Πώς η απόφαση Τραμπ για το Ιράν τορπιλίζει τα σχέδια ΕΕ και Ελλάδας για επενδύσεις

tehran_main01

Η Ελλάδα αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν εντός της ΕΕ και οι εισαγωγές πετρελαίου από την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον ΟΠΕΚ, θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία - Φόβοι σε ολόκληρη την ΕΕ για την τορπίλη Τραμπ

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή ήταν το πρώτο ανησυχητικό σημάδι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο, ήταν η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ (και η προσωρινή εξαίρεση της Ε.Ε από αυτούς τους δασμούς που θα λήξει τον ερχόμενο Ιούνιο), η οποία σήμανε συναγερμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το τελευταίο "χτύπημα", ήτοι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες στην Ευρώπη για τις προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης. Πολύ περισσότερο, μετά και τη δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν να διακόψουν άμεσα τη λειτουργία τους.

Οι φόβοι ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει την ΕΕ, όχι ως σύμμαχο, αλλά ως εμπορικό - τουλάχιστον- ανταγωνιστή, ενισχύονται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η de facto κατάρρευση της συμφωνίας με το Ιράν, πλήττει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ευρωπαϊκές εταιρίες και παράλληλα ενισχύει τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις ευρωπαϊκές εταιρίες και βιομηχανίες να προχωρήσουν σε σημαντικότατες συμφωνίες με τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν αποτέλεσε για την Ευρώπη μια πολλά υποσχόμενη, αναδυόμενη οικονομία που θα απορροφούσε, μεταξύ άλλων, εργοστασιακό και εργαλειομηχανικό εξοπλισμό, επενδύσεις στην αεροναυπηγική, στον τομέα των συγκοινωνιών και μεταφορών, φαρμακευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά θα προσέλκυε εισαγωγές από το Ιράν, στους τομείς του αργού πετρελαίου και βιομηχανικών υλικών για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, θα πλήξει σημαντικά μια σειρά κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιριών, ανάμεσά τους, όπως ήταν αναμενόμενο και ελληνικές.

Ποια ευρωπαϊκά σχέδια απειλούνται άμεσα στο Ιράν

Το 2017, oι εξαγωγές της Ε.Ε. στο Ιράν έφθασαν σχεδόν τα 11 δισ. ευρώ. Εκατονταπλάσιες από τις αμερικανικές εξαγωγές. Τον Νοέμβριο του 2017 οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ιράν άγγιξαν τα 18,56 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 57% σε σχέση με το 2016. Από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν είναι η Ιταλία (με ποσοστό 24,5% στις εμπορικές σχέσεις) και ακολουθούν η Γαλλία (18,6%), η Γερμανία (16,2%), η Ισπανία (9%), η Ολλανδία (7,2%) και η Ελλάδα (6,6%). Μόνο το 2017, οι εμπορικές σχέσεις Ιράν - Ιρλανδίας αυξήθηκαν κατά 114%, ενώ οι αντίστοιχες με το Λουξεμβούργο κατά 102%.

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική "Αirbus" είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2016 να προμηθεύσει την "Iran Air" με 110 σύγχρονα αεροσκάφη ώστε να αντικατασταθεί ο γερασμένος στόλος της εταιρίας, καθώς τα περισσότερα αεροσκάφη χρονολογούνται από το 1979 και τα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν κοστίσει τη ζωή 1.200 ανθρώπων. Η συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πλέον μετέωρη, με την πιθανότητα ακύρωσής της να πλήττει σημαντικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να ενισχύσει τον αμερικανική ανταγωνιστική "Boeing", καθώς η τελευταία ενώ είχε συμφωνήσει καταρχήν στην πώληση 80 αεροσκαφών στην Τεχεράνη, όχι μόνο δεν έχει παραδώσει κανένα, αλλά έχει συμφωνήσει την μεταπώλησή τους σε άλλες χώρες .

Η γερμανική εταιρία "Lufthansa" είχε προβεί σε συμφωνία με την "Iran Air" για υπηρεσίες τροφοδοσίας, συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων. Η γερμανική "Siemens" έχει υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράν για την αναβάθμιση του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ενώ η ιταλική κρατική εταιρεία "Ferrovie dello Stato" έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την κατασκευή μιας υπερταχείας που θα συνδέει τις πόλεις Κουόμ και Αράκ.

Στον τομέα των αυτοκινήτων η γαλλική "Peugeot Citroën" είχε συνάψει συμφωνία ύψους 700 εκατ. ευρώ, με το Ιράν, για την πώληση αυτοκινήτων, ενώ το 2017 διέθεσε στην ιρανική αγορά 445.000 οχήματα. Από τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η δανική "Novo Nordisk" που παρασκευάζει σκευάσματα ινσουλίνης και επένδυσε περίπου 70 εκ ευρώ στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Ιράν.

Στον τομέα της ενέργειας η γαλλική εταιρία "Total" σε συνεργασία με την κρατική κινεζική "CNPC", έχει επενδύσει περίπου 4 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που η "Total" αναγκαστεί να διακόψει τη δραστηριότητά της, θα επωφεληθεί η κινεζική εταιρία.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ευρωπαϊκές εταιρίες στο Ιράν αφορούσαν τις πιστώσεις και για αυτόν τον σκοπό, πολλές χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε εγγυήσεις σε ευρώ ώστε να μην δεσμεύονται από το αμερικανικό νόμισμα, αλλά έπειτα από την απόφαση Τραμπ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Ελλάδα και το Ιράν

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ελλάδα αποτελούσε τον έκτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές να αγγίζει τα 1,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 92% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ίσο με το 6,6% του συνολικού εμπορίου ΕΕ - Ιράν. Η σημασία που δίνει η Ελλάδα στη χώρα της Μέσης Ανατολής, εντοπίζεται κυρίως στην εισαγωγή πετρελαίου από τα "ΕΛΠΕ", για τη διύλισή του στην Ελλάδα και ένα διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών των "ΕΛΠΕ" προς την ιρανική πετρελαϊκή εταιρία "NIOC". Οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, άγγιζαν το 20% της συνολικής ποσότητας διυλισμένου πετρελαίου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που επισκέφθηκε το Ιράν, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων προς τη χώρα, ευελπιστώντας να μετατρέψει την Ελλάδα σε εμπορική "γέφυρα" ανάμεσα σε Ιράν και ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Αμερικαν

ελληνακια, οι συμμαχιες εχουν και υποχρεωσεις οχι μονον δικαιωματα, ετσι; Καθε μερα καιτε σημαιες μας, ουρλιαζετε μπροστα στην πρεσβεια μας, ειστε πουτινοκουμμουνιστες, ψηφιζετε αναρχοκουμμουνες, κλπ. Θα αρχισουν να πεφτουν σφαλιαρες. Αντε γιατι πολυ σας ανεχτηκαμε,νταξι;

Αντιαντιαντύπας

Δεν θα μας σώσει ο Ντόναλντ; Ο Κυριάκος, οι επενδυτές; χαχα

Οι επενδυσεις....

...της Γερμανιας στην Τουρκια παντως, ειναι ασχετες απο τις αποφασεις του Τραμπ....Εκει θελουν κανουν επενδυσεις και τις κανουν και χωρις να ειναι χωρα της ΕΕ.

Είναι δίκαιο, πρέπει να γίνει πράξη.

Να πάνε Έλληνες φαντάροι να συνοδεύουν οπλισμένοι τα παιδιά των Εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης που πάνε καθημερινά στα σχολεία τους υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Είναι ΗΘΙΚΗ υποχρέωση της Ελλάδας να σταθεί δίπλα στα εβραιόπουλα.

@17:04

Αερολογίες λες.

@

οι ισραηλινοί τα καταφέρνουν μονοι τους δεν χρειάζονται έλληνες φαντάρους, που είναι απασχολημένοι με το να φυλάν τα σύνορα για εισβάλλουν ασφαλείς οι μουσουλμάνοι, τα ταξικά μας αδέρφια από Ασία-Αφρική.

Η περιβόητη "εθνική ανεξαρτησία" στον...

καπιταλισμό, είναι ανέκδοτο εφάμιλλο του "δεξιός φιλάνθρωπος". Αυτή είναι η αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών κρατών στην οικονομική και στρατιωτικοπολιτική πυραμίδα τους. Οι πιο αναπτυγμένες χώρες στα τρία αυτά σκέλη, τραβάνε τα σχοινιά και οι αποκάτω μαριονέτες χορεύουν. Σας το είπαμε από την αρχή, όταν κατέρριψαν οι Τούρκοι το μαχητικό των Ρώσων... είναι τόσα πολλά τα διαπλεκόμενα δις των καπιταλιστών, που κανείς Ρώσος ολιγαρχης δεν βάζει πάνω από τα κέρδη του, την εθνική υπερηφάνεια! Αν τολμούσαν όμως παλαιότερα να ρίξουν μαχητικό της ΕΣΣΔ, την άλλη μέρα στην Άγκυρα θα ανέμιζε σφυροδρέπανο και εξουσία θα ήταν το ΚΚ Τουρκίας. Αυτός είναι ο καπιταλισμός σας. Βαράει παλαμάκια ο οικονομικά ισχυρός και εσείς οι "εθνικά ανεξάρτητοι κι υπερήφανοι", πηδάτε για να μην χάσετε την κονόμα. Η αξιοπρέπειά σας χάνεται με το που αντικρίζετε το ντόλαρ. Τους νταήδες, ξέρετε να τους κάνετε μόνο στους ντόπιους εργάτες και στα ΚΚ των χωρών σας, μέσω ποικιλόνυμης τρομοκρατίας, άμεσης ή/και έμμεσης. Αντίθετα, η ΕΣΣΔ χρηματοδοτούσε μέσω του προϋπολογισμού της όλες τις ομοούσιες Σοσιαλιστικές χώρες, με "αγύριστα" και ουχί "δανεικά". Η διαφορά του γίγαντα εργάτη από το ευτελισμένο αρπακτικό, τον καπιταλιστή, που μπροστά στο κέρδος, από θύμα (Εβραίοι), γίνεται Ναζί (κράτος του Ισραήλ).-

@

Αν το Κράτος του Ισραήλ είναι ναζί, τότε η πρώην ΕΣΣΔ είναι η κρατική υπόσταση των κρεματορίων του Άουσβιτς, του Νταχάου και της Τρεμπλίνκα μαζί.

ποσο αποβλακώνει η προοδευτική ιδεολογία της εργατικής τάξης

"...την άλλη μέρα στην Άγκυρα θα ανέμιζε σφυροδρέπανο και εξουσία θα ήταν το ΚΚ Τουρκίας", ΣΩΣΤΟΣ! πως αλλιώς παρα με πραξικοπήματα η στρατιωτικές επεμβάσεις ανήλθαν στην εξουσία τα κόμματα που παριστάνουν την πρωτοπορία της εργατικής τάξης. κατά τα αλλα είδαμε εθνική ανεξαρτησία στους δορυφόρους της ΕΣΣΔ...."Η αξιοπρέπειά σας χάνεται με το που αντικρίζετε το ντόλαρ." γνωρίσαμε την αξιοπρέπεια στους πολίτες των κρατών του σοσιαλιστικού στρατοπέδου να γα..... για ένα ζευγάρι naylon κάλτσες, ένα σαπούνι, ένα παλιωμένο blue jean...η αυτές που το κάνανε δεν ανηκαν στο 99% που ψήφιζε το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ;

zz

Η απόφαση Τραμπ για το Ιράν τορπιλίζει τα σχέδια ΕΕ και Ελλάδας για επενδύσεις ?Δεν μας τα λέτε καλά , μήπως η απόφαση της ΕΕ να κάνει πίπες στην Αμερική είναι η αιτία ?Ας μιλήσει η ΕΕ με μια γλώσσα στις ΗΠΑ και τότε θα δείτε πως οι ΗΠΑ θα προσγειωθούν ανώμαλα , όσο μιλά κάποιος με τις ΗΠΑ ξεχωριστά φυσικό είναι οι ΗΠΑ να νιώθουν αφεντικό .

wolf

Δικαιωμα της Αμερικης να αποσυρθει απο την συμφωνια των Παρισιων. Δικαιωμα της Αμερικης να επιβαλλει δασμους στα ειδη που εισαγαγει. Δικαιωμα της Αμερικης - του ισχυροτερου- να μην αναγνωρισει οσα εχει υπογραψει με το Ιραν. Εσεις , κρυφοαδελφες Ευρωπαιοι πολιτικοι, τι κανετε για να παψει ο Τραμπ - και καθε αμερικανος Τραμπ- να σας πιανει τον κωλο? Υπαρχει ενα ακαταμαχητο επιχειρημα ! Οταν τα μελη μιας και της ιδιας οικογενειας δεν μπορουν να τα βρουν, πως ειναι δυνατον να συνεννοηθουν τα 40 διαφορετικα Κοινοβουλια της Ευρωπης! Η Ευρωπη πρεπει να αρχεται απο εναν ηγετη. Δεν ξερω αν θα λεγεται Χιτλερ η Καρλομαγνος!

.

Εσύ, σαν βαλκάνιος γιδοβοσκός, συμφωνείς όπως είναι σωστό η Ευρώπη να άρχεται από την Άνγκελα Μέρκελ;

Ναι μεν αλλά

Καλά τα εθνικά συμφέροντα αλλά το Ισραήλ μπορεί να μας σώσει από την Τουρκία, το Ιράν όχι.

Εθνικιστής

Εμείς οι Χρυσαυγίτες αγαπάμε τον Τράμπ και μισούμε την ΕΕ. Γι αυτό είμαστε μαζί του και στο θέμα του Ιράν και υποσχόμαστε να υπηρετούμε το Ισραήλ ακόμα πιο πιστά κι από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τράμπ. Τέρμα ο Χίτλερ και ο αντισημιτισμός. Δίνουμε ιερό όρκο να γίνουμε οι καλύτερες δουλάρες των Εβραίων. Αν το κάνει ο Ντόναλντ Τράμπ θα το κάνουμε κι εμείς.

Αεργος κομμουνιστης

Εγω προτεινω να εξαπολυσουμε το ταγμα εφοδου ρουβιτσωνας να καψει σημαιες Αμερικης-Ισραηλ εξω απο τις πρεσβειες τους για να δειξουμε την αλληλεγγυη μας στου Ισλαμιστες ταξικους αδερφους.

Χρηστος

Ουαου.. Αλλη μια φωτο οπου βλεπουμε ειρηνικους μουσουλμανους απο ταξικες χωρες να καινε τη σημαια της Αμερικης και φανταζομαι ζητανε να κοψουν το κεφαλι του Τραμπ. Πρωτοκλασατο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης