Οκτώβριος: Ξεπέρασαν τα καθαρά έσοδα τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 835 εκατ. ευρώ

Οκτώβριος: Ξεπέρασαν τα καθαρά έσοδα τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 835 εκατ. ευρώ

Στο τέλος του μήνα μπήκαν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από όσα αναμένονταν - Στα 2,3 δισ. η υπέρβαση εισπράξεων στο 10μηνο για τον προϋπολογισμό

Οκτώβριος: Ξεπέρασαν τα καθαρά έσοδα τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 835 εκατ. ευρώ
Ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη οι εισπράξεις από πληρωμές φόρων και τον Οκτώβριο καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος του μήνα μπήκαν στα κρατικά ταμεία 835 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν.

Τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν κατά 21,37% τον στόχο του προϋπολογισμού, καθώς εισπράχθηκαν  4,7 δισ. ευρώ από εφορίες και τελωνεία, ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν 3,9 δισ. ευρώ.
 
Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου μάλιστα άγγιξαν τα 40 δισ. (για την ακρίβεια ανήλθαν σε 39,991 δισ.) ενώ στόχος ήταν 37,671 δισ. ευρω. Ξεπέρασαν τον στόχο κατά 2,3 δισ. ή κατά 6,16%.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της υπερείσπραξης (περίπου τα μισά από την υπερείσπραξη των 835 εκατ. τον Οκτώβριο) αποδίδεται στο οργανωμένο σχέδιο ελέγχων που εκπονήθηκε από την ΓΓΔΕ με ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι.
 
Η υπέρβαση πάντως στα ακαθάριστα έσοδα ήταν ελαφρώς κατώτερη (2,2 δισ. ή +5,5% στο δεκάμηνο) αλλά τα καθαρά έσοδα που έμειναν στο «ταμείο» ήταν περισσότερα, γιατί δόθηκαν λιγότερες επιστροφές φόρων από το προβλεπόμενο.
Κλείσιμο

Ενώ δηλαδή στόχος ήταν να επιστραφούν φόροι 2,531 δισ. τελικώς δόθηκαν ως τον Οκτώβριο 2,417 δισ. (-114 εκατ. ευρώ ή 4,5% κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού).

Παρά δηλαδή και την πίεση των δανειστών για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, οι επιστροφές φόρων σε καθυστέρηση αυξάνονται (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,5 δισ)  καθώς μάλιστα τον μήνα Οκτώβριο επρόκειτο να επιστραφούν 364 εκατ. αλλά δόθηκαν μόνον 268 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,4% λιγότερα από το κανονικό.

Δείτε τους πίνακες με τα συγκεντρωτικά στοιχεία :

Πίνακας 1

Πίνακας 2

Πίνακας 3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης