Η Ευρώπη σχεδιάζει το μέλλον της μετά το Brexit

Η Ευρώπη σχεδιάζει το μέλλον της μετά το Brexit

Γεμάτη συμβολισμούς η σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι στο νησί Βεντοτένε και το αεροπλανοφόρο Garibaldi  - Η ατζέντα και η προσπάθεια συμβιβαστικής φόρμουλας όσον αφορά την οικονομική πολιτική

Η Ευρώπη σχεδιάζει το μέλλον της μετά το Brexit
Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Giuseppe Garibaldi συνήθως περιπολεί στη Μεσόγειο ως αρχηγός της ευρωπαϊκής αποστολής να διασώσει ναυαγούς πρόσφυγες. Σήμερα ωστόσο θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ δεν θα πληγεί στον απόηχο του Brexit.

Η συνάντηση των Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι στα ανοικτά της Νάπολης θα είναι πλούσια σε συμβολισμούς.
Κλείσιμο

Το Garibaldi πήρε το όνομα του από τον στρατηγό που βοήθησε στην ενοποίηση των ιταλικών κρατιδίων κατά τον 19ο αιώνα και σήμερα αντιμετωπίζει μία απ' τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είναι το προσφυγικό.



Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi

Πριν φθάσουν στο αεροπλανοφόρο με ελικόπτερα απ' το νησί του Βεντοτένε οι ηγέτες θα επισκεφτούν τον τάφο του Altiero Spinelli, ενός αντιφασίστα που βοήθησε στη σύνταξη το 1941 ενός μανιφέστο για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ο Spinelli είχε γράψει την ιδέα του πάνω σε ένα πακέτο από τσιγάρα το οποίο κατάφερε να περάσει έξω από το κέντρο κράτησης του Βεντοτένε, όπου ήταν φυλακισμένος καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα ο ίδιος θα γίνει Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συζητήσεις μεταξύ των σημερινών ηγετών της Ευρώπης θα επικεντρωθούν τόσο στο μελλοντικό όραμα της Ευρώπης, των άμεσων προκλήσεων όπως είναι το Brexit, η οικονομική ανάπτυξη, η τρομοκρατία και η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, όσο και στο προσφυγικό.

Οι τρεις ηγέτες θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου και μετά θα δειπνήσουν εν πλω πάνω στο αεροπλανοφόρο Garibaldi.

Διπλωματικός μαραθώνιος της Μέρκελ 

Για την Μέρκελ, η συνάντηση αποτελεί την αρχή μίας έντονης διπλωματικά εβδομάδας. Ταξιδεύοντας ανά την Ευρώπη θα έχει συναντήσεις με άλλους 13 ηγέτες ως το ερχόμενο Σάββατο καθώς προσπαθεί να διαμορφώσει θέσει πριν διεξαχθούν πιο αναλυτικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στην Μπρατισλάβα τον επόμενο μήνα. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο θα συζητηθεί ένας Οδικός Χάρτης για την ΕΕ χωρίς την Βρετανία.

«Η Καγκελάριος επιθυμεί να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες και ευρείες συζητήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Steffen Seibert την περασμένη Παρασκευή.

Η Καγκελάριος πρέπει να ισορροπήσει τη διεθνή προσπάθεια της με τις εγχώριες ανησυχίες ενόψει των εκλογών στο Κρατίδιο Mecklenburg-Western Pomerania στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα ποσοστά αποδοχής της έχουν υποχωρήσει από τότε που καλωσόρισε στη χώρα της 1 εκατ. πρόσφυγες πέρυσι.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία να περιορίσει τις ροές των μεταναστών προς την Ελλάδα κινδυνεύει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα.

Οι διαφορές για την οικονομική πολιτική

Επίσης, όπως πάντα, η αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα αποτελέσει ένα κύριο θέμα συζήτησης. Η Ιταλία θέλει οι ευρωπαϊκές οικονομίες να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και περιμένει την αντίσταση από την Γερμανία, αν και οι Γάλλοι αξιωματούχοι περιμένουν να βρουν μία φόρμουλα όσο αναφορά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των κρατών ώστε να είναι όλες οι πλευρές ευχαριστημένες.

«Αναζητούμε μία διαφορετική, περισσότερο αναπτυξιακή οικονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει σε συνέντευξη του ο Sandro Gozi, υπ. Ευρωπαϊκών Σχέσεων της κυβέρνησης Ρέντσι. «Πάνω σε αυτό συμφωνούν και οι Γάλλοι. Χρειάζεται να γίνει δουλειά ωστόσο με τους Γερμανούς», δήλωσε.

Ο Gozi επίσης κάλεσε τη δημιουργία μίας ζώνης «Σένγκεν για την Ασφάλεια και την Άμυνα» που θα επιτρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία που έχουν. 
Τα ευρωπαϊκά Κράτη αναζητούν νέους τρόπους να συνεργαστούν ώστε να γίνουν πιο στενοί οι δεσμοί εντός της ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες εξελίξεις αναφορικά με το ίδιο το Brexit διότι τα μέλη της ΕΕ περιμένουν απ'τη Βρετανία να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία.

Οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν το γρηγορότερο στις αρχές του επόμενου έτους με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May να ενεργοποιεί τον μηχανισμό του “Άρθρου 50” μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Loefven χθες κάλεσε την Βρετανία να μην προχωρήσει σε δραματικές περικοπές των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων στον απόηχο του Brexit.

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος της την περασμένη Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι λυπάται για «τη μη αναστρέψιμη» απόφαση για Brexit. «Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης