«Κραχ» στα έσοδα: Υστέρηση 1,76 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

«Κραχ» στα έσοδα: Υστέρηση 1,76 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

Μεγάλη υστέρηση κατά 1,76 δισ. ευρώ στα έσοδα δείχνουν τα στοιχεία του Αυγούστου - Για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από τον στόχο - Ρίχνουν τις ευθύνες στην καθυστέρηση της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ έχουν... στραγγίξει τους φορολογούμενους

Υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,759 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017. 

Για πρώτη φορά και το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκε κάτω από το στόχο καθώς έφτασε τα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,117 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.573 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η υπό-εκτέλεση αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στην καταβολή της α' δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί. Η κυβέρνηση περιμένει από τη δόση του ΕΝΦΙΑ 1,03 δισ. ευρώ. Παρ' ότι η υστέρηση εξηγείται εν μέρει από αυτό το γεγονός, δεν παύει να υπάρχει «τρύπα» στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος όπως εξήγησε την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η βασική παρενέργεια είναι ότι μένει χωρίς «μαξιλαράκι» ο προϋπολογισμός για το υπόλοιπο του έτους, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποφυγή νέων μέτρων για το 2018, με δεδομένο ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,75% του ΑΕΠ το 2017 διπλασιάζεται στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα και επειδή οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,57 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά κι ότι η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, όπου και θα εντοπιστούν οι «τρύπες» ανά τομέα.

«Τσάκισαν» τους αναξιοπαθούντες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,12 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,18 δισ. ευρώ έναντι του στόχου καθώς το κράτος, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έκλεισε την «κάνουλα» στους πιο ευαίσθητους τομείς. Από την απόφαση αυτή επλήγησαν κυρίως οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων (Υγειονομική Περιφέρεια-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, πλέον Τοπική Μονάδα Υγείας-ΤΟΜΥ) κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «κραχ»

Προαναγγέλοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα, χθες Τετάρτη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Μάλιστα, ο ίδιος ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος απηχεί τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Συγκεκριμένα ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».


Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών:
 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.265 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.684 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 1.226 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.550 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.117 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.573 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.439 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.741 εκατ. ευρώ ή 5,2%  έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.248 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.759 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Επισημαίνεται ότι, η υποεκτέλεση οφείλεται κυρίως στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1.027 εκατ. ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί. 

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.565 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.096 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.190 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.123 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 1.105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.998 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 1.077 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 126 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2017 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 255 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 93 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (162 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32.703 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.702 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (34.406 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.121 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.183 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1.438 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 114 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 57 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 35 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευτικών ροών και 70 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.583 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.036 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.567 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 140 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 469 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Ελα παρε τωρα που γυριζει

Ο Σοϊμπλε αλλο που δε θελει να μας πεταξει απο το γιούρο

Εγώ...

... πλέον έχω σταματήσει να ζητάω αποδείξεις εδώ και ένα χρόνο,πάντα για καλύτερη τιμή και έχω γλιτώσει ουκ ολίγα .. και έχω την συνείδηση μου ήσυχη....ετσι και αλλιως ουτε τους πίστεψα ποτέ... ουτε τους ψήφισα..στα τσακίδια αυτοί....και αυτοί που τους υποστηρίζουν ακόμη.

Kostas

Μη πληρώνει κανείς μέχρι να φύγουν τα λαμόγια...Κίνημα δεν πληρώνω δε θέλανε; θα το έχουν..ΟΥΣΤ

ΦΟΥΦΟΥΤΙΝΟΣ

ΑΧ ποσο το διασκεδαζω εξιπναρεσμου που μου ψηφισατε τσυριζανελλλ! φοστιρεσμου εσεις μηπως θελατε πολλα λεφτα απο τσιπρα; πληρωστε ανελεητους φορους και μοκο βληματα. νατηνα η αναπτυξη ρε ουφα ερχεται απο την γωνια και σφιραει!!!

Δικαιοσυνη

Περιουσιολόγιο και πόθεν εσχες για όλους,απο την πρώτη τους φορολογική δήλωση που έκαναν,έως σημερα. Οτι δεν δικαιολογείται,κατάσχεση. Επισης,υποχρεωτική για όλους πληρωμη μονο με κάρτα η ηλεκτρονική συναλλαγή. Ετσι θα πιαστούν ολοι οι φοροφυγάδες,είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Με την υπάρχουσα τεχνολογια,μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και για όλους,χωρις καμια εξαίρεση.

@

Ωραια δικαιοσύνη. Τοσα χρονια δεν εβλεπε τιποτε, τωρα τι την κανει να πιστευει πως θα συμπληρωσει ο κοσμος το περουσιολόγιο όταν θα τουχουν παρει τα πάντα;

Τακης

Ασε μωρε που θα τους πιασει ολους και με τις κατασχεσεις λες και θα καταφερει τιποτα , το θεμα ειναι αλλου. Φορος στα τσιγαρα? Ο κοσμος εκοψε το τσιγαρο , οι περισσοτεροι κανουν ηλεκτρονικο. Φορος στα καυσιμα ?? Πανε και παιρνουν ολοι αμαξια με χαμηλη καταναλωση . Φορος στα τελη?? ( εδω την εφαγαν στη μαπα για τα καλα ) πηγαν ποσοι χιλιαδες και παρεδωσαν πινακιδες για να μην πληρωνουν. Φορος στα κινητα , φορος στα ακινητα , και τι πηραν πισω ?? Τα παπακια τους , αντε γεια

Λιγο ακόμα

Όταν οι μισθωτοί κλατάρουν εντελώς απο τη φορολογία, θα αναγκαστούν να ιδιωτικοποιήσουν, να κυνηγήσουν φοροδιαφυγή και να απολύσουν και κανέναν ΔΥ.

Παπαρηγας

Όταν μιλάτε για κραχ, να αναφέρεστε στο κραχ που συμβαίνει στα έσοδα των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών .Αρκετά έχετε ασχοληθεί με τα έσοδα του σπαταλου κράτους, και των κλεφτηδων διαχειριστών του δημοσίου χρήματος.

Θεριστής

Οσοι μπορούν δεν θέλουν, όσοι δεν μπορούν πρέπει, αλλά δεν μπορούν! Κάποιο πρόβλημα υπάρχει εδώ, σοβαρό.

Φιλαράκια συριζαίοι

και πούστ ακόμα. Σε λίγο δε θα πληρώνει κανείς τίποτα. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;;

DEATH & TAXES .........

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ....... ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΑ CAPITAL CONTROLS, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ, ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΖΕΣΤΑ EΥΡΟΥΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕ COURIER ΤΥΠΟΥ WESTERN UNION ?????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

8235e39c500fe6d4

Το ΔΣ συνεδρίασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τη ΓΕΝΟΠ: «Εργαζόμενοι και πολίτες δεν θα δεχθούν ιδιώτες εκμεταλλευτές του δημόσιου πλούτου»
 

26
komision

Το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία σηματοδοτεί, κατά τον Πιερ Μοσκοβισί την έξοδο από την κρίση και την ομαλοποίηση της οικονομίας στην Ευρώπη - «αξιόπιστη απάντηση στη μείωση του χρέους της Ιταλίας» ζητά η Επιτροπή