«Αλμυρό» αναμένεται το επιτόκιο για το νέο 5ετές ομόλογο - Ανοίγει το βιβλίο προσφορών

epitok

Θα κυμανθεί μεταξύ 3,5%-3,7%, ποσοστό 10πλάσιο της Πορτογαλίας - Διστακτική έξοδος στις αγορές παρά την ευφορία - Σε αγγλικό δίκαιο το ομόλογο

«Πρώτο ραντεβού» με τις αγορές μετά το 3ο Μνημόνιο, καθώς θεωρείται «θέμα ωρών» πλέον να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο πενταετές ομόλογο.

Η έκδοση άργησε 5 μήνες λόγω της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητος σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τον Αύγουστο, αλλά αν αργούσε και άλλο τότε θα δικαιώνονταν όσοι μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάζοντας ένα μικρό αλλά αναγκαίο και πολύ προσεκτικό βήμα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση των αγορών η Ελλάδα.

Το πόσο «μικρό» είναι το βήμα, θα φανεί πιθανότατα σήμερα. Το «μυστήριο» δεν το έλυσε πάντως η απόφαση την οποία υπέγραψε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς παρέλειπε να ξεκαθαρίσει το ύψος της έκδοσης –αν και αναμένεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές.Το μόνο που ανέφερε η απόφαση Χουλιαράκη ήταν ότι:

- το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει 5ετές ομόλογο μέσω κοινοπραξίας

- θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο και αρμόδια θα είναι τα αγγλικά δικαστήρια

- με νεότερη Απόφαση Χουλιαράκη, θα καθοριστούν το ποσόν της έκδοσης, το επιτόκιο, οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης των ομολόγων και η τιμή διάθεσης των Ομολόγων.Με όλα αυτά να παραμένουν επισήμως άγνωστα, το μόνο σίγουρο είναι η αμοιβή των ξένων Οίκων που θα αναλάβουν να αναζητήσουν «πελάτες» - επενδυτές, θα λάβουν προμήθεια 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από την είσπραξη που θα κάνει το δημόσιο. Δηλαδή αν ζητήσει 2 δισ. ευρώ, θα λάβει τελικώς 2,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Άλλα 250.000 ευρώ κοστίζουν στο δημόσιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.Η διεθνής «πελατεία» ουσιαστικά έχει ήδη προσκληθεί από καιρό, αλλά η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν επιτρέπει προσδοκιες για μεγαλύτερη συμμετοχή και έσοδα για το δημόσιο (πχ από μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού κλπ).Συγκρίσεις

Δύο στοιχεία καθορίζουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, τα οποία θέλει να προβάλει και να τονίσει όταν κλείσει το βιβλίο προσφορών και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης:- η «ποιότητα» των ξένων επενδυτών που θα προσέλθουν.

- το τελικό επιτόκιο δανεισμού που θα προκύψει για το δημόσιο.Η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για την χώρα μας, καθώς οι ξένοι επενδυτές «διψούν» για ομόλογα της ευρωπαϊκής Περιφέρειας για να αποκομίσουν οφέλη.Στην κυβέρνηση όμως φοβούνται και τις συγκρίσεις που αναπότρεπτα θα υπάρξουν με το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε προ 5ετίας η Ελληνική Δημοκρατία (το γνωστό και σαν «ομόλογο Σαμαρά» του Απριλίου του 2014).Το επιτόκιο θα είναι εξ ορισμού χαμηλότερο, σχεδόν κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα. Αναμένεται να κυμανθεί σε 3,5%-3,7%, ενώ η απόδοση για εκείνο που είχε εκδοθεί το 2014 έφτανε στο 4,95%.Και το 3,5% όμως είναι πολύ «αλμυρό» επιτόκιο, σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν 5 χρόνια:- το 2014 υπήρχαν και άλλες χώρες στο Μνημόνιο μαζί με την Ελλάδα, ενώ πλέον καμία δεν είναι σε Μνημόνιο- το 2014 καμία χώρα στην Ευρωζώνη δεν είχε αρνητικά επιτόκια, ενώ τώρα είναι πολλές που προσφέρουν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές χάνουν από το κεφάλαιό τους όσο κρατούν χρήματα σε πχ γερμανικά ή αυστριακά 5ετή ομόλογα (-0,3% και -0,2% αντίστοιχα) και για αυτό αναζητούν θετικές υψηλές επιδόσεις σε άλλα περιφερειακά ομόλογα για να επενδύσουν χωρίς μεγάλο ρίσκο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων τους.- σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καμία χώρα πλέον δεν προσφέρει επιτόκιο πάνω από 0,9% για 5ετές ομόλογο, με εξαίρεση την Ιταλία (+1,6%) και την Ελλάδα.- Αντιθέτως το 2014 ήταν αρκετές οι χώρες, με θετικά επιτόκια έως και στο 2%. Τότε δηλαδή το επιτόκιο στο ελληνικό ομόλογο ήταν περίπου 2-2,5 φορές πιο υψηλό από το Πορτογαλλικό ή το Κυπριακό. Τώρα θα είναι υπερδιπλάσιο από της Ιταλίας, αλλά 7πλάσιο από της Κύπρου (+0,8% στην δευτερογενή αγορά) ή 10πλάσιο από της Πορτογαλίας (+0,34% στην δευτερογενή) και σχεδόν 18πλάσιο από της Μάλτας η της Ισπανίας (+0,2%)- Το «χάσμα» στα spreads με την Γερμανία έκλεισε ελάχιστα σε σχέση με 5 χρόνια πριν. Τότε η Γερμανία έδινε +0,7%, αλλά τώρα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1,4 εκατοστιαίες μονάδες, σε -0,3%. Με συνθήκες του 2014 (και γενικότερης κρίσης) η Ελλάδα δανείστηκε 4,2 εκατοστιαίες μονάδες ακριβότερα από τη Γερμανία και τώρα θα δανειστεί περίπου 3,8 – 4 εκατοστιαίες μονάδες ακριβότερα (αναλόγως αν το ελληνικό ομόλογο βγει με 3,5%-3,7%).

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Άγγελος

Και τι το νοιάζει το ζαβό πόσο θα είναι το επιτόκιο. Εκείνος θα πληρώσει;;. Φτάνει να πούμε ότι βγήκαμε στις αγορές, "ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί".

kostasv

Γράφατε δεν θα βγούμε στις αγορές και θα τρώμε από το μαξιλάρι των € 25 δις !!! Περαστικά σας. Πάλι ...μέσα πέσατε !!!

Νήπιο...

...ο Καζαμίας μπροστά τους!!!

GG

Μα αν κατάλαβες (που δεν κατάλαβες γιατί δε νομίζω να μπορείς να κατανοήσεις τέτοια οικονομικά θέματα) ΔΕΝ βγήκαμε στις αγορές, μια δοκιμαστική έκδοση θα είναι πάλι με δυσθεώρατο επιτόκιο μόνο και μόνο για το αφήγημα του ζαβού (που απ' ότι φαίνεται κάποια ζώα το πιστεύουνε, καλή ώρα).

Γιώργος 45

Φίλε μου ειλικρινά πιστεύω ότι δεν είσαι Συριζαίικο τρόλ αλλά ο κομματικπος φανατισμός και η ασχετοσύνη σου σπάει κόκκαλα. Διαβάζοντας τα σχόλια σου, αρχικό και την ανταπάντησή σου στον GG, είναι φανερό ότι πιστεύεις ότι το επιτόκιο του σημερινού ομολόγου θα είναι "φτηνό" ενώ του Σαμαρά το 2014 ήταν ακριβό και επομένως ο Τσίπρας πέτυχε ενώ ο Σαμαράς απέτυχε. Προφανώς δεν έχεις το νοητικό επίπεδο να καταλάβεις το άρθρο του Π.Θ. αλλά θα σου το εξηγήσω απλά και ίσως καταλάβεις κάτι. 1) Η αντικατάσταση ομολόγων με νέα ομόλογα είναι συνηθης και συνεχής διαδικασία ιδίως όταν ΠΕΦΤΟΥΝ τα επιτόκια της αγοράς. Τα σημερινά επιτόκια είναι σημαντικά χαμηλότερα επομένως λογικό να γίνει αυτλη η αντικατάσταση. 2) Αν συνδέσεις το ύψος του επιτοκίου με την κατάσταση της οικονομίας σου τότε χρησιμοποιείς το spread δηλαδή την διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που πέτυχες εσύ και του επιτοκίου που πετυχαίνει η Γερμανία. Το 2014 ο Σαμαράς δανείστηκε με 4,95% όταν η Γερμανία δανείζονταν με 0,7%. Το spread επομένως ήταν 4,95%-0,7%= 4,25%. Στην σημερινή προσπαθεια δανεισμού το επιτόκιο φαίνεται ότι θα είναι 3,8% περίπου ( δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) όταν η Γερμανία δανείζεται με -0,3% (αρνητικο επιτοκιο). Επομένως το spread είναι 3,8% - (-0,3)=4,10%. Διάβασε τώρα στο άρθρο τα επιτοκια με τα οποία δανείζονται και τα spreads των άλλων χωρών που ήταν σε μνημόνια και μετά αποφάσισε αν πρέπει να θριαμβολογείςγια την "επιτυχία" του Τσίπρα.

Παρτε την μπουκαλα οξυγονου απο τα χερια τους .

Παρτε την μπουκαλα οξυγόνου ( δανεισμο και διορισμο ) απο την κρατικοδιαιτη πρασινομπλεκοκκινη συμμορια . Ακου θελουν να ξαναδανειστουν με 200% χρεος επι του ΑΕΠ και αφου υποθηκευσαν και πουλανε ολο το Ε9 την χωρας και των πολιτων της  , για να τρωνε αυτοι και οι διορισμενοι μισθοφόροι .ψηφοροροι  τους ,ενω αυτοι που δεν πιασαν ποτε δημοσιο χρημα στα χερια τους ως ξευτιλισμένοι ( χρεοφειλετες ) πανε για τα καγκελα με τις απαξιωμενες περιουσιες τους στο σφυρι με τον πολλαπλο εμβολισμο 55% στο εισοδημα ,συν ΕΝΦΙΑ , ,συν ασφαλιστικες εισφορες ,συν 24% ΦΠΑ στα ρεστα ,συν ,συν, συν... Ακομα και η Αμερικη εχει οροφη χρεους σχεδον ενα τριτο του δικου μας που μολις το ακουμπησε σταματησαν οι πληρωμες του δημοσιου ενω η κολοπετινιτσα εφτασε στην στρατοσφαιρα και δεν θελει να σταματησει. Πισω ζαγαρια στο χωριο σας και στην μανα γη να δουλεψετε χωρις στυλο και μπλα μπλα μπλα ,για να γεμισετε το στομαχι και οχι την Ελβετια χωρις χρηματοοικονομικα παιχνιδια,μιζες ,επιδοματα και αργομισθιες εις υγειαν των κοροιδων . Δυο δις θελουμε για εισαγωγες γαλακτοκομικων και ζαρζαβατικων και αυτοι βδελες στο δημοσιο και στα δανεικα .Παρτε την μπουκαλα οξυγονου απο τα κρατικοδίαιτα  βαμπιρ οσοι ακομα ειστε ζωντανοι.

Γιώργος 45

Έχεις δίκιο για όλα τα άλλα εκτός από το ότι το ομόλογο αυτό αυξάνει τον δανεισμό μας. ΔΕΝ παίρνουμε ΝΕΟ δάνειο. Απλά ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ένα δάνειο με ένα άλλο με μικρότερο επιτοκιο, το οποιο βέβαια (επιτόκιο) θα μπορούσε να ήταν ΠΟΛΥ μικροτερο αν δεν είχε προηγηθεί η Συριζοκαταστροφή.

yolo

Ας πει κάποιος του τσίπρα και του τσακαλώτου ότι η "έξοδος στις αγορές" δεν έχει καμμιά σχέση με την έξοδο του ζαλόγγου. Αυτοί οι υποκριτές είναι ικανοί να προσφέρουν 100 φορές μεγαλύτερη απόδοση από την ζιμπάμπουε, προκειμένου να πανηγυρίζουν στις πλατείες ότι βγήκαν από τα μνημόνα και να μοιράζουν πανάκριβα λεφτά στους ρομά. Ρε, με τι απροσάρμοστα μπλέξαμε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atm_trapezes

Τράπεζες - Χρεώσεις: Τι αλλάζει - Διαβάστε όλες τις νέες χρεώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του Οκτώβρη -  Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN; - Επανέρχεται η συνδρομή για τις πιστωτικές κάρτες

27
imf-151019-arthro

Το Ταμείο προβλέπει χαμηλές πτήσεις στον πληθωρισμό, στο 0,6% φέτος, μείωση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και περαιτέρω μείωση της ανεργίας - Στο 2,2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020

2