Financial Times: Ο Τσίπρας θέλει να αποτρέψει τις περικοπές λόγω εκλογών

tsipras_syntakseis_deth_arthro

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα στους επενδυτές, μετά την παρέμβασή του στη διαδικασία πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» - Την ίδια ώρα, το ΑΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικό παράγοντα, γράφει ότι «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου»

Στον εκλογικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα εντάσσουν οι Financial Times την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού στην αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις, για τις οποίες ο ίδιος συμφώνησε και υπέγραψε με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει το οικονομικό μέσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η χώρα «συνεχίζει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας» και «αποφασίζει να αποφύγει τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση». Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου γύρου περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο, παρόλο που τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο ως προϋπόθεση για την εκκαθάριση της τελικής διάσωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι περικοπές, τις οποίες υποστηρίζει το ΔΝΤ, θα περιορίσουν την οικονομία και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου του επόμενου έτους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Στην ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, μετά από οκτώ χρόνια, ως «μια νέα αρχή» και «ένα ιστορικό διάλειμμα από το παρελθόν». Νωρίτερα, ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις και υψηλότερες κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 30% του ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού, χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για επαγγελματίες, επιδοτήσεις ενοικίου για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά αντισταθμίζονται από τη βελτιωμένη είσπραξη φόρων και τους αυστηρούς ελέγχους των δαπανών σε άλλα μέρη. Ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα στους επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα, παρόλο που η εγκατάσταση ήταν σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων δύο διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ένας επενδυτής του Περσικού Κόλπου που διαμορφώνει πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία κοντά στην Αθήνα, υπέβαλαν προσφορές για το νοσοκομείο. Η πώληση επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

ΑΠΕ: «Στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου»

Εν τω μεταξύ, αρχίζουν αύριο το πρωί οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα υπάρξουν δύο-τρεις συναντήσεις -μία αύριο, μία την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί) και εάν χρειαστεί μία την Πέμπτη. Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των "κόκκινων" δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το "καυτό" θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το "ανοίξει" αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως "στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. Κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου".

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Νικ

Σιγουρα δεν θα υπαρχει μειωση συνταξεων απο 1 .1.19 αλλα απο την επαυριο των εκλογων με αναδρομικη ισχυ .πολιτικαντικοι σχεδιασμοι με ενα λαθος προτεινομενο οτι το οποιο πλεονασμα δεν φτιαχτηκε απο τους συνχους για αυτους αλλα απο την φορολαιλαπα εναντι ολων δηλ ανακατανομες σοσιαληστικες κατα οποιυ και υπερ οποιου μας συμφερει

Τριτοκοσμική Μπανανία 🇬🇷

Τρεναρει όσο μπορεί τις περικοπές και το Σκοπιανό, ώστε να "πέσουν" πάνω στη ΝΔ μετά τις εκλογές. Να δείτε που θα κατηγορήσουν τη ΝΔ κιόλας, για αυτά που εκείνοι είχαν ήδη συμφωνήσει... 😂 😂 Τρέλα!

MAPAS

Στους ΘΕΣΜΟΎΣ ( ???? ΟΥΑ ΟΥ όχι ΤΡΟΙΚΑ αλλά ΘΕΣΜΟΥΣ ) το είπες ?????

Ο ΑΛΕΚΟΣ

ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ !

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣ ,ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΞΕΝΕΙΣ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙ , Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ !

Περισσότερο

Η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας είναι το πρόβλημα ... Στις εκλογές θα το καταλάβει.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ,ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΣΕΙ ,ΘΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ ,ΘΑ ΣΤΗΣΕΙ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ,ΘΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.. ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ..

ΝΔ γραφείο τύπου(εσωτερική διανομή)

Παιδιά,το θέμα με τις συντάξεις είναι χαμένο!Τα έχει συμφωνήσει ο Τσίπρας απλά το παίζουν δύσκολοι για τα μάτια του κόσμου.Ευτηχως όμως ανεβαίνουν οι νεκροί στο Μάτι.Ας επικεντρώσουμε την κριτική μας σε αυτό.Πρεπει να το κρατήσουμε ψηλά αν είναι δυνατόν μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

ξυριζα(εξωτερική διανομή)

Παρακαλούνται τα τρολ των 0.60 να διαδίδουν ότι βγήκαμε στις αγορές και ότι όλη η οικουμένη κάνει ουρές για να επενδύσει στο Τσιπριστάν.

Δεξιοτρολ

Οκ. Αλλα μονο με τη καταστροφη στο Μάτι δεν κάνουμε δουλειά! Ως τις εκλογες θ' αρχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ...Αμα δεν κοπούν και οι συνταξεις, τον ήπιαμε....

Q

Μαλλον θελει να αποτρεψει τις εκλογες λογω περικοπων. Αν δωσεις εξουσια στα κομμουνια, μετα δεν ξεκολλανε με τιποτα...

Χρήστος

Αυτό που πραγματικά θέλει ο καταληψίας είναι να μην γίνουν ποτέ εκλογές. Και όταν γίνουν να κάνει τα πάντα για να τις νοθεύσει. Άπλυτε κατσαπλιά. Εσύ, οι Λαλιώτηδες, οι Κουφοντίνες, οι Παπαρήγες και όλη η πλέμπα της αριστεράς (πράσινης, κόκκινης, ροζ κοκ) θέλετε έναν περίπατο γ@μήσι

νικος

και θα το κανεις εσυ ξερεις τι ποσοστο στην ελλαδα αριθμουν οι ψεκασμένοι η κρατικοδιαιτη λαικη δεξια , κουμουνιστες αριστεριστες αριστεροι ανανεωτικοι παλαιοπασοκοι σοσιαλιστες κουκουλοφοροι κλπ φυντάνια πανω από 68 % , θα σας λιωσουν στους φορους , στα αυγα σου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia0

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020 - Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου - Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% - Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% -Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% - Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική

5