Τσακλόγλου για κατώτατο μισθό: Σίγουρα θα είναι πάνω 800 ευρώ – Στις 23.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Τσακλόγλου για κατώτατο μισθό: Σίγουρα θα είναι πάνω 800 ευρώ – Στις 23.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

«Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% και θα αυξηθεί και όσο είναι να αυξηθεί» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας

tsakloglou1
Πάνω από 800 ευρώ θα είναι το ύψος του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

«Καταλαβαίνετε πάντα ότι οποτεδήποτε μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, η όποια κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο πράγματα, δηλαδή ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους χαμηλότερα αμειβόμενους συμπολίτες μας και από την άλλη μεριά να μην κάνει κάτι το οποίο θα χτυπήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και χειρότερα δευτερογενή αποτέλεσμα[…] σίγουρα θα είναι πάνω από 800. Το πού ακριβώς θα σταματήσει αυτό θα το μάθουμε πολύ σύντομα», είπε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι «υψηλότερο από αυτό το 20% που ανέφερα, το οποίο είναι στον ακαθάριστο κατώτατο μισθό». Ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός είναι συνδεδεμένος με 16 επιδόματα «οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά αυξάνονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Ένα κομμάτι πήγε προς τις εργοδοτικές εισφορές, ένα κομμάτι πήγε στις εργατικές εισφορές. «Έχουμε ακόμα δεσμευθεί ότι θα μειωθούν ακόμα μία μονάδα, μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027», είπε.

Κλείσιμο
«Όσο μειώνεται η λεγόμενη “φορολογική σφήνα”, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο τι πληρώνουν οι εργοδότες και το τι βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι, αυξάνεται τόσο η ζήτηση για εργασία από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και η προσφορά για εργασία από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτός είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι βοήθησαν στη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική αύξηση στην απασχόληση κατά την προηγούμενη τετραετία. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε σχεδόν 400.000 παραπάνω θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία από ό,τι υπήρχαν το 2019. Τώρα θα μου πει κάποιος γιατί δεν το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο; Από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πληρώνονται οι κοινωνικές παροχές. Κλασικό παράδειγμα οι συντάξεις, οι οποίες αναφέρατε προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή ας πούμε, για παράδειγμα, για τις συντάξεις, περίπου τα μισά τα οποία δίνουμε για τις κύριες συντάξεις τα βάζει ο προϋπολογισμός, δεν τα βάζουν οι εισφορές των εργαζομένων».

«Γενικά τα συστήματα τα οποία έχουμε και στην Ελλάδα, που είναι και το σύστημα το οποίο έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι το λεγόμενο σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας είναι η κοινωνική ασφάλιση που είναι υποχρεωτικό για όλους μας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι εθελοντική, αλλά συλλογική ασφάλιση. Μπορεί να είναι δηλαδή, ας πούμε για παράδειγμα, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης των οποίων πρόσφατα εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία, μπορεί να είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση εκεί όπου αποφασίζετε μόνος σας» ανέφερε.

Στις 23.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία με την έννοια του ότι από εκεί που είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι γύρω στις 23.000. Ήταν η τελευταία πληροφόρηση που είχα από τον ΕΦΚΑ πριν από κάνα δύο εβδομάδες και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμη και αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης είναι «αυτή τη στιγμή λίγο παραπάνω από τις 60 ημέρες. Δύο μήνες είναι από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση, αλλά θα πρέπει να πω ότι κυρίως γι’ αυτές, οι οποίες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε καθυστέρηση παραπάνω από τρεις μήνες, ο χρόνος απονομής και αυτών των συντάξεων είναι πολύ – πολύ σημαντικά χαμηλότερο από αυτόν που ήταν πριν από δύο – τρία χρόνια. Δηλαδή τότε μπορεί να ήταν παραπάνω από χρόνο, τώρα είναι λίγο παραπάνω από τρεις- τέσσερις μήνες».

«Τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι εξαιρετικά καλά»

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι εξαιρετικά καλά πρέπει να το ομολογήσω αυτό. Αλλά αυτό το πράγμα το οποίο θέλουμε είναι να δούμε τι γίνεται και στο τέλος της χρονιάς. Δηλαδή, ας πούμε για παράδειγμα, πηγαίναμε πάρα πολύ καλά και πέρυσι και ξαφνικά προέκυψε ο Daniel οπότε οι ανάγκες οι οποίες δημιουργήθηκαν ήταν πραγματικά πολύ – πολύ μεγαλύτερες. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν είχαμε διαθέσει όλο το αντίστοιχο ποσό νωρίτερα, πόσο περιορισμένες θα ήταν οι δυνατότητές μας εκεί[…]» τόνισε σε άλλο σημείο ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το οποίο γίνεται γενικά με την οικονομία μας είναι ότι η οικονομία μας συγκλίνει και μάλιστα συγκλίνει και αρκετά γρήγορα με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι ταχύτερος, αρκετά ταχύτερος κιόλας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο[…]».Ειδήσεις σήμερα:

Ο λαβύρινθος των Kasselakis Co - Απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα, λέει η ΝΔ

Έλληνας άνοιξε τη σημαία στην Αγία Σοφία και έγραψε «Αγαπημένη μου Πόλη, για πάντα Ελληνική» - Αντιδράσεις στην Τουρκία

Προκλητικός ο Τραμπ: Αν δεν εκλεγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης