«Πάγος» από το Eurogroup για επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων

«Πάγος» από το Eurogroup για επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων

Σκληρή η στάση της Γερμανίας στο αίτημα για ελάφρυνση χρέους

eurogroup_main02
Τα εύσημα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) στην Αθήνα αλλά όχι και μια συνολική συμφωνία για το χρέος απέσπασε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
στο χθεσινό
Eurogroup που έγινε στις Βρυξέλλες.


«Το ξέρουμε ότι κοντεύουμε είμαστε σχεδόν εκεί» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνολική συμφωνία με το
Κλείσιμο
ΔΝΤ για το χρέος η οποία θα επιτρέψει την είσοδο του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει και δουλεύμε μαζί για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα εκπηρώνει έναν στόχο, την επιτυχημένη κατάληξη του τρίτου προγράμματος και την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να έχει πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Από την πλευρά του Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα ότι το μετά-προγραμματικό πλαίσιο και η λύση για το χρέος θα πρέπει να ικανοποιούν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και τις αγορές. Ως γνωστόν, οι αγορές περιμένουν από το Δ.Ν.Τ. μια ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) που θα λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι όντως βιώσιμο.

Πάντως ο κ. Μοσκοβισί εξέπεμψε κλίμα αισιοδοξίας έως και βεβαιότητας για σύγκλιση με το ΔΝΤ και για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Κατά τις πληροφορίες η στάση της Γερμανίας το χθεσινό Eurogroup ήταν σκληρή κάτι που αποτυπώθηκε και στις εκφράσεις που επέλεξε ο κύριος Μοσκοβισί που μίλησε για την ανάγκη η Ελλάδα να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup της 21 Ιουνίου.



Πάγος για τις συντάξεις



Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της περικοπής των συντάξεων το 2019 ο Επίτροπος δεν φάνηκε να αφήνει κανένα περιθώριο.



Συγκεκριμένα απάντησε ότι η τεχνική συμφωνία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ότι προφανώς τώρα υπάρχει η ανάγκη της εφαρμογής. Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε οι ελληνικές αρχές πρέπει πάντα να δείχνουν ότι πρέπει να αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο στη δουλειά (υπονοώντας ότι το μερίδιο των Ευρωπαίων είναι το χρέος). «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστές, απ' όλους» είπε ο κ. Μοσκοβισί, κλείνοντας το θέμα.



Δείχνει συνφωνία στις 21 ο Τσακαλώτος



Αμέσως μετά τη συνεδρίαση πηγές του υπουργείου οικονομικών μετέδιδαν κλίμα αισιοδοξίας ενόψει του επόμενο Eurogroup. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο:

• Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκογια την ολοκλήρωση του προγράμματος.

• Ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

• Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.



Εκκρεμεί 1 δισ. ευρώ



Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι απομένει ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που θα είναι διαθέσιμο ως τις 15 Ιουνίου και εξαρτάται από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι ο ESM αναμένει τα στοιχεία του Απριλίου για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά τις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο για μια «μεταπρογραμματική διευθέτηση».



Νέος γύρος Τόμσεν



Πριν το Eurogroup ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν είχε επί δύο ημέρες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της ευρωζώνης οι οποίες όμως δεν οδηγήσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Κατά τις πληροφορίες θα υπάρξει και επόμενος γύρος επαφών για το ελληνικό χρέος στο τέλος του μήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης