Credit Suisse: Τι δείχνει η παγκόσμια κινητοποίηση για τη διάσωσή της – Αλλαγή πορείας των κεντρικών τραπεζών

Credit Suisse: Τι δείχνει η παγκόσμια κινητοποίηση για τη διάσωσή της – Αλλαγή πορείας των κεντρικών τραπεζών

Το διεθνές τραπεζικό σύστημα «έπεσε πάνω» στο πρόβλημα της Credit Suisse - Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι αγορές που θα «κρίνουν» τη συμφωνία

credit_suisse_arthro
Η διάσωση της Credit Suisse μέσω της εξαγοράς από την βασική ανταγωνίστριά της UBS, κατεπειγόντως μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσε ανακούφιση παγκοσμίως γιατί ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε εάν οι αγορές άνοιγαν σήμερα Δευτέρα χωρίς να έχει βρεθεί λύση.

Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι αγορές που θα «κρίνουν» τη συμφωνία, αλλά ενδεικτικό της αγωνίας που υπήρχε για την ολοκλήρωση της διάσωσης είναι ότι όλα έγιναν με την παρέμβαση της ελβετικής κυβέρνησης και των ελβετικών αρχών (κεντρική τράπεζα και επιτροπή κεφαλαιαγοράς) αλλά σε συνεννόηση και με την «ευλογία» της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) και όλων των ευρωπαϊκών αρχών.

Και, καθώς φαίνεται, η αγωνία μετά την εξαγορά συνεχίζεται, καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια λίγες ώρες πριν το σημερινό κλείσιμο, σημειώνουν απώλειες, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, που χάνει πάνω από 2,5%.

Σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. «Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», επισήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό του υποκαταστήματος του Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια HK$ (12,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,5% του τραπεζικού τομέα.

Οι μετοχές των τραπεζών του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν έντονη πτώση το πρωί της Δευτέρας, με την HSBC να χάνει 4,37% και να είναι ένας από τους κορυφαίους χαμένους του HSI, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ από τα «τιτιβίσματα» Πολάκη

Ο 36χρονος σκότωσε τον 45χρονο στην Ξάνθη επειδή τον θεώρησε «ρουφιάνο»

Survivor All Star: Η πρώτη υποψήφια προς αποχώρηση και οι... πανηγυρισμοί - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης