Βρυξέλλες προς Αθήνα: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου

Βρυξέλλες προς Αθήνα: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

eurogroup_arthro
Διορία έως τις 14 Ιουνίου δίνουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση για ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group, και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στον Τύπο τόνισε πως την ίδια ημέρα οι θεσμοί θα δομήσουν και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), έτσι ώστε να αποτελέσει τη βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Αν και ο αξιωματούχος δεν συνέδεσε ευθέως την DSA με την σύναψη ενός προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η έκθεση θα στοχεύει στο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να μην μεταφερθούν στο 2019.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του 3,5% τόσο το 2018-2019 όσο και τα επόμενα έτη. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει όμως η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως υπάρχει ένα δισ. ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησς, που δεν έχει αποδεσμευθεί. Οι θεσμοί αναμένουν να καλύψει η Ελλάδα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλιώς τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στο ταμείο του ESM.

Στην μεταπρογραμματική επιτήρηση της χώρας, ο αξιωματούχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας πως ναι μεν η επιτήρηση δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα, “αλλά δεν θα αποτελεί και λευκή επιταγή”.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργήσαν στο παρελθόν οι συλλογικές συμβάσεις για τον αξιωματούχο, καθώς πριν απο το 2009 το επιπλέον κόστος στην οικονομία οδήγησε σε μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερη παραγωγικότητα. Οι θεσμοί εξετάζουν το ενδέχομενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προιπόθεση όμως πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις μισθών.

Κλείσιμο
Τέλος, για τον κατώτατο μισθό, ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης