LIVE

Κορωνοϊός

Ποδαρικό με αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και καφέ

Ποδαρικό με αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και καφέ

Αλλα ​​​400-1.400 ευρώ τον χρόνο χάνει κάθε νοικοκυριό - Η επιβολή φόρου θα επιβαρύνει περίπου 20% τις λιανικές τιμές του καφέ - Μέχρι και 1 ευρώ ακριβότερα το πακέτο τσιγάρα - Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσουμε

Την κρυάδα των νέων φόρων που φέρνει το 2017 θα νιώσουν από σήμερα όλοι οι Ελληνες. Τα χτυπήματα θα τους έρχονται απανωτά μόλις πλησιάζουν βενζινάδικο, περίπτερο, σούπερ μάρκετ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα διαπιστώσουν και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς που θα αρχίσουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο. 

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πιάσουν χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τι θα μπορούν να κόψουν και τι να κρατήσουν από τις καθημερινές ανάγκες τους.

Μετά τις άγριες περικοπές στο ΕΚΑΣ -και επίκεινται και άλλη το 2017-, την κατάργηση του μερίσματος σε υπερήλικες και όλα τα προηγούμενα μέτρα που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία, πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν συνήθειες και να κόψουν ακόμα και τον καφέ, το τσιγάρο ή το τηλέφωνο. Με την εφαρμογή των μέτρων για αυξήσεις φόρων και εισφορών που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο και εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου, όλοι θα μετρούν απώλειες που ξεκινούν από 400 ευρώ τον χρόνο (στην καλύτερη περίπτωση για τους πλέον... λιτοδίαιτους) και φτάνουν στα 1.000, ακόμα και 1.400 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Ειδικά, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα δουν και πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές από τις οποίες απαλλάσσονταν, ενώ οι οικογένειες που συντηρούν παιδιά ή τουλάχιστον έναν άνεργο θα χάσουν μέσα το 2017 από έναν έως και δύο ολόκληρους μισθούς! 

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Οσο συγκρατημένο κι αν είναι ένα νοικοκυριό στις καταναλωτικές του συνήθειες, από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα υποστεί σημαντικές απώλειες μέσα στο 2017:

1. 50 ευρώ από αυξήσεις στα καύσιμα: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί 3 λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,70 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά, από 0,33 σε 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί 10 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ.
Μια οικογένεια που κινείται με πολλή οικονομία και διανύει 10.000 χλμ. τον χρόνο με ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα (μέση κατανάλωση 8 λίτρα στα 100 χλμ.) χάνει περίπου 50 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον φόρους.  Αν χρησιμοποιεί πετρέλαιο κίνησης, μπορεί να καταναλώνει μόλις 5 λίτρα ανά 100 χλμ. Η αύξηση φόρου όμως είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τη βενζίνη και η απώλεια ξεπερνά τα 50 ευρώ. 

2. 15-250 ευρώ από τις αυξήσεις στον καφέ: Πικρός θα είναι από την Πρωτοχρονιά ο καφές. Θα επιβληθεί φόρος κατανάλωσης 2-3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο και 4 ευρώ στον στιγμιαίο καφέ (και στα εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματά του). Μαζί με τον ΦΠΑ η αύξηση φτάνει στα 2,5-5 ευρώ το κιλό. Η επιβολή του φόρου θα επιβαρύνει περίπου 20% τις λιανικές τιμές του καφέ. Ο σερβιριζόμενος καφές σε καφενείο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, 50-90 λεπτά το φλιτζάνι! Από 1,5 ή και 2 ευρώ θα αυξηθεί σε 2-2,90 ευρώ και η επιβάρυνση φτάνει στα 150-250 ευρώ τον χρόνο για έναν καφέ ημερησίως (πολλαπλάσια για περισσότερους).

3.
 180-360 ευρώ από αυξήσεις στα τσιγάρα: Θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα. Ο φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από 156,70 σε 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% σε 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Επομένως, οι λιανικές τιμές πώλησης θα αυξηθούν 0,50 ή μέχρι και 1 ευρώ το πακέτο. Κάθε νοικοκυριό χάνει 180-360 ευρώ τον χρόνο, αν ένα μόνο μέλος του καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα (360 μέρες Χ 0,5 ή 1 ευρώ επιπλέον).

4. 100-200 ευρώ επιπλέον φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Θα επιβληθεί ειδικός φόρος 10 ευρώ ανά ml στα υγρά ανταλλακτικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα 5 ml, που ισοδυναμούν με 1 πακέτο τσιγάρα, θα ακριβύνουν μισό ευρώ.

5
15-30 ευρώ «καπέλο» στα σταθερά τηλέφωνα: Θα επιβληθεί νέο φορολογικό τέλος 5% επί των καθαρών τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού. Θα επιβάλλεται εν συνεχεία και ΦΠΑ 24%. Η τελική επιβάρυνση θα φτάσει το 6%.

6. 150-500 ευρώ από αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά: Θα καταργηθεί από την Πρωτοχρονιά η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (εξαιρέθηκαν για φέτος η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος). Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση 50% του φόρου (από 17% σε 24% στα περισσότερα είδη, από 9% σε 13% στα τρόφιμα και από 4% σε 6% στα φάρμακα). Οι κάτοικοι των νησιών χάνουν αυτομάτως περίπου το 5% των εισοδημάτων τους, δηλαδή 150-500 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους που ζουν ετησίως με μόλις 5.000-10.000 ευρώ.

Χιονοστιβάδα ανατιμήσεων

Από τις αυξήσεις φόρων δεν γλιτώνει κανείς, ακόμα κι αν δεν έχει αυτοκίνητο ή κόψει τον καφέ και το τσιγάρο. Αναμένεται χιονοστιβάδα ανατιμήσεων λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής και διάθεσης χιλιάδων άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. 

Tι θα πληρώσουμε 
Από αυξήσεις φόρων και νέους φόρους: 
■ 716.000.000 - φόρος εισοδήματος
■ 668.500.000 - εισφορά αλληλεγγύης
■ 439.600.000 - καύσιμα
■ 218.400.000 - ΦΠΑ 24%
■ 142.000.000 - τσιγάρα & ηλεκτρονικά τσιγάρα
■ 91.000.000 - φόρος επιχειρήσεων
■ 62.000.000 - καφές
■ 54.200.000 - σταθερή τηλεφωνία
■ 25.800.000 -μπίρα
■ 19.300.000 -επενδυτικά σχήματα
■ 14.600.000 - συνδρομητική τηλεόραση
■ 12.500.000 - τέλη κυκλοφορίας

Από περικοπές συντάξεων - επιδομάτων
■  431.000.000 ΕΚΑΣ 
■  132.400.000 πλαφόν 
■ 86.000.000 κύριες συντάξεις 
■  33.100.000 συντάξεις θανάτου 
■  27.000.000 επικουρικές συντάξεις 
■  26.400.000 εφαρμογή κόφτη σε συντάξεις τραπεζικών 
■ 10.600.000 οικογενειακά επιδόματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (116)

Γιάννης Γ

Ok ακόμα και με ελικόπτερα να φύγει η συμμορία των ανίκανων ιδεοληπτικών, που παριστάνει ότι κυβερνάει, . Και στο Γουδί, για κρεμάλες, κλπ να τους στείλουν...... .Και οτι άλλα εναντίον τους λέγονται και ακούγονται για τον Τσίπρα τους υπουργούς του, και την παρέα του, μαζί σας ειμαι.. .. Αλλά για πείτε μου όμως .........Εστω οτι ούστ αυτοί οι σημερινοί ΤσιπροΚαμμένοι...... Αποχωρούν. Κάποιοι πρέπει όμως να αναλάβουν. Χωρίς κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει η χώρα. Ποιός ειναι ή ποίοι ειναι ικανοί να αναλάβουν σήμερα ? Θέλετε ή πιστεύετε οτι θα μπορέσει να ειναι το σκορποχώρι η ΝΔ όπου θα αλληλοσφάζονται οι Μητσοτακικοί με τους Καραμανλικούς, και τους Μεημαρακικούς ή να ξανάλθουν οι Σαμαρομπέννυ?, ................... Για μήπως η μαντάμ Φώφη Γεννηματά!!!!!. Δεν αναφέρομαι για τους αλλους " εθνοσωτήρες" που ειναι σήμερα με τους κομματικούς τους σχηματισμούς στην βουλή για να μην χαρακτηριστώ γραφικός........ Και αυτοί που θα αναλάβουν όποιοι και να είναι πιστεύετε οτι θα εχουν το μαγικό ραβδί για να βρούνε λεφτά να πληρώνουν μισθούς συντάξεις , υγεία, παιδεία, και τις αλλες στοιχειώδεις λειτουργίες του κράτους 'η να ορθοποδήσει η οικονομία και να έλθει η ανάπτυξη, αν δεν μας τα δώσουν οι ξένοι? . Αν δεν υπάρξει προοπτική αποδοχής των αλλαγών που ζητούν για την κρατική λειτουργία, για το ασφαλιστικό , αυτά των ελευθεροεπαγγελματίών, των αγροτών, οπως ζητούν οι θεσμοί και τα της φορολογίας, δεν πρόκειται να μας δώσουν τίποτε.............. Η οτι οι όποιοι επόμενοι έλθουν μπορούν να μην εφαρμόσουν τα μνημόνια και να μην ακολουθήσουν αυτά που κάνει τώρα ο Τσίπρας , κάτι που τα ψήφησαν ολες οι παρατάξεις? ..Μην αλληλοκορροϊδευόμαστε.. ..... Αχ βρε βαθιά νυχτωμένε με την πραγματικότητα αφελή Ελληνά μου με παρωπίδες και κομματικές διόπτρες και βυθισμένος στην άγρια κοσμάρα σου και στην νιρβάνα . ... που φωνάζεις τώρα. Eλεος. .. Καλό είναι να το μάθετε όλοι.σας, ότι πουθενά τίποτε δεν χαρίζεται.!! , ότι Ο μίστερ τζάμπας πέθανε, και όλα εδώ πληρώνονται. Εδώ ούτε η μαμά στον μπαμπά δεν του το δίνει .... "τζάμπα", και εσείς θέλετε να μας πληρώνουν μια ζωή οι ξένοι τις συντάξεις την υγεία, και οτι δήποτε άλλο?, . Αλλά να τους "βρίζουμε" αυτούς τους ξένους και απο επάνω, που αναγκάζονται να μας κάνουν την έστω βιαία και σκληρή προσαρμογή και να τους ζητάμε και τα ρέστα? .. Τέτοιοι δυστυχώς είμαστε . Και επιπρόσθετα να σταματήσουμε να κοιτάζουμε πως θα αποτινάξουμε τις ευθύνες από πάνω μας για να συγκαλύψουμε τα ολέθρια δικά μας λάθη σαν άτομα και ως κοινωνικό σύνολο.

@ Γιαννη

Γιατι κινδυνολογεις και ριχνεις αδιεξοδα. Δηλαδη, αν και πνιγομαστε, επειδη φοβομαστε τις αλλαγες, να συνεχισουμε να πνιγομαστε ? Τι ειδους λογικη ειναι αυτη ? Ας παμε σε εκλογες και ο Ελληνικος λαος θα αποφασισει τι θελει. ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ !

khaki

πηδάτε όσο είναι ακόμα καιρός. σε λίγο θα το φορολογήσουν κι αυτό οι άπλυτοι.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ....

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΟΜΩΣ ......

Panos

Εγω βλεπω οτι πασοκ νδ και τσιριζα κυβερνουν σαν δυο σταγονες νερο και επισης ο αλεξης αντι να σκισει τα μνημονια εσκισε κατι που εχουμε απο πισω μας....

STP

Αριστερη φορολογικη λαιλαπα.....τρελλαινομαι οσο σκεπτομαι οτι θα.. ακυρωναν τα μνημονια σε ενα αρθρο.....

Γίαννης

Με το σύριζα όλα ακρίβειναν σε εξωφρενικό βαθμό

Βαριεμαι να κουνησω το ποδι μου!!

Καυσιμα δεν θελω!!!!Παω παντου με το ποδηλατο!!!δεν καπνιζω παθαινεις καρκινο!!!καφε τσαμπα απο τον γειτονα!!!φαει το ιδιο!!!ταμπλετ και ιντερνετ εχω!!!!οχι αλλα μετρα!!

Χάρης

Και τα "καλύτερα" έρχονται! Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν άρον άρον τα βιβλία τους και εγκαταλείπουν την χώρα.

Ηλίας

Σαν να μην μας έφτανε το φορομπηχτικό ξεσάλωμα της κυβέρνησης, έχουν ξεσαλώσει και οι πρατηριούχοι!

Τυπογράφος59

Η καλή χρονιά από σήμερα φάνηκε. Το πρωί ο φαρμακοποιός μου είπε ότι, από σήμερα τέρμα τα αναλώσιμα με συμμετοχή. Είμαι διαβητικός και τις βελόνες για την ινσουλίνη μου θα πρέπει να της πληρώνω εγώ. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, μετά από 40 χρόνια ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητώ η πρώτη φορά Αριστερά. Αίσχος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης