Eurostat: Πόσο μειώθηκε το εμπόριο ΕΕ-Ρωσίας μετά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Eurostat: Πόσο μειώθηκε το εμπόριο ΕΕ-Ρωσίας μετά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Ορατά τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία

emporio
Σημαντική πτώση στον όγκο του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας καταγράφεται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία γίνονται ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικά προσαρμοσμένες αξίες, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζει η Eurostat.

Ειδικότερα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, μειώθηκε από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία μειώθηκαν από 2,3% σε 1,1%. Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022 στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά και τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές απο χώρες εκτός της ΕΕ για έξι σημαντικά προϊόντα, καταγράφηκε μεγάλη μείωση στον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σίδηρο και το ατσάλι, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση όσον αφορά το νικέλιο. Μεταξύ του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εισαγωγές άνθρακα (από 45% σε 13%), στο φυσικό αέριο (από 36% σε 18%), στα λιπάσματα (από 29% σε 17%) και στον σίδηρο και το ατσάλι (από 16% σε 5%).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η Τουρκία απειλεί πως δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα από την Ελλάδα»

Κακοκαιρία: «Θα σταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 αν χρειαστεί, περιορίστε τις μετακινήσεις σας» λέει η Πυροσβεστική

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά το Βερολίνο ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams 400 εκατ. δολαρίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης