Τι πουλάει η κυβέρνηση από τη ΔΕΗ: Στην Κοζάνη ο Σταθάκης υπό τις απειλές των συνδικαλιστών για «μπλακ-αουτ»

Τι πουλάει η κυβέρνηση από τη ΔΕΗ: Στην Κοζάνη ο Σταθάκης υπό τις απειλές των συνδικαλιστών για «μπλακ-αουτ»

Παράπονα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Πώληση με αστερίσκους σε υδροηλεκτρικά - Στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ, μειώνεται στο 34% το ποσοστό του Δημοσίου 

Τι πουλάει η κυβέρνηση από τη ΔΕΗ: Στην Κοζάνη ο Σταθάκης υπό τις απειλές των συνδικαλιστών για «μπλακ-αουτ»
Τη γκρίνια και τα παράπονα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας - που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας - καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, μετά την υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου στο τελεσίγραφο των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ
.  

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του ΥΠΟΙΚ στο protothema.gr το 17% της ΔΕΗ παραμένει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του
ΤΑΙΠΕΔ
Κλείσιμο
(που σημαίνει ότι όταν πωληθεί, το μερίδιο του Δημοσίου μειώνεται στον 34%). Πηγές δε του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στη λήψη δομικών μέτρων για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, δηλαδή στην πώληση μονάδων. 


Οι αντιδράσεις και το μασαζ Σταθάκη - Μεταβαίνει στην Κοζάνη την Παρασκευή
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας τόνιζε ότι τα ενεργειακά αποτελούν από τα πιο δύσκολα θέματα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Απαιτείται προφανώς διαχείριση των εσωτερικών αντιδράσεων που φέρνει η πώληση περιουσίας της ΔΕΗ, αφού αποτελεί κόκκινο πανί για αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του
ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοστάτη τον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.    
Ο προβληματισμός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράστηκε έντονα στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει πολιτικό «μασάζ» για το θέμα της ΔΕΗ. Χθες, ο κ. Σταθάκης δέχθηκε ξεχωριστά γκρουπ βουλευτών στο γραφείο του για το ζήτημα της ΔΕΗ. Αρχικά συναντήθηκε με τον Γιώργο Λαζαρίδη και τον Παναγιώτη Σγουρίδη από τους ΑΝΕΛ και μετά με τους επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με πηγές ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε πως η συζήτηση αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες και πως στον διαγωνισμό θα μπορεί να συμμετέχει και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Οι βουλευτές μετέφεραν τη δυσαρέσκεια για την πολιτική διαχείριση του θέματος, αλλά ζήτησαν να μη πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας μεταβαίνει στην Κοζάνη την Παρασκευή, προκειμένου να παραστεί στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο.

Το «μασάζ» σε βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου να ενημερώνουν την κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου.


Αντιδράσεις
Μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης  η πώληση περιουσίας της ΔΕΗ έχει προκληθεί μεγάλη ανάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενω ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από υπουργούς και στελέχη, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει εκφράσει τη ρητή διαφωνία του στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης σχολιάζοντας το άρθρο. Στο ίδιο πλαίσιο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία εμμέσως δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει πώληση μονάδων. «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και δεν θα αφήσουμε από την πίσω πόρτα -όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ - την ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.


Κατεβάζουν διακόπτες 
Εντονες είναι και οι τοπικές αντιδράσεις. Στις αρχές Απριλίου, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κατέρχονται σε κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. «Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιήσουμε συλλαλητήριο στη Δυτική Μακεδονία και όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή θα αποφασιστεί ο τρόπος που θα αντιδράσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.
Λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος. Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτής της μορφής την κινητοποίηση ο κ. Μανιάτης απάντησε «φυσικά». «Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα της απεργίας όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για τη χώρα και την επιχείρηση» συμπλήρωσε.


Άμεση πώληση λιγνιτικών μέχρι Σεπτέμβριο - Ανοιχτό το ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών στο μέλλον 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συμφώνησαν στις Βρυξέλλες την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ για τις  υδροηλεκτρικές μονάδες το πωλητήριο θα μπει μελλοντικά εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Με δεδομένο ότι το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα  (δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ) - μετα από την πρόταση του πρώην υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη το 2015- δεν απέδωσε καρπούς, οι δανειστές πίεσαν για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Έτσι, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση για πώληση μονάδων, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με το ποιες ακριβώς θα πωληθούν.

Πηγές τονίζουν ότι γράφονται οι λεπτομέρειες για ζητήματα που συνδέονται με το ποσοστό, το χρονοδιάγραμμα αλλά και ποιες από τις 14 συνολικά ενεργές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα διατεθούν άμεσα προς πώληση, ενώ οι Θεσμοί  επιμένουν να μπει ρητά στη συμφωνία δέσμευση για μείωση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά 40% και  αφήνει προφανώς ανοιχτό το παράθυρο και για μελλοντική πώληση υδροηλεκτρικών (μετά τον Σεπτέμβριο), όπου με βάση το προσχέδιο θα πραγματοποιηθεί το market test που θα καθορίσει το ποιες μονάδες θα διατεθούν σε τρίτους. 

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, το τελικό σχέδιο για την εκχώρηση μονάδων θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούλιο 2017 και από τον Φεβρουάριο του 2018 η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.


Η λίστα με τις μονάδες προς πώληση
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κατάρτιση του χαρτοφυλακίου των μονάδων που εφόσον χρειαστεί θα διατεθούν προς πώληση. Η τελική επιλογή θα γίνει από ένα χαρτοφυλάκιο 13 ενεργών λιγνιτικών μονάδων:



Η λίστα με τα υδροηλεκτρικά για μονάδες άνω των 5 MW είναι:
1.         Πλατανόβρυση 116 MW (π. Νέστος)
2.         Θησαυρός 384 MW (π. Νέστος)
3.         Άγρας 50 MW (π. Βόδας)
4.         Εδεσσαίος 19 MW (π. Εδεσσαίος)
5.         Ασώματα 108 MW(π. Αλιάκμονας)
6.         Σφηκιά 315 MW(π. Αλιάκμονας)
7.         Πολύφυτο 375 MW(π. Αλιάκμονας)
8.         Κρεμαστά 437,2 MW (π. Αχελώος)
9.         Καστράκι 320 MW(π. Αχελώος)
10.       Στράτος  156 MW(π. Αχελώος)
11.       Αώος 210 MW (π. Αώος)
12.       Πλαστήρας  129,9 MW (π. Ταυρωπός)
13.       Πουρνάρι  300 MW (π. Άραχθος)
14.       Πουρνάρι  ΙΙ 33,6 MW(π. Άραχθος)
15.       Γκιώνα  8,5 MW (χωμάτινο)
16.       Λάδωνας 70 MW (π. Λάδωνας)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης