Financial Times: Υπερβολή να μιλά κανείς για «αποφοίτηση» της Ελλάδας από τα Μνημόνια

grafiti-athens-1

Τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση την Ελλάδα παραμένουν γράφουν οι FT

Στους χαμηλούς τόνους που «δικαίως» επικράτησαν στους «εορτασμούς» για την έξοδο από τα Μνημόνια επικεντρώνονται οι Financial Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα τους.

«Αρκετά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι παραμένουν άλυτα. Ούτε και οι διασώστες του δεν φαίνεται να έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη τους. Αυτά (σ.σ. τα λάθη) επέτειναν την κρίση και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επαναληφθούν στο μέλλον» τονίζουν οι FT.

«Στην πραγματικότητα ακόμα και το να μιλάει κανείς για "αποφοίτηση" της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ένας τρόπος για να υπερβάλεις όσον αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» συμπληρώνεται στο άρθρο.

ft-dimos-1


Όπως επισημαίνεται το χρέος της Ελλάδας για την έξοδο παραμένει υψηλό και παραμένει κυρίως κάτω από τον έλεγχο των πιστωτών. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από την Αθήνα απαιτείται να συνεχίσει να τρέχει ένα στενό δημοσιονομικό πρόγραμμα, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060 προκειμένου να έχει ελάφρυνση στην αποπληρωμή του χρέους.

«Αν ο στόχος αυτός βαρύνει αδικαιολόγητα την οικονομία και απειλήσει να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα ασταθές μέλλον με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, τότε η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη να φανεί πιο ευέλικτη στην παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου για μανούβρες».

Οι Financial Times παρατηρούν ότι έχουν γίνει λίγα βήματα για την αντιμετώπιση βαθύτερων δομικών προβλημάτων επισημαίνοντας τα φορολογικά βάρη ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα οποία λένε ότι θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στις οποίες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να "καθαρίσουν" τους ισολογισμούς τους, η προώθηση απευθείας επενδύσεων μέσω κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων όπως η ολοκλήρση του κτηματολογίου.

«Οι υπόγειες προκλήσεις παραμένουν: μια μη παραγωγική οικονομία με φορολογικό σύστημα που δεν αποδίδει είναι κλειδωμένη σε μια νομισματική ένωση που κάνει μη ανταγωνιστικούς τους παραγωγούς της. Θα χρειαστούν περισσότερα από τα μέτρα που προώθησαν οι δανειστές για να μπει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο για την ευημερία» καταλήγουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Σωστά

Όλοι λένε πως το ευρώ μας καταστρέφει.

300οι πίθηκοι στο τρελοκομείο

Ποιο μεγάλος εχθρός από όλους είναι οι πολιτικοί μας.. Ξεπερνά και την βρωμιά του χρήματος..

Κωστας

Ενω οσοι τους ψηφιζανε καθαροτατοι!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1AL2NZ

Βαθαίνει το χάσμα των Ευρωπαίων με την Ιταλία - Περιθώριο δύο εβδομάδων στα κράτη-μέλη να ελέγξουν γραμμή-γραμμή τον ιταλικό προϋπολογισμό - Τυπική έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εντός του Δεκεμβρίου, εάν η Ρώμη δεν συμμορφωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα επιβληθούν κυρώσεις

ytygy_XL

Οι όποιες συζητήσεις για το μέλλον του Αttica Group έχουν παγώσει, προς το παρόν, και αναμένεται να αναθερμανθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η MIG μετά την πώληση του «ΥΓΕΙΑ» εισέπραξε 200 εκατομμύρια ευρώ οπότε «δεν υπάρχει βιασύνη» όπως ειπώθηκε στο «business stories».

hg67_XL

Σχεδόν ένα στα δύο ξενοδοχεία στην Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των επιχειρήσεων- «αστεριών», ήτοι στην κατηγορία των διεθνώς αντατωνιστικών ξενοδοχείων, τα οποία όμως συγκεντρώνονται στους κύριους προορισμούς.