Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανάπτυξη για το β΄τρίμηνο του 2018

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανάπτυξη για το β΄τρίμηνο του 2018

«Κόκκινη γραμμή» το 2,3%, προκειμένου να μην απειληθεί με νέα διάψευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το 2018

elstat-geniko
Τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το β΄τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και στην κυβέρνηση αναμένουν ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της Οικονομίας που -μετά από τρία χρόνια απανωτών διαψεύσεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης- θα στηρίξει το μεταμνημονιακό αφήγημα πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.



Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι προσωρινά και υπόκεινται σε αναθεώρηση, αν θα αλλάξουν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουνίου, για αύξηση του ΑΕΠ 2,3% κατά το α΄τρίμηνο του 2018. Αυτό είναι ενδεχομένως και ο «πήχης» κάτω από τον οποίο δεν θα πρέπει να πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης για το β΄τρίμηνο, το οποίο θα ανακοινώσει το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να μην απειληθεί με νέα διάψευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για Ανάπτυξη 2,3% το 2018.


Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει επανειλημμένως προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη φέτος. Από 2,6% που υπολόγιζε για εφέτος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017, μείωσε τις προσδοκίες της σε 2,5% στον Προϋπολογισμού και προ διμήνου σε 2,3%, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στις 21 Ιουνίου.


Αντίστοιχα και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του (World Economic Outlook) μείωσε την ετήσια πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης σε μόλις 2% φέτος, έναντι ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ 2,6% που υπολόγιζε το ίδιο το Ταμείο τον Οκτώβριο του 2017 (όταν είχε εκδώσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις του). Ακόμα χειρότερα, η συνήθως «αισιόδοξη» Κομισιόν μείωσε και την δική της πρόβλεψη σε 1,9% για φέτος.


Από την άλλη στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν μιαν ευχάριστη έκπληξη για «τεχνικούς λόγους», επειδή δηλαδή η σύγκριση γίνεται με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονταν στο β΄τρίμηνο του 2017 (1,5%) και ύστερα από 4 τρίμηνα ύφεσης που μεσολάβησαν από το 2015 και μετά. Αναμένουν δηλαδή μιαν «τεχνική» άνοδος του ΑΕΠ επειδή η βάση σύγκρισης είναι τα προηγούμενα τρίμηνα που ήταν πολύ κατώτερα του αναμενομένου ("base effect").

Τα στοιχεία αυτά πάντως για την πορεία του ΑΕΠ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει την επομένη σχεδόν των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έρθουν στις 10 Σεπτεμβρίου και να ακολουθήσουν λίγες ημέρες αργότερα και οι επικεφαλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης