Eurogroup: Καμία συμφωνία ακόμη για το χρέος

Δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση- «Είμαστε κοντά», λέει ο Ντάισελμπλουμ και αναφέρθηκεσε πλήρη συμφωνία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% θα διατηρηθεί για 5 χρόνια - Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί ξανά στις 15 Ιουνίου - Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο- Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία - Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος

Χωρίς συμφωνία ούτε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ούτε για το θέμα του χρέους ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τα θέματα παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. 

Παρότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ
οσο και ο κ. Μοσκοβισί σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει εκτελέσει πολλές δράσεις, συνολικά «115 από τις 140» είπε ο κ. Μοσκοβισί, η χώρα μας καλείται να ολοκληρώσει όσες απομένουν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε επισήμως, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι». 
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για πλήρη συμφωνία μόνο σε ένα σημείο, στην υποχρέωση της Ελλάδας να διατηρήσει το
πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια. 

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι από την πλευρά της Ελλάδας απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ωστόσο η διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος όπου όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει κάποιοι «να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους» φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω στο αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετά το τέλος του προγράμματος και πάντα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016. 

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που υπάρχουν, εννοώντας προφανώς από την ευρωπαϊκή πλευρά. 

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για αυτό μετά το τέλος του προγράμματος, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «σήμερα έγινε σημαντική πρόοδος, είχαμε μία πολύωρη συνεδρίαση και υπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο θέμα του χρέους στο οποίο αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Το συζητήσαμε και όπως θυμάστε η συζήτηση ήταν ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Παραδέχθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων είναι δέσμευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Υπήρξε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι θα συνεχίζεται για τέσσερα χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος (σ.σ.: έως το 2022, πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ). Το 2018 είναι, ήδη, 3,5% και επομένως άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για τα μέτρα που θα αφορούν το χρέος, κάτι το οποίο επιθυμούν τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αγορές. «Μετά το ζήτημα ήταν πόσο μεγάλη σαφήνεια θα πρέπει να υπάρξει, προχωρώντας προς τα εμπρός, για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις αγορές. Ήταν μία δύσκολη συζήτηση διότι όπως ξέρετε η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δική της υποχρέωση και στη συνέχεια ήταν η υποχρέωση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα μας προσέφερε την απαιτούμενη σαφήνεια.

Καθώς ξεκίνησαν με θέσεις που ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο, έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το χάσμα αλλά το αίσθημα ήταν, στο τέλος της συνάντησης, ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια σε επίπεδο ελάφρυνσης χρέους, την οποία θα μπορούσαν και οι αγορές και οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν τι θα περιμένουν στο τέλος του προγράμματος.

Επομένως αποφασίστηκε ότι το καλύτερο για όλους ως προς το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε είναι να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρχει ο χώρος για να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε και να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Είμαι αισιόδοξος ότι εάν όλες οι πλευρές έχουν διάθεση να συμβιβαστούν δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη η εξεύρεση λύσης. Σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.Ντάισελμπλουμ: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για το το έχει κάνει έως τώρα η Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά παραδέχθηκε, έστω και με συγκρατημένο τρόπο, ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους παραμένουν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το εν λόγω θέμα στη σημερινή συνεδρίαση.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Απατώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό που ουσιαστικά ζητά το ΔΝΤ είναι οι Ευρωπαίοι να απαντήσουν έως «που μπορούμε να φθάσουμε, εάν χρειαστεί, αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος». Ουσιαστικά το Ταμείο θέλει δέσμευση, αλλά με συγκεκριμένα «νούμερα» και μέτρα από τους Ευρωπαίους, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018, ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει το διοικητικό του συμβούλιο ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείου μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να γνωρίζει ότι και για τους Ευρωπαίους υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος - Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί, με τον κλασσικό πλέον ήπιο και ενίοτε αισιόδοξο τρόπο του, υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.   

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία

Ακολούθως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία», είπε.


Τί αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup


Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.
Τι προηγήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση

Σε εξέλιξη βρισκόταν, από τις 4 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του Eurogroup, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξάγονται μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μπρουνό Λεμέρ και άλλων. Οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και οι διμερείς ή πολυμερείς επαφές βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.

Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το χάσμα Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος παραμένει αγεφύρωτο, κάτι που φαίνεται να προέκυψε και από την πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα, το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα είναι μια συμφωνία που θα σφραγίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα δρομολογεί τη δόση (ίσως κατά τμήματα) μόνο από την πλευρά των Ευρωπαίων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, για το θέμα της έγκρισης της δόσης έχει ήδη επέλθει συμφωνία και η συζήτηση συνεχίζεται αποκλειστικά για το χρέος.

Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν απορριφθεί δύο προσχέδια κοινής ανακοίνωσης, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθούν οι διατυπώσεις που θα ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πάντως, πολύ δύσκολο δείχνει αυτή τη στιγμή να φτάσουμε απόψε ή έστω τα ξημερώματα στη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal), η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος, εκτός κι αν τις επόμενες ώρες έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή, που θα οδηγήσει σε συμβιβασμό Γερμανίας - ΔΝΤ.

Για την ώρα, οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (βασικό στοιχείο για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους - DSA) και για το αν στη λύση του χρέους θα συμπεριληφθεί και η μείωση επιτοκίων, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται προς το παρόν η Γερμανία. 

Αν απόψε δεν υπάρξει κατάληξη για το χρέος, είναι πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες μέρες. «Μικρό καλάθι» λόγω Σόιμπλε

Η Αθήνα κρατάει «μικρό καλάθι», καθώς το Βερολίνο, όπως φαίνεται από την στάση του υπουργού των Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του ότι καμία απόφαση ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Καμία απόφαση για το χρέος της Ελλάδας πριν το τέλος του προγράμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεπροσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως εξήγησε ο κ. Σόιμπλε, «το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εργασίες».

Μιλώντας για τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την ΕΕ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ».
 
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Καμία απόφαση για το το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος».Προβληματισμός στην Αθήνα

Έντονος προβληματισμός δημιουργήθηκε σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθούσαν σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων στο οικονομικό επιτελείο, πως είναι διαπραγματευτικός ελιγμός οι διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συζητήσει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας προτού διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, πλέον δίνουν τη θέση τους στη συνειδητοποίηση ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συνεδρίαση σήμερα. Και πέραν της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τώρα ότι πιθανόν να χρειαστούν μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες μέχρι να υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ.

Αναλυτές: Ποια είναι τα δύο «αγκάθια» στις συζητήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η διαφωνία της γερμανικής πλευράς με το ΔΝΤ στις συζητήσεις για το χρέος εντοπίζεται σε δύο βασικά ζητήματα.

Αφ' ενός, αναφέρουν πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αρκείται στην επιμήκυνση των λήξεων και διεκδικεί μείωση επιτοκίων, κάτι που η Γερμανία δυσκολεύεται να το δώσει.

Οι Γερμανοί δανειστές διαφωνούν με το ΔΝΤ και στην εκτίμησή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, παραδοχή που είναι βασικό στοιχείο για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Πάντως, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με αναρτήσεις δημοσιογράφων στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να είπε: «Περιμένω μια συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, αλλά όχι ΤΗ συμφωνία». 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα προαπαιτούμενα έκλεισαν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, πριν από το Eurogroup, και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, για το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το θέμα της Ελλάδας είναι τρίτο (τελευταίο) στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, το οποίο φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί.

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός να υπάρξει συμφωνία για το χρέος για την Ελλάδα, ενώ υπερτόνισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. 

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, έχει κάνει το παν. Είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και θα φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία, είναι βούληση όλων.  Πιστεύω, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια θετική σελίδα για την Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και οι εταίροι, ναι, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα καταρτίσουμε μια έκθεση συμμόρφωσης. Είμαστε σε θετικό πρόσημο και είναι η σειρά μας, ξαναλέω να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η συμφωνία είναι κοντά. Η συμφωνία είναι εφικτή». ΣΧΟΛΙΑ (25)

Τερέζα

Αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της χώρας, το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από είσπραξη οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, εφορίες, δημόσια ταμεία, οργανισμούς από κατάσχεση ρευστοποίηση περιουσιών υπόχρεων, όπως δευτερεύουσες κατοικίες, εξοχικά σπίτια, οικόπεδα, αγροκτήματα, καταστήματα, ξενοδοχεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες, οχήματα, σκάφη, καταθέσεις οφειλετών προς αποκατάσταση νομιμότητας και διάσωση εθνικής οικονομίας.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς !!

Παπαροχριστόπουλο και ...ξερό ψωμί !!

Τί δεν καταλάβατε ;;;

Τα κεφάλια μέσα τώρα σύντροφοι !!! Τέλος χρόνου ... Να δούμε τα μούτρα του ψεκασμένου με το τρελό μαλλί, που μας έλεγε ότι είναι θέμα ημερών η ρύθμιση του χρέους !! Αλλά πού βρέθηκε τσίπα !!!

Mpountalakos

χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Δαναός

νδ και πάλι νδ

dias

Ο Τσιπρας θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια σαν ο καλύτερος διαπραγματευτης που πέρασε από τον πλανήτη. Γελάνε και οι πέτρες μαζι μας . Να οργανωθούμε ρε παιδιά να οργανωθούμε.

Σανοφάγος αγωνιστής

ωραια! αρα ουτε και τα μετρα θα εφαρμοστουν! ο συντροφος αλεξης το υποσχεθηκε

ok

Συγνωμη κυριοι: Ο γιγαντας Τσιπρας δεν μας ειπε μολις προχθες, οτι η μπαλα περασε στους δανειστες; Παλι τα ιδια; Λετε να μας λεει παλι ψεματα;

Σ

Καμμένε, Τσίπρα, Τσακαλώτε, Παπαχριστόπουλε και κ λοιποί της πλειοψηφίας, βλέπω ότι έχετε πέσει μέσα σε όλα όσα προβλέψατε! Να δούμε τι άλλα ψέμματα θα αραδιάσετε τώρα!

Bulsara

Είναι πλέον σίγουρο ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδος έχει στριμώξει στον τοίχο τον Σόιμπλε και τους Έλληνες δοσίλογους υποστηρικτές του. Μέχρι και ο Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ τον ξεφτίλισε ανοιχτά. Μπορεί να χρειαστούν και ένα και δύο ακόμη Eurogroup για να πέσει στα μαλακά η ξεφτίλα του Σόιμπλε και ανθέλληνων Ελλήνων. Ας κάνουμε μερικά μπάνια. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της πατρίδας μας. Σε ένα-δύο μήνες θα τάχουμε και τα δύο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης