Άμεση ανάλυση από τον Γρηγόρη Νικολόπουλο: Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Credit Suisse

Άμεση ανάλυση από τον Γρηγόρη Νικολόπουλο: Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Credit Suisse

Όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της ΕΚΤ - Θετικό το πρώτο μήνυμα από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα

nikolopoulos-0
Το τι θα συμβεί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και στις κεφαλαιαγορές, εξαρτάται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά και μόνο από το πόσο γρήγορα και αποφασιστικά θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασώσει, σε συνδυασμό με την ελβετική κεντρική τράπεζα την καταρρέουσα Credit Suisse.

Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse και αυτό είναι ασφαλώς ένα πολύ θετικό πρώτο μήνυμα. Μένει να δούμε αν είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις αγορές.

Τη στιγμή αυτή (Τετάρτη βράδυ) συνεδριάζουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης προκειμένου να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την αντίδραση της ΕΚΤ στο ζήτημα.

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν όλοι στη μνήμη τους την πτώχευση της Leehman το 2008 που ήταν αναμφίβολα ένα μεγάλο μάθημα για την παγκόσμια οικονομία. Το δίδαγμα ήταν να μην αφήνουμε τις μεγάλες τράπεζες να καταρρέουν.

Η Credit Suisse σε αντίθεση με τις τρείς αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν δεν είναι αστεία υπόθεση. Είναι μια παγκόσμια τράπεζα που διασυνδέεται με όλες τις άλλες και επιπλέον με τις επιχειρήσεις, με τις αγορές, με τις εθνικές οικονομίες. Είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί στην τύχη της και αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα υπάρξει έγκαιρη αντίδραση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση μέτρων από την ΕΚΤ, αλλά ίσως κάποια μετριοπαθής δήλωση στήριξης. Προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει να δηλώσουν, όπως παλιότερα ο Ντράγκι, “Whatever it takes”.

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες είναι οτι προς το παρόν συζητάνε τα υπέρ και τα κατά μιας παρέμβασης τους. Αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι ότι η παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός χορήγηση μεγάλης ρευστότητας για στήριξη του συστήματος και αφετέρου διακοπή της αυξητικής πορείας των επιτοκίων. Και τα δυο αυτά μέτρα έρχονται σε αντίθεση με την αντιπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ αυξάνοντας τα επιτόκια.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να αποφασίσουν ξαφνικά να αλλάξουν άρδην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ιδίως όταν επί μήνες αγνοούν πολλούς οικονομικούς αναλυτές που επισημαίνουν ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης είναι διχασμένοι σε “ιέρακες” (το φιλογερμανικό μπλοκ) και “περιστερές” (ο Νότος και εμείς μαζί του) σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι “περιστερές” θέλουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης ή και διακοπή του, αλλά φυσικά οι “ιέρακες” που επικρατούν δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη. Ίσως τώρα να αντιληφθούν το λάθος τους και να διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων πριν η ζημιά στις οικονομίες γίνει πολύ μεγάλη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν οτι δεν υπάρχει κίνδυνος για Bank Run, δηλαδή την περίπτωση να τρέξουν πανικόβλητοι οι καταθέτες να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες - λεφτά που δεν μπορούν να υπάρξουν φυσικά σε μετρητά. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και όλων των οικονομιών.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι καθησυχαστικό ή ανησυχητικό, πάντως οι κεντρικοί τραπεζίτες σήμερα το βράδυ ακούγονται ιδιαιτέρως ψύχραιμοι. Να δούμε από αύριο…

Ειδήσεις σήμερα:

Hellenic Train: Αποζημιώνει τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών - Οι προκαταβολές

Τζόζεφ Τζεντίλ: Ο άνθρωπος που έβλεπε τις... χρεοκοπίες να περνούν - «Πρωταγωνιστής» στις υποθέσεις Enron, Lehman Brothers και SVB

Μίμης Παπαϊωάννου: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του - Την Παρασκευή η κηδεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης