50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση

tsakalotos-eurogroup_main01

«Πάγος» και για τον κατώτατο μισθό - Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου - «Μην περιμένει "λευκή επιταγή" η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο»

Να αποφύγει «το χειρότερο» προσπαθεί πλέον η κυβέρνηση, μετά και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον γερμανικό τύπο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε και τις δύο προτάσεις για το ελληνικό χρέος
(παράταση πληρωμών για επιπλέον 15 χρόνια και ελάφρυνση βάση του ρυθμού Ανάπτυξης) κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο κίνδυνος είναι, όπως έλεγε πριν τρεις εβδομάδες σε συνέντευξή και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ότι όποτε διαφωνούσαν Γερμανία και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η κατάληξη του συμβιβασμού τους ήταν «ότι εμείς παίρναμε δύσκολα κοινωνικά μέτρα και δεν παίρναμε τίποτε για το χρέος, δηλαδή the worst of all worlds, το χειρότερο και από τις δυο πλευρές».

Και ενώ ο χρόνος για τις αποφάσεις περί συμμετοχής του ΔΝΤ ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα εξαντλείται, οι Βρυξέλλες δίνουν διορία 20 ημερών στην κυβέρνηση, για να κλείσει τουλάχιστον 50 από τα 88 προαπαιτούμενα που μένουν εκκρεμή.

Στέλεχος των θεσμών, μιλώντας σε δημοσιογράφους εχθές στις Βρυξέλλες, τόνισε πως ως τις 14 Ιουνίου πρέπει η Αθήνα να φέρει σε πέρας τα εκκρεμή προαπαιτούμενα (μόλις δέκα έχουν περατωθεί) έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης το EuroWorking Group, και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα, στις 14 Ιουνίου, οι θεσμοί θα συντάξουν και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) για να αποτελέσει την βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Αν και ο αξιωματούχος δεν συνέδεσε ευθέως την DSA με την σύναψη ενός προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η έκθεση θα στοχεύει να υποστηρίξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα δοθεί λευκή επιταγή» στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, την ώρα μάλστα που και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες» έλεγε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για «καθαρή έξοδο» στις 20 Αυγούστου και θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, ενώ «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του "Συμπληρωματικού Μνημονίου" της Κομισιόν»​, αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050 και η επιτήρηση θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας όπως της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, «μέχρι η Αθήνα να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Σε κίνδυνο και η δόση του 1 δισ. ευρώ

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει και η μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Απομένει ένα δισ. ευρώ ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης που δεν έχει αποδεσμευθεί και, μετά τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα αυτά, αφού θα πρέπει να επιστραφούν στο ταμείο του ESM.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως -στην φάση αυτή τουλάχιστον- το ΔΝΤ δεν πιέζει ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να επιβληθούν από το 2019. Και αυτό επειδή φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018-2019, όσο και τα επόμενα έτη.

Ωστόσο πολλά θα κριθούν στις 4 Ιουνίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών των καυσίμων διεθνώς αλλά και η κατάσταση στην Ιταλία (από την οποία μόνον η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη) εντείνουν τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των προβλέψεων για την Ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος.

«Πάγο» έβαλε επίσης ο ευρωπαίος αξιωματούχος και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ύποστηρίζοντας πως στο παρελθόν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα καθώς, και πριν το 2009 ακόμα, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερη παραγωγικότητα. Οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση όμως πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά και με βάση τις αντοχές της αγοράς και της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και για τον κατώτατο μισθό ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.

ΣΧΟΛΙΑ (62)

Αποστόλης

Προτεραιότητα έχει το προαπαιτούμενο της νομοθετικής εξουσιοδότησης της άμεσης δράσης 100 για υποβολή καταγγελιών καταναλωτών-πελατών-εργαζομένων προς έλεγχο-επιβολή προστίμων-κυρώσεων περί άκοπων αποδείξεων, ανασφάλιστων απασχολουμένων, αφορολόγητων εισπράξεων, υγειονομικών παραβάσεων, πολεοδομικών παρανομιών, εργασιακών αντικανονικοτήτων, αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Nikos P

Σήμερα έχουμε μια νέα εκδοχή του ραγιαδισμού. Αυτή η εκδοχή έχει κάποιες διαφορές με την κλασσική έννοια. Ο ραγιαδισμός σήμερα δεν επιβάλλεται με την ωμή βία όπως παλαιά. Σήμερα ο ραγιαδισμός είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών αιτιών, ψυχολογικής βίας αν θέλετε και ο ραγιάς, έχει αποφασίσει μόνος του κάτω από αυτήν την πίεση, ότι θα είναι ραγιάς

Thanos

Ραγιαδισμός σήμερα δεν υπάρχει φίλε μου ... κάποιοι "ψευτοτσαμπουκάδες επαναστάτες τις κλανιάς" έχουν μπερδέψει στο μυαλό τους τις εποχές του 1600 και 2015+ και πιπιλάνε την ίδια καραμέλα για " δικούς τους σκοπούς " .. Το που οδηγούνται οι χώρες για άλλους λόγους να μην γράφω πολλά ( ..άλλωστε και να αναλύσω οι μισοί θα καταλάβουν και άλλοι μισοί θα επεναλαμβάνουν τις ίδιες βλακείες μέσα στις ψευδεσθήσεις του μυαλού τους .. ) δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το ραγιαδισμό μιάς άλλης εποχής ...

Πολύ γελιο

Αλλάξανε οι καιροί. Οι συριζαιοι λένε στους τροικανους πως είναι καλά παιδιά και τα εφαρμόζουν όλα κατά γράμμα. Να δείτε πλάκα πως όταν κυβερνάει ο Μητσοτάκης οι συρθζυθα κάνουν συγκεντρώσεις όταν ο μητσυδεν τηρεί τις δεσμεύσεις προς την τρόικα ! Μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως οι τύποι ήταν στημένοι από την αρχή;

απορία γενική

γιατί τόσοι ψεκασμένοι σε αυτό το σάιτ;

Thanos

Άστα αυτά ρε " αψέκαστε - αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού " που πειράχτηκες εσύ και καλά ... επειδή δικαίως διαμαρτύρετε ο κοσμάκης .. έστω στο site ..

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΝΕ ΟΙ ΔΥ..

Εμείς 8 χρόνια μέχρι στιγμής μνημόνια,ανεργία,φυγή νέων κ αυτοκτονίες μαζικές, και ώς το 2050 λιτότητα με ξεπούλημα συνεχόμενο και μισθοί πείνας.....Θα μας πάρουν με τις πέτρες οι νέες γεννιές..Το δημόσιο με τις προσλήψεις κατέστρεψε τη χώρα με τις κυβερνήσεις που βγάζει τα τελευταία 30 χρόνια..Ξεπουλήστε τώρα τη χώρα με ιδιωτικοποιήσεις,και πάρτε πάλι δανεικά για να συνεχίζετε να πληρώνετε τους ΔΥ...Σε λίγο θα ονομαστούμε ένωση δημοσιων υπαλλήλων Ανατ.Μεσογείου...ρουσφέτι και ας ψοφάνε οι άλλοι αυτός είναι ο νεοέλληνας...

ΒΑΓ

δημοσιο ειναι η Folli – Follie ?? Ύστερα από την αποκάλυψη του αμερικανικό fund Quintelessential Capital Management που αμφισβήτησε το δίκτυο καταστημάτων, τα αποθέματα κτλ είναι ίσως πλέον παρωνυχίδα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το ταμείο των 446 εκατ. ευρώ δεν φθάνει ούτε τα 100 εκατ. ευρώ !! αυτοι μαλλον τα εφαγαν μονοι τους !! απλα τιποτα δεν δουλευε στην Ελλαδα ουτε δημοσιο ουτε ιδιωτικο !

Καραμέλα Νο5

και στη φολιφολι το δημόσιο που έπρεπε να την ελέγχει δεν την έλεγχε σωστά η και καθόλου. Κατανοητό λοιπόν ότι και πάλι φταίει το δημόσιο?

45 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΠΛΕΟΝ...

Σε γνωστό site αναφέρεται για 45 έτη συντάξιμα, και σύνταξη στα 72....Αντιλαμβάνεστε που πηγαίνουμε σαν χώρα για χάριν των ευρωπαίων????Όποιος κ να βγει εμείς θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε..

ψέκασμα

μην διαβάζεις πολλά σάιτ γιατί θα πάθεις τίποτα... Και τώρα είναι στα 67 αλλά ο μέσος όρος όσων βγαίνουν είναι στα 60.

Spyros D.

Και εσύ πιστεύεις δηλαδή πως θα υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία για να δώσουν συντάξεις αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό...Ποίος θα τα πληρώνει τα ταμεία μπρε, οι ΔΥ ή η μαύρη εργασία και οι εισφορές των 400Ε των νέων εργαζομένων?

80% ΦΤΩΧΕΙΑ-20% ΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Κ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΨΩΡΟΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΟΙ ΔΥ ΩΣ ΒΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΑΖΟΥΝ...ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ??

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ

ΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ...ΚΑΡΑΠΛΕΟΝΑΣΜΑ .ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Ο ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΤΗ ΩΣ...ΕΞΟΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ .Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ 30% .ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑΝ ΛΗΞΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΛΑΜΕΠΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΩΝ ΧΑΣΙΚΛΗΔΩΝ ΓΚΕΗΔΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ.....ΣΥΡΙΖΟΒΟΛΕΜΕΝΩΝ .ΟΙ ΙΣΛΑΜΕΠΟΙΚΟΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ .

Ιωάννης ΜΠ.

Κατασυκοφάντησαν καταδίωξαν την αξιοκρατία. Τοποθέτησαν τα φανατικά λυσσαλέα κομματοκοπρόσκυλα στις θέσεις τους. Ανταγωνιστηκότητα και ευημερία έχουν απειροελάχιστη πιθανότητα επιστροφής. το τέλος έρχεται. τα κομματοκοπρόσκυλα θα φάνε τα αφεντικά τους. Μόνο που ο Έλληνας δεν θα πάψει να ελπίζει.

Άγγελος

Άραγε θα μεριμνήσει το κράτος για την προαπαιτούμενη εξαφάνιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της δανειοδιαφυγής της πραγματικής οικονομίας της αγοράς???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

14b128fba685b54f75578ac1693f89a5_XL

«Είχε ήδη χορηγηθεί προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της μετά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων  ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών