πρώτου μετά από το 2010 που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για το κουπόνι του τίτλου ήταν 4,125% αλλά μετά την πρώτη ώρα, λόγω ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε ελαφρώς ενώ οι προσφορές στο βιβλίο προσφορών αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες με την πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης να είναι ότι θα συγκεντρώσει 2-2,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και να προσελκύσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχει ήδη φανεί η «δίψα» των επενδυτών για το νέο ομόλογο. Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών. Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ.


Μητσοτάκης: Μακάρι να πετύχει το ομόλογο - Οι αγορές περιμένουν πολιτική αλλαγή

Την ειλικρινή του ελπίδα να πετύχει η σημερινή έκδοση δεκαετούς ομολόγου, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης πάντως, στο tweet του που είναι γραμμένο στα αγγλικά, επισημαίνει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πετύχει να ανεβεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα «μέσα σε 18 μήνες».

«Ελπίζω ειλικρινά η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου να είναι επιτυχής. Το γεγονός παραμένει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να ανεβεί επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κύριος Μητσοτάκης.

Σήμερα η Ελλάδα απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Fitch (ΒΒ-) και τέσσερα σκαλοπάτια στις κλίμακες της Moody's (Β1) και της Standard & Poor’s (Β+).
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης