12 «ψαλίδια» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους πριν τη «σφαγή» του '19

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
12 «ψαλίδια» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους πριν τη «σφαγή» του '19

Τι αλλάζει με τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου - Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και ποια θα είναι η επιβάρυνση στις εισφορές - Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Ποδαρικό με μειώσεις στις συντάξεις, ΕΚΑΣ μόλις 35 ευρώ, επιβάρυνση στις εισφορές και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιφυλάσσει το 2018 σε δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η περαιτέρω αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος για μια ακόμη χρονιά απορρέει κυρίως από τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Οι 12 σημαντικότερες αλλαγές του 2018 είναι οι εξής:

1. ΕΚΑΣ: Συρρικνωμένο κατά 80 ευρώ θα είναι το ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το 2018 σε περισσότερους από 235.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του έτους όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Το ποσό που θα λαμβάνουν δεν θα υπερβαίνει τα 35 ευρώ από 115 ευρώ το 2017. Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων μηδενίστηκε το επίδομα για τους δικαιούχους που είχαν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το μνημόνιο από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά συνολικά 808 εκατ. ευρώ την τριετία 2016-2018.

2. Κύριες συντάξεις: Απώλειες στις κύριες συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018, καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου. Μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με υψηλές αποδοχές και πάνω από 30 έτη ασφαλιστικού βίου, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ, του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ. 

3. Επικουρικές: Συντάξεις-φιλοδωρήματα θα είναι οι νέες επικουρικές που αναμένεται να εκδοθούν εντός του 2018 καθώς μειώνονται οι συντελεστές, ενώ λαμβάνονται υπόψη ρήτρες θανάτου και μείωσης ελλειμμάτων. Παρότι έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των επικουρικών, καμία απόφαση δεν έχει εκδοθεί από το 2015 και μετά. Οι εκκρεμείς επικουρικές ανέρχονται σε 120.000, με το κόστος να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Παράγοντες της ασφάλισης δεν αποκλείουν νέα περικοπή εξαιτίας των ελλειμμάτων που θα επιβαρύνουν το ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ). Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι νέοι όσο και οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θα αποφύγουν τις περικοπές το 2019. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μειώσεις έως 18% θα υποστεί το 50% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη «σφαγή» του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

4. «Παγωμένες» οι συντάξεις: Ακόμα και οι συντάξεις που δεν κόπηκαν παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2015. Η απώλεια από την καθήλωση των αποδοχών χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή ανέρχεται συνολικά σε 328 εκατ. ευρώ.

5. Επανυπολογισμός συντάξεων: Στα μέσα του 2018 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη κρυάδα από το «μαχαίρι» του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό. Αυτές οι προσωπικές διαφορές θα κοπούν σε ποσοστό έως 18% το 2019.

6. 
Αύξηση ορίων ηλικίας: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 από 3 μήνες έως και 1,5 έτος με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις η αύξηση των ορίων φτάνει τα 6 έτη. Ετσι, μητέρα ανηλίκου που το 2017 συμπλήρωσε τα 55 και θα έβγαινε στη σύνταξη στα 59,6, το 2018 θα έχει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 61. Επίσης, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που έκλεισε 35ετία έως το 2012, το 2017 θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη στα 60 έτη και 9 μήνες ενώ το 2018 έχει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 61.

7.Αύξηση εισφορών: Αυξάνονται οι εισφορές 1,4 εκατομμυρίου επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων. Από 1/1/2018, βάσει του νόμου 4472/2017, οι τρέχουσες εισφορές θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το πικρό χάπι δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019, και ιδίως από το 2022 που τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!

Ετσι, οι εισφορές του 2018 που θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016 θα υποστούν «καπέλο» έως 20% και 37% σε περίπτωση επικούρησης και εφάπαξ. Το 2019 η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 38%, ενώ θα αγγίξει το 61% για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που πληρώνουν επιπλέον εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ.
8Απόδειξη δαπάνης: Από τον Ιανουάριο του 2018 (χωρίς αναδρομική ισχύ) το χαράτσι 26,95% (20% για κύρια ασφάλιση - ΕΦΚΑ και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) θα επιβαρύνει και τις αποδείξεις δαπάνης.

9.Αγρότες: Αυξάνονται κατά 2% (από 14% σε 16%) οι εισφορές σύνταξης για τους αγρότες, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής επιβάρυνσης (με εισφορά ασθένειας 6,95% και αγροτικής εστίας 0,25%) να ανέλθει για το 2018 σε 23,2% αντί 21,2% το 2017. 

10.Νέα επιβάρυνση για τους επιστήμονες: Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 11% για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ - και μάλιστα αναδρομικώς από 1/1/2017. Οι διπλές εισφορές θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ το αργότερο έως τον Μάρτιο και αναμένεται να πληρωθούν σε δόσεις.

11.Νέοι επιστήμονες: Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο σύνταξης και υγείας των νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι που κλείνουν 3ετία ή 5ετία από την έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2018 θα πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα από 14% σε 17% και από 17% σε 20%, αντίστοιχα. 

12.Εξαγορά πλασματικών: Ακριβαίνει κατά 40% η εξαγορά πλασματικών ετών το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ετσι, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 13,34% επί του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Φ.

Οταν η χωρα θα κατοικειται απο Αφροασιατες που τα 300 ευρω το μηνα θα τους φαινονται σουπερ και θα στελνουν και στις πατριδες τους, οι συνταξεις ενα 500ρικο θα μας φαινονται υπεραρκετες για ενα γιαουρτι. Μονο μην αρρωστησει κανεις αλλωστε το ....προσδοκιμο θα πεσει στα 70 και κατω. Οσοι εχουν παιδια εξω μπορει να τρωνε και καμμια λαπα 2 φορες το μηνα. Θα στελνουν εδω οπως στελνουν οι Πακιστανοι στη χωρα τους. Η Ελλαδα καταστρεφεται γιατι στερεψε απο πατριωτες και υπερπλεονασε το πληκτρολογιο. Θα της ορμησουν ολοι οι γειτονες για να τη ξεσκισουν κι εμεις θα παρακολουθουμε survivor... Αλλα ετσι κι αλλιως χωρις γεννησεις μονοι μας θα παραδοθουμε στην ανυπαρξια. Τα παιδια μας θα γεννοβολανε στα ξενα κι εμεις θα γεμιζουμε ...πολυπολιτισμικοτητα. Πνευματικοι ανθρωποι και εκκλησια ολοι του ταφου σιωπη και τα πολιτικα παθη αυξημενα με ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτηριο ποιος με συμφερει για μασα. Εκπαιδευση και κοινωνικη προνοια σε πληρη καταρρευση. Πως να σηκωσει κεφαλι αυτος ο τοπος; Ειναι θεμα χρονου για τα χειροτερα. Ο Θεος να βαλει το χερι Του γιατι απ τους ανθρωπους προκοψαμε.

@

Κοψε μου κι αλλο κοψε μου..μονο τα κοκκινα σημαιακια να βλεπω ...κοψε μου...

Αντί να κρύβονται ασχημονούν

Αν οι συνταξιούχοι είμαστε το βάρος για το κράτος, ας μας επιστρέψουν έντοκα τις εισφορές μας και δεν ζητάμε ούτε σύνταξη, ούτε την άθλια υγειονομική περίθαλψη του Πολάκη. Δίκαιο ειναι αυτό, γιατί ειναι δουλεμένα τα λεφτά κοπρίτες κονδυλοφόροι του Μέγα Ψεύτη Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα συνταξιούχων

Όλοι νοιάζονται για τους ψόφογέρους που ψηφίζουν κομματόσκυλα, ενώ η νέα γενιά φεύγει από το Γεροντιστάν και ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω της. Να δω ποιος θα πληρώνει εισφορές για τους Καρανίκες και τους γέρους τώρα

Συνταξιούχος : μαύρο στον Τσίπρα

Καλά δεν υπάρχει λογοκρισία στο ΣΥΡΙΖΑ, γράφετε ο,τι σας κατέβει μόνο για τα 60 λεπτά ? Τόσο αξίζεις ρε ντενεκέ ξεγάνωτε, πάει μετά τις εκλογές θα παρακαλάς τον παπά της γειτονιάς σου για κανένα δωρεάν γεύμα.

Αντωνης

Το εγκλημα εγινε, το θυμα εμεις, ο θυτης αφαντος και ας τον ξερουν ολοι (δεν φταιει ο συνταξιουχος γιατι πολυ απλα ειναι θυμα-Θυτης) ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΥΤΗ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΑΣ ...... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΛΕΟΝ

Βασιλης

Δεν ντρέπονται που είπαν τόσα ψέματα όπως τα παιδιά του νηπιαγωγείου ;

Μετανάστης Στο Κατάρ

"ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ" - Αλέξης Τσίπρας 2015

Aria

Υπάρχουν και άλλα..και άλλα που δεν μας έχουν πει και θα βγαίνουν σταδιακά ειναι η πρώτη φορά αριστερά, με πρώτο κσι καλύτερο τον μέγα Κατρούγκαλο

Ημαρτον με τους συνταξιούχους!!!

Όλη η Ελλάδα ασχολείται με τους... συνταξιούχους! Όλα τα λεφτά δίνονται σε εκείνους που χρεοκόπησαν την χώρα τόσο οικονομικά αλλά κυρίως ΗΘΙΚΑ! Μια αδηφάγα λαίλαπα 3,5εκ ατόμων σιγοτρώνε την Ελλάδα. Σταματήστε να ασχολείστε με τους υπεράριθμους συνταξιούχος και ασχοληθείτε με το μέλλον της χώρας.

Βούλωσε το συριζαίε

Τι σημαίνει ρε κοπρίτη του ΣΥΡΙΖΑ το υπεράριθμοι συνταξιούχοι ? Μήπως θα έπρεπε ο Αλέξης να γίνει Στάλιν για να αραιώσουμε με περισσότερο βίαια μέσα, παρά να περιμένετε να παθαίνουμε απο την επιβληθείσα απο την αριστερά πείνα και το άθλιο σύστημα υγείας σας. Πως μπορείς για 60 λεπτά να γράφεις τετοια πράγματα ?

Γιωργής

Ρε κιαρατά, οι γονείς που σε μεγάλωσαν για να μπορείς εσύ να ιντερνετιάζεσαι δεν έχουν ψυχή;

ψιλό τακούνι

...τον κοντό να τον σέβεστε κάπου ανάμεσα στη φυλής γεννήθηκε και αυτός όπως και οι συντρόφισες -συντρόφοι του.

Θυμάστε την διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ελπίδα ερχεται!!!Η ελπίδα ήρθε!!!Φάτε τώρα πρώτη φορά αριστερά, Κατρουγκαλους και μειωμένες συντάξεις για να μάθετε να ψηφίζετε λωποδύτες και επάγγελματιες κομμουνιστες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

10