Πενταετές ομόλογο: Πήραμε 2,5 δισ. ευρώ με «τσουχτερό» επιτόκιο 3,6%

Πενταετές ομόλογο: Πήραμε 2,5 δισ. ευρώ με «τσουχτερό» επιτόκιο 3,6%

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως ανώτατο όριο το 3,5% για το επιτόκιο - Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ -Είναι το πρώτο ομόλογο μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια - Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

tsakalotos_main

Έκλεισε το βιβλίο των προσφορών για το πενταετές ομόλογο με την Ελλάδα να αντλεί 2,5 δισ. ερυώ με επιτοκιο 3,6% που ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,45%. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν σχεδόν κατά 4 φορές το αιτούμενο ποσό, υπεβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.  

Η έκδοση άργησε 5 μήνες λόγω της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητος σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τον Αύγουστο, αλλά αν αργούσε και άλλο τότε θα δικαιώνονταν όσοι μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάνοντας ένα μικρό βήμα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση των αγορών η Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής υποστηρίζοντας παράλληλα πως η συμμετοχή των επενδυτών δείχνει ποιοτική μεταστροφή από τα hedge funds σε «κανονικούς επενδυτές».

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε παράλληλα στην Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας πως απέτυχε να προβλέψει την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού.

«Έχω μια στενάχωρη είδηση για την ΝΔ και είναι ιδιαίτερα λυπητερό που ο κ. Βορίδης έχει μόνο ένα συνάδελφό του για να του κρατά το χέρι. Είχα προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως κάλο είναι η ΝΔ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να μην βάλει τα αυγά της στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Είχε προηγηθεί η αποτυχία της στρατηγικής ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και πως θα περικοπούν οι συντάξεις» είπε αρχικά ο κ. Τσακαλωτος για να προσθέσει «Έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση. Βγάλαμε 5ετές ομόλογο 2,5 δις ευρώ και επιτόκιο 3,6% που κουμπώνει κάτω από 3,5%. Αυτά τα 2,5 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 36% των συνολικών απαιτήσεων για το 2019».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «Η συμμετοχή επενδυτών δείχνει μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές» ενώ επανερχόμενος στην αντιπολίτευση είπε «Δεν χαίρομαι για την στεναχώρια των συναδέλφων. Θεωρώ λάθος την χαιρεκακία. Στους επόμενους 9 μήνες ελπίζω να επενδύσετε σε στρατηγική που δεν θα σας στεναχωρεί»

Οι αμοιβές των Οίκων

Κλείσιμο
Η αμοιβή των ξένων Οίκων που θα αναλάβουν να αναζητήσουν «πελάτες» - επενδυτές, θα λάβουν προμήθεια 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης. Άλλα 250.000 ευρώ κοστίζουν στο δημόσιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & OveryLLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.

Η διεθνής «πελατεία» ουσιαστικά έχει ήδη προσκληθεί από καιρό, αλλά η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν επιτρέπει προσδοκιες για μεγαλύτερη συμμετοχή και έσοδα για το δημόσιο (πχ από μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τεστ των αγορών έγινε από την Ελλαδα σχεδόν πριν από έναν χρόνο, με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας από την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Αποδόσεις

Στα ίδια επίπεδα με χθες κινείται στο μεταξύ το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς στο 4,024%, ενώ του 5ετούς κινείται ελαφρώς πτωτικά, στο 3,015%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σταθερή στο 0,20%, του βρετανικού 10ετούς στο 1,26%, του ισπανικού στο 1,23% ενώ του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,663%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης