ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, εξαιτίας των αυξήσεων στα καύσιμα

ENARMONISMENOS-PLITHORISMOS-864x400_c

Η αύξηση του πληθωρισμού πυροδοτήθηκε από τις τιμές στα καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, από την άνοδο των τιμών σε ζυμαρικά, νωπά ψάρια, μοσχάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες

Αύξηση 1,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, επηρεασμένος κυρίως από την ανοδική πορεία των καυσίμων και την αύξηση του κόστους στις τηλεφωνικές υπηρεσίες και ορισμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,8%. Στην αντίστοιχη περυσινή σύγκριση η αύξηση του πληθωρισμού είχε περιοριστεί στο 0,1%, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 είχε καταγραφεί αύξηση 0,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016. Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2017-Οκτωβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2016-Οκτωβρίου 2017. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2016-Οκτωβρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2015-Οκτωβρίου 2016 (0,9%).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις εντοπίστηκαν τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς στις πατάτες (38,8%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (21,8%) στο φυσικό αέριο (15,7%), στο πετρέλαιο κίνησης (15,4%) και στα νωπά λαχανικά (13,2%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατεγράφησαν στο ελαιόλαδο (-6,3%), στα κρασιά (-3,4%), στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (-3,3%), στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, τους υπολογιστές και τις επισκευές τους (-3,1%) και στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (-2,3%).

Πιο αναλυτικά, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,8% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017, προήλθε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2,0% στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, νωπά ψάρια, μοσχάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, ελαιόλαδο, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

• 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 3,7% στη Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.

• 0,8% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

• 4,3% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

• 4,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 1,3% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,9% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 1,3% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 0,9% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

• 0,9% στην Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 0,1% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε τον φετινό Οκτώβριο κατά 1,8%, έναντι αύξησης 0,5% τον Οκτώβριο του 2017. Σε μηνιαία βάση, κατεγράφη αύξηση 0,5% τον Οκτώβριο του 2018, έναντι μείωσης 0,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ta

Να μας πει η ΕΛΣΤΑΤ πόσο αυξήθηκαν οι υπηρεσίες στις τηλεπικοινωνίες . Καρτοκινιτή από 3€ σε 6€ , ο χρόνος για ανανέωση από 6 μήνες σε 3 και τώρα σε 2. Γιατί για αυτά δεν αναφέρονται ποτέ αλλά όλο για κρεμμύδια και πατάτες μας λένε;

Ιωάννης

Αντί να αυξηθούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, θα μπορούσαν να μειωθούν τα κέρδη επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να μην υπάρχει πληθωρισμός και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών-πελατών που αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

alekos

Δημόσιος υπάλληλος είσαι; οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των φόρων και όχι λόγω του κέρδους των επιχειρηματιών. Ξύπνα Βασίλη!

Μπαρούφες

Μαθητής του Μπαρουφάκη θα είναι, φίλε πάρτο αλλοιώς αν πιστεύεις ο,τι έμαθες οικονομία γελάστηκες. Θα πεινάσεις φιλαράκο επειδή είσαι αναλφάβητος οικονομικά.

***

Μπαρουφακιαδα οικονομικη σκεψη. Ανεβαινουν οι πρωτες υλες (πετρελαιο), ανεβαινουν τα κοστολογια, αρα να μειωθουν τα κερδη των επιχειρησεων για να μην εχουμε πληθωρισμο. Βγαζουν πολλα βλεπεις, με φορολογιες που φτανουν το 70-80% οποτε τους παιρνει να κοψουν και 1,8% το μηνα!!! μη τυχον και του κακοπεσει του Γιαννακη. Μη τυχον και μειωσουμε κανα φορο στα καυσιμα, κανα ΦΠΑ, καμμια εισφορα γιατι εχουμε να ταισουμε τους γιαννακηδες τα σαινια..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

venz54

Αν και η «φωτιά» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν δεν σβήνει, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν εκ νέου το πρωί της Τετάρτης - ΓΓ Εμπορίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα - Συναγερμός για εντοπισμό επιτήδειων που θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν

4