LIVE

Κορωνοϊός

«Φιλί ζωής» στην αγορά ακινήτων - Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης

«Φιλί ζωής» στην αγορά ακινήτων - Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης

Σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ


Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα το 2014.

Έπειτα από συμφωνία με την Τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Πιο αναλυτικά, σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα προκειμένου να μη σταματήσουν οι έστω λιγοστές αγοραπωλησίες μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει σύμφωνα με την «Καθημερινή»:


1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Ο νέος φόρος για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες) θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ.

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις. Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5. Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Τέλος, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των εισοδηματικών ορίων από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ μέχρι τα οποία παρέχεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του νέου φόρου ακινήτων στους οικονομικά ασθενέστερους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Αγύριγο κεφάλι

Ο Χατζηδάκης, ομιλώντας προς κατοίκους … Μάο-Μάο, θεωρεί (κατά της διά της άτοπον απαγωγής ερμηνείας των ακριβώς λεχθέντων του) ως … ΜΗ "Μεγάλα Ψάρια" εκείνους που έχουν περιουσία ΜΟΝΟ ένα σπιτάκι και εκείνο όχι μεγαλύτερου εμβαδού των 75 τετραγωνικών μέτρων. Από εκεί και επάνω, εάν έχεις στην ακίνητη ιδιοκτησία σου κάτι, είσαι … "Μεγάλο Ψάρι" και βγαίνει στον αναγκαστικό ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ! Γιατί άραγε; Τι κακό έκανα στην ζωή μου, σαν Έλληνας πολίτης και θα τιμωρηθώ από τον κάθε Χατζηδάκη και κάθε Αντωνο-Ευάγγελο, έτσι; Λοιπόν. ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ! Τα πάντα είναι υπογεγραμμένα ήδη και από πριν ΠΡΟψηφισμένα. Παριστάνουν ότι δήθεν διαπραγματεύονται με την ΤΡΟΊΚΑ. Και σε κάθε έλευση της εδώ, μας τα παίρνουν – όλο ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ- με την μέθοδο του κοψίματος του σαλαμιού!.. Αυτό, θα συνεχίσει...

Αγύριγο κεφάλι

ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ!

Αγύριγο κεφάλι

Τι "φιλί ζωής"; Μειώνεται μεν ο φόρος μεταβίβασης και μπαίνει ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ "ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ" στα ΑΚΙΝΗΤΑ 15%, πλέον χαρατσιού και ΦΜΑΠ (Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας). Άσε τα υπόλοιπα χαρτόσημα και "τέλη". ΛΗΣΤΕΙΑ, μιλάμε!..

Κοράκι

Άντε επιτέλους! Ακίνητο με αντικειμενική 100χιλ θα πλειστηριαστεί με την τρίτη κοντά στα 10 χιλιάρικα και τα έξοδα μας θα είναι μόλις 300 ευρώ. Να'σαι καλά ρε Αντώνη, μας έσωσες, ευκαιρία να αποκτήσουμε 4-5 διαμερίσματα και κανα 2 εξοχικά κοψοχρονιά. Να'ναι καλά αυτοί που σε ψήφισαν και σε στηρίζουν, τους ευχαριστώ θερμά.

ελενη

υψηλοί φόροι κατοχής και χαμηλοί μεταβίβασης μέχρι να πουλήσουμε τις περιουσίες μας στους Γερμανούς προστάτες του Αντωνοβαγγέλη.Καλά να πάθουμε και εγώ μαζί, που ψηφίσαμε το 2012 αυτά τα παλιοπετσάφια

Καράντη Μαρία

Προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επενδυτές να αγοράσουν φθηνά ακίνητα από πλειστηριασμούς στην Ελλάδα. Μόλις τσιμπήσουν, θα τους ρημάξουν στα χαράτσια. Αν θέλουν πραγματικά να αναβιώσει η αγορά ακινήτων, θα εξαφάνιζαν όλα τα σχετικά χαράτσια για τα επόμενα 200 χρόνια!

Γιώργος

Για να τα πάρουν φτηνότερα οι ξένοι και οι τοκογλύφοι. Ούτε φόρο να μην πληρώσουν. Υπηρέτες τους οι κυβερνώντες μέχρι αηδίας...

Πάνος κ

Τρανταχτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δουλεύει για τους ξένους ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Τους τα δίνουμε όλα κοψοχρονιά και χωρίς να θελουμε να μαζέψουμε φόρους. Περάστε χαρίζουμε. Ξεφτίλα Κόβουμε μισθούς στους έλληνες για να τους εξαθλιωσουμε και σας πουλήσουν τσάμπα τα σπίτια τους...αίσχος

λαμογια ξεπουλατε την Ελλάδα

οπως μου ειπε συμβολαιογραφος χαριν νομου γιωργακη αν υπαρχει αυθαιρεσια ατακτοποιητη κανεις πολ μηχανικος δεν δινει πιστοποιητικο για μεταβιβαση ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΛΠ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΣ 10 % λοιπον για ποιους τα οφελη απο τα νεα μετρα ???? στουρναρα στουρναρα ερχεται σαγιοναρα εγω με πολυ αγαπη θα προυπαντησω τον νεο ιδιοκτητη του δ/τος μου και ας παωωωωωω. Αλλωστε και μετα την κατοχη σπάσανε στα δικαστηρια τα αντιστοιχα συμβολαια του ενος τενεκε λαδι

nio

απλα τωρα που οι πλειστηριασμοι θα ανοιξουν θα ειναι ακομα ποιο φτηνα τα σπιτια μας προς στα κορακια , μονο υπερ μας δεν ειναι αυτο το μετρο .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης