Σήμερα το νέο 10ετές ομόλογο - Στόχος το επιτόκιο κάτω του 4%

Σήμερα το νέο 10ετές ομόλογο - Στόχος το επιτόκιο κάτω του 4%

Το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω από το 4%, που παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

stock_ar
Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και θα επανατοποθετήσει τη χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Η έκδοση πιθανότατα θα γίνει σήμερα, με στόχο να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και να προσελκύσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχει ήδη φανεί η «δίψα» των επενδυτών για το νέο ομόλογο. Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών. Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε χθες στο 3,675%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2005, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε υποχωρήσει έως το 3,63%, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2005. Εάν στην απόδοση αυτή προστεθεί το «μπόνους» για τη συμμετοχή των επενδυτών στη νέα έκδοση (new issue premium), παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το καινούργιο 10ετές ομόλογο μπορεί να πετύχει απόδοση κάτω από το 4%. Ενδεικτικά, το premium που είχε δοθεί για το 5ετές ομόλογο του Ιανουαρίου ήταν 19 μονάδες. Με premium περίπου 20 μονάδων το 10ετές θα συγκρατηθεί περί το 3,88%, ενώ ακόμα και αν χρειαστεί να δοθεί premium 30 μονάδων, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, η απόδοση θα συγκρατηθεί οριακά χαμηλότερα από το 4%.

Η απόδοση αυτή παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%, το πορτογαλικό 1,46% και το ισπανικό 1,20%.

Ωστόσο, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι θα αποκτήσει ξανά τίτλο αναφοράς ύστερα από εννέα χρόνια και η εξέλιξη αυτή σταδιακά θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Το τελευταίο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010 με εφιαλτικά υψηλό κουπόνι, που έφθασε το 6,25%, και απόδοση 6,39%, αποδεικνύοντας πως οι πόρτες των αγορών ουσιαστικά ήταν πλέον κλειστές για τη χώρα. Το ομόλογο εκείνο ήταν το προτελευταίο πριν οδηγηθεί η χώρα στα Μνημόνια.

«Μετά την εξαιρετική πορεία του 5ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου, οι επενδυτές έδειξαν ότι θέλουν 10ετές ομόλογο», ανέφεραν στο protothema.gr παράγοντες της αγοράς, υπενθυμίζοντας ότι το 5ετές εκδόθηκε με απόδοση 3,6% και πλέον βρίσκεται στο 2,837%. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν διαπιστώθηκε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά στις «κίτρινες κάρτες» της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ πρόσθετη ώθηση έδωσε την Παρασκευή η διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Moody’s σε Β1 από Β3. «Ήμασταν ήδη αισιόδοξοι, αλλά η διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s βελτίωσε την ισορροπία… Είναι μια σημαντική στιγμή για τις συνολικές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας και έρχεται νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε χθες ένας τραπεζίτης στους Financial Times.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης