Στην πρέσα για ένα μήνα για την έκτη δόση…

Στην πρέσα για ένα μήνα για την έκτη δόση…

«Στοπ» στις δηλώσεις περί διάλυσης της Ευρωζώνης, ζήτησε ο Γκάιτνερ – Απαραίτητη η επίτευξη όλων των στόχων, τονίζει ο Τρισέ – Μέχρι και πόλεμο (!) βλέπει ο Πολωνός υπ. Οικονομικών

Στην πρέσα για ένα μήνα για την έκτη δόση…
Στην πρέσα από την Τρόικα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα βρίσκεται η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία γενικότερα, καθώς για τότε προσδιορίζονται οι αποφάσεις της Τρόικας για την εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης του δανείου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Οκτώβριο, μετά το τσεκάρισμα της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.
Κλείσιμο

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε, προσθέτοντας πως υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο ίδιος χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη όλων των στόχων.

Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα, με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών κ. Όλι Ρεν να δηλώνει ότι η Ευρώπη περιμένει “την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση».

Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, το στίγμα στη συνεδρίαση σαφώς το έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος σε αρκετά αυστηρούς τόνους προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του  EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, μια προοπτική η οποία δεν φαίνεται, πάντως, να έχει ακόμη κερδίσει μεγάλο έδαφος στην Ευρωζώνη.

Και βεβαίως, αίσθηση προξένησαν και οι επισημάνσεις του Πολωνού υπουργού Οικονομικών κ. Ροστόφσκι, ο οποίος προέβλεψε μέχρι και …πόλεμο, εάν η Ευρωζώνη καταρρεύσει.

"Η ΕΕ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες της ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια" δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι, προσθέτοντας: "Για το λόγο αυτό -αν δεν υπάρχει το ένα από τα δύο στοιχεία-κλειδιά του συστήματος ασφάλειάς μας και ενός από τα στοιχεία-κλειδιά του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο διασφαλίζει ότι αντιμετωπίζουμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τα προβλήματα- εγείρεται ο κίνδυνος σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα 10-20 ετών για κάθε μορφής αυταρχικά πολιτικά κινήματα και γι' αυτό ακόμη και για πόλεμο"…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης