Φουντώνει η παροχολογία μετά το «παράθυρο» Μοσκοβισί για τις συντάξεις

moskovisi-tsakalotos_main01

Σιωπή Τσακαλώτου την πρώτη μέρα των εορτασμών - Στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα η πρεμιέρα της μετα-τρόικας - Το σχέδιο της κυβέρνησης για συντάξεις, ΦΠΑ και κατώτατο μισθό

Αέρα στα πανιά του πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει από την Ιθάκη μια νέα περίοδο φιλολαϊκών εξαγγελιών έστειλε με τις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος έκανε δώρο στην Αθήνα άλλη μια διατύπωση δημιουργικής ασάφειας για τις συντάξεις -όπως και πριν από δύο μήνες στην Αθήνα- φουντώνοντας τα σενάρια για το ευρύτερο πακέτο παροχών που ετοιμάζει το Μαξίμου.

Ερωτηθείς για το αν θα κοπούν οι συντάξεις ο κ. Μοσκοβισί είπε αρχικά «δεν μπορώ να το σχολιάσω» για να προσθέσει «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Στη συνέχεια όμως άφησε ανοιχτό παράθυρο σημειώνοντας τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια "κανονική" χώρα θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Η λεγόμενη μετα-τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ για να συζητήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το τελικό μείγμα του 2019 που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα πρέπει να είναι έτοιμο ως την 1η Οκτωβρίου για να εγκριθεί από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή στις 16 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα και μέσα στο Σεπτέμβριο, θα ξεκαθαρίσουν όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην περικοπή ή μη των συντάξεων, στο μέρισμα του 2018 και στις λεγόμενες «μόνιμες φοροελαφρύνσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2019.


Νωρίτερα είναι πιθανό να εξαγγελθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού ως 5%

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας η... ερημιά στο υπουργείο Οικονομικών και η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην κάνει δηλώσεις για την ολοκλήρωση ενός μνημονίου που το «έτρεξε» ο ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου ετοιμάζει πυρετωδώς τον ανασχηματισμό και από τη άλλη Δευτέρα 27 Αυγούστου αναμένονται οι κρίσιμες συσκέψεις στις οποίες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα του 2018 και τις «μόνιμες φοροελαφρύνσεις» του 2019 ενόψει της ΔΕΘ.

Στο υπουργείο Οικονομικών προβάρουν διάφορα σενάρια για τις παροχές. Ο στόχος είναι να δοθεί φέτος κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ και να ανακοινωθούν οι λεγόμενες «μόνιμες φοροελαφρύνσεις και η αύξηση κοινωνικών δαπανών» ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2019 (2/3 φοροελαφρύνσεις, ⅓ αύξηση δαπανών).

Το μεγάλο ερώτημα για το Μαξίμου είναι αν «περνάει» η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από το Eurogroup. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως ακόμη και σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας «θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα γίνουν δηλώσεις αλλά δεν θα δοθεί συνέχεια και θα περάσει». Δεν λείπουν όμως κι αυτοί που φοβούνται το χειρότερο. Ποιο θα ήταν αυτό; Να ακυρωθούν κάποια από τα μέτρα για το χρέος όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Κάτι τέτοιο συνέβη το 2016 με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στοιχειώνει ακόμη τη μνήμη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αναγκάστηκε να στείλει επιστολή συγγνώμης στο Eurogroup για να τα ξεπαγώσει.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα κάνει ο ίδιος τις πρώτες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και το πακέτο αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μελετώνται οι παρακάτω κινήσεις.

Για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 (700 εκατ. ευρώ)

13η σύνταξη: Για το φετινό μέρισμα στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο πρότζεκτ της «13ης σύνταξης» δηλαδή ενός επιδόματος που θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους με την υπόσχεση ότι θα δίνεται κάθε χρόνο. Η σκέψη που επικρατεί είναι πως ακόμη κι αν η περικοπή των συντάξεων αναβληθεί κατά 6 μήνες (αντί να καταργηθεί πλήρως) το επίδομα αυτό θα μειώσει τις απώλειες σε ποσοστό πάνω από 50%, από το 18% που έχει ψηφίσει η Βουλή σε 5% ως 8%.

Μία δόση ΕΝΦΙΑ: Παράλληλα μελετάται το σενάριο ο Πρωθυπουργός να χαρίσει στους φορολογούμενους την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο. Θα είναι βεβαίως ένα μέτρο «μιας χρήσεως» και σχετικά ακριβό: κοστίζει 350 εκατ. ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Η απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ειλημμένη αλλά υπάρχουν ακόμη σκέψεις για το ύψος της αύξησης. Το σενάριο μιας μεγάλης αύξησης που θα μπορούσε να ανακοινωθεί πανηγυρικά δείχνει να υποχωρεί καθώς οι Θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσαν να «ανεχθούν» μόνο μια συμβολική αύξηση: από 2% ως 5%. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούν ότι θα αυξηθεί η ανεργία.

Για τις ελαφρύνσεις του 2019 (1 δισ. ευρώ)

Το μεγάλο πακέτο περιλαμβάνει τις λεγόμενες μόνιμες παρεμβάσεις. Μελετώνται οι εξής κινήσεις:

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%

-Μείωση φόρων και εισφορών: Οι ασκήσεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και η μείωσή του την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Την εξίσωση των φοροελαφρύνσεων συμπληρώνουν οι σκέψεις για μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 29% στο 26%.

Παράλληλα εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους με εισοδήματα ως 30.000 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο παίζει η μείωση των εισφορών με την αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ αν δεν αξιοποιηθεί για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Το βασικό σενάριο είναι η μείωση από 20% ως 30%, από τα 650 ακόμη και στα 500 ευρώ. Η λογική που επικρατεί είναι ότι τα 650 ευρώ το χρόνο επιβαρύνουν τους επαγγελματίες που άντεξαν να μην κλείσουν το μπλοκάκι τους. Το μέτρο κοστίζει 100 εκατ. ευρώ

-«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ: Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 τρέχουν τρία σενάρια. Το πρώτο είναι η οριζόντια μείωση κατά 10% μαζί με έναν οδικό χάρτη μείωσης ως και 30% τα επόμενα χρόνια (όπως υπόσχεται και η Νέα Δημοκρατία). Το δεύτερο είναι η πλήρης απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών που σήμερα δικαιούνται έκπτωσης 50% (με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμους κλπ.). Αν η έκπτωση φτάσει το 100% το μέτρο θα κοστίζει 84,5 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σενάριο είναι η μείωση του πρώτου συντελεστή του ΕΝΦΙΑ (2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) για περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης,

Όλα αυτά αποτελούν για την ώρα ασκήσεις επί χάρτου με σαφή προεκλογική χροιά δίχως να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις από το Eurogroup ή τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Προσεξτε τι γινεται:

Οι συμμοριτες Νταουλιερης και οι περιξ αυτου γδερνουν ολο το λαο, μαζευουν λεφτα και μετα μοιραζουν στους δικους τους ψιχουλα για να μη ψοφησουν. Οι 'δικοι' τους, που κατα κανονα, ορισμο και συνηθεια ειναι τα πιο χαμηλα κοινωνικα στρωματα, απλυτοι, αμορφωτοι μπολσεβικοι σου φιλουν το χερι (ε, και τιποτ'αλλο αμα λαχει) για ενα ευρω. Και η συνεχεια εχει ως εξης: Στον επομενο ελεγχο των δανειστων που θα γινει σε τρεις μηνες απο τωρα, (αστε τι λεει η συμμορια περι τελους του μνημονιου και αλλα φαιδρα, και αν δεν συμφωνείτε αποδειξτε οτι δεν ειναι ετσι) αν διαπιστωθει οτι κανουν πραγματα που δεν εχουν συμφωνηθεί και συνυπογραφει η δεν εκπληρουν αυτα που συμφωνησαν, τους στριμωχνουν και η ιστορια αρχιζει απο την αρχη. Και τοτε τα πραγματα ειναι πολυ δυσαρεστα γιατι αφου δεν υπαρχει πια δοση που θα κατακρατουσαν οι δανειστες μεχρι να εκπληρωθουν τα συμφωνηθεντα, θα "βαλουν χερι" στις εγγυησεις του ελληνικου κρατους (ας το πουμε ετσι) και τοτε δεν θα εχουμε ουτε βρακι ν' αλλαξουμε. Διαβαστε το κειμενο του μνημονιου και φτιαξτε καταφύγια στις αυλες σας.

Σπύρος

Ψέμμα στο ψέμμα. Στο κόλπο και ο αδαής Μοσκοβισι. Καραγκιόζης και αυτός μαζί με Τσίπρα και Καμμένο.

Τον Μοσχοβισι

τον εχουνε στην Επιτροπη για να γελανε. Ο ανθρωπος ειναι εκει γιατι καθε χωρα χωνει και κανενα δικο της (συστημα αναλογιας, δηλ. del culo). Δεν εχω ακουσει κανεναν απο στην Ευρωπαικη Επιτροπη που να τον παίρνει στα σοβαρα. Εδω αποδεικνυεται και το ασθενες σημειο: Ο Μοσχοβισι, σοσιαλιστής κι αυτος, παιρνει θεση υπερ σοσιαλΗστων. Γιατι; Γιατι κανεις δεν του ειπε οτι η ελληνικη συμμορια δεν εχει τιποτα κοινο με τον σοσιαλισμο του. Αλλα ευτυχως, ο,τι καινα λεει τον γραφουν εκει που δεν φεγγει ο ηλιος.

;;;;

Είτε Ιανουάριο είτε ιουνη, οι συντάξεις θα κοπούν..είναι δικό τους μέτρο, από τη δική τους διακυβέρνηση που μπορεί να κόστισε και 200 δις και δεν υπάρχει η γνωστή καλή δικαιολογία ότι φταίνε μόνο οι άλλοι.. από κει και πέρα η οποιαδήποτε παραμονή τους στο θρόνο, απλά προκαλεί... Και αν νομίζουν ότι με εξάμηνη παράταση συνταξεων ή μείωση φόρων γιαλαντζι ή ειρωνική αύξηση του 2 τοις εκατό στο μισθό, μας λαδωνει για να ξεχάσουμε τη Μακεδονία, τη Θράκη, την ήπειρο, το αιγαιο και το μεταναστευτικό πλανώνται πλανην οικτρα

Σαράντος Πιτσιλαδής

Είναι γνωστό πως θα μοιράσουν βοηθήματα ελεημοσύνης γιανα μαζέψουν κάποια ψήφο! Κοροϊδεύουν τον κόσμο αφού αυξήσεις δεν μπορούν να δώσουν και γιατί θα κατρακυλίσει και πάλι η οικονομία στο βάραθρο και γιατί έχουν συμφωνήσει πως αυξήσεις θα δοθούν μόνο όταν μειωθεί το χρέος της χώρας κατά τα 2/3 δηλαδή από 380 δις στο 130 δις περίπου! Απατεώνες ακόμα κι όταν αναπνέουν!

t

Πότε θα σταματήσει ο Μοσκοβισί να προκαλεί; Αφήστε μας στην ησυχία μας πια

christos

Ρε ειχατε καιρο να δειτε μακακα. Νατος!!!!!

Λάμπρος

Το καλύτερο σχόλιο...Ότι λείπει πάλι, με κάποιον φανταστικό φόρο που θα βαπτιστεί κάπως αλλιώς, πιο ευπεπτα... ο όχλος και οι ιδεολογίες να είναι καλά. Για επενδύσεις πέρα βρέχει... Δεν βάζουμε μυαλό.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΜΕ 310+ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ/ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΟΥ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΚΑΙ ΠΟΥ ''ΠΑΡΑΓΕΙ'' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ Δ.Υ. ΚΑΙ 45ΧΡΟΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ) ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΙΡΑ ΤΗ ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ/ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ 100 ΜΕ 150 € ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΟΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΒΑΓΜΕΝΟΙ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ (ΒΛ. ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΤΑΪΒΑΝ Κ.Ο.Κ.) ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΝΗΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΒΛ. ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ Κ.Ο.Κ.) ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ 16 ΩΡΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 80 € ΜΗΝΙΑΙΩΣ... ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΙΣ ''ΟΘΟΝΕΣ'' ΣΑΣ...

Απ-λυτος και αυτός !

Αυτόν τον ...Μοσχαροβισί να μην τον ξεχάσει ο Κυριάκος όταν γίνει Πθ ! Να τον καλέσει στην Ελλάδα για να τον ...φτύσει !!!

Πάνος

Η αλητεία κινείται πλεον θεσμικά με την ψήφο των Ελλήνων. Η χώρα έχασε 4 χρόνια και χρεώθηκε επιπλέον τα 86 δις του τρίτου μνημονίου, συν τα πόσα που χάθηκαν απο τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού απο 1% σε 5,5%, την αύξηση του χρέους, την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας, την επιδότηση της λαθρομετανάστευσης, την άγρια φορολόγηση, την άκρατη φοροδιαφυγή, την....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

9
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

4